Het filmjaar 2018 volgens de filmredactie

4. Het filmjaar volgens Daan (daan1601)

En dan is de laatste top 5 voor mij. Zoals altijd had ik weer vijf keer meer willen zien, maar is er toch een ranglijst uit komen rollen waar ik tevreden ben. Voor mij waren er een aantal teleurstellingen, zoals Solo: A Star Wars Story, Pacific Rim: Uprising en Venom, maar ook genoeg om te genieten. 

 

1. A Star Is Born

Wat een film was dit. Bradley Cooper maakt zijn regiedebuut en weet direct een film af te leveren die een vol schot in de roos is. Ook Lady Gaga weet in haar eerste grote rol de sterren van de hemel te spelen (no pun intended). Een fantastisch script, indrukwekkende score met nummers die zowel door Gaga als Cooper werden geschreven en sterke acteerprestaties van zowel de hoofdrolspelers als de bijrollen zorgen ervoor dat dit mijn absolute favoriet van 2018 is. Ik zou het dan ook niet gek vinden als deze naar huis gaat met alle Oscars waar het voor genomineerd gaat worden.

 

2. Searching

Dit is een titel die enigszins onder de radar is gebleven, zowel in Nederland als in de VS. In Searching volgt de kijker een vader die op zoek naar zijn dochter, nadat ze wordt vermist. Een bijzonder detail aan deze film? Alles speelt zich af op een scherm. Daarmee bedoel ik dan niet het bioscoopscherm, maar de schermen van onder andere zijn Macbook, iPhone en de daarop weergegeven social media. Op het eerste gezicht ziet het er wellicht wat apart uit en worden er vraagtekens gezet bij het geboeid blijven terwijl alles zich afspeelt op een scherm. Dit effect wordt echter wel met vlag en wimpel behaald. Ik heb 2 uur lang op het puntje van mijn stoel gezeten en stond nog haast niet te klappen toen de credit rolden. Wauw!

 

3. First Man

Damien Chazelle is na La La Land een van mijn favoriete regisseurs geworden en ik was dan is opperste gereedheid toen werd aangekondigd dat hij bezig was met een nieuwe film. First Man, zoals Peter en Robbert al hebben toegelicht, volgt Neil Armstrong op weg naar de reis waarmee hij geschiedenis schreef. Het is een compleet andere film in vergelijking met La La Land, maar net zo geraffineerd tot op het enge aan toe. Aan alle details is gedacht, zoals we inmiddels van Chazelle en consorten gewend zijn. Tel hierbij een scenario op met de rauwe randjes zoals die bij dit verhaal horen en acteerprestaties van Ryan Gosling en Claire Foy en hier hebben we ook weer te maken met een film die de eigen geschiedenisboeken in mag. 

 

4. BlacKkKlansman

Een staande ovatie van 8 minuten kreeg deze film toen hij werd vertoond werd op Cannes. Nou lijkt me dat wat overdreven en was ik niet in de zaal waar dit plaatsvond, maar het is zeker terecht om deze film een applaus te geven. BlacKkKlansman weet iedereen wakker te schudden, maar tegelijkertijd ook nog te laten schaterlachen. Dit komt door de combinatie van een échte weergave van de absurde jaren '70 en een flinke dosis humor. Blijf ook vooral zitten tot het einde, want daar deelt de film nog even een flinke klap uit. Eén waar ik even van moest bijkomen.

 

5. Avengers: Infinity War

Hij redt het nog net in mijn top 5. Alles over deze film is zo'n beetje al gezegd door Peter en Robbert, maar ook ik was een beetje bang. Als je verwacht dat het toegestroomde publiek verwacht dat het tig films heeft gezien voordat het nog maar plaatsneemt op de rode stoelen, kan het zo zijn dat niemand je groots opgezette superhelden-ensemblefilm gaat kunnen volgen. En toen bedacht ik me dat we hier te maken hebben met Marvel. Natuurlijk heeft iedereen die Infinity War ging bekijken al die films gezien, ze hebben er namelijk zo'n tien jaar de tijd voor gehad. Ik kan niet wachten tot Endgame en hoop dan ook stiekem dat er geen trailers meer naar buiten worden gebracht. Dat is namelijk totaal niet nodig. 

 

Eervolle vermelding(en): A Quiet Place, Mary Poppins Returns & Bumblebee

De lijstjes zijn altijd een verschrikking voor mij; ik kan namelijk totaal niet kiezen. Op de valreep verdienen deze films nog een eervolle vermelding. A Quiet Place door het feit dat het mij, als een twijfelaar over het horrorgenre totaal wist weg te blazen en bang te maken om geluid te maken in een bioscoopzaal. Mary Poppins Returns liet me meer dan 2 uur lachen en heeft ervoor gezorgd dat de soundtrack inmiddels op repeat staat. Als laatste moet ik Bumblebee vermelden. Ik háátte de laatste drie Transformers-films en was dan ook op z'n zachtst gezegd skeptisch toen ik ging zitten voor deze film. Maar wat een film. Gaat dat zien!

Zoals Peter al vroeg, welke films moeten wij absoluut nog zien? Bij welke film kwam jij juichend de bioscoop uit, of moesten er toch even wat zakdoekjes gepakt worden? Wij zijn benieuwd. Binnenkort verschijnt er ook een terugblik op 2018 als seriejaar en een vooruitblik op wat ons te wachten staat in 2019. De beste wensen van de filmredactie!