Blizzcon 2018 - FOK! toernooigids voor eSports

4. World of Warcraft

Worldofwarcraft

Hoewel Blizzard dit jaar ook een speciaal toernooi heeft opgezet voor de dungeons op Blizzcon (de mythic dungeon invitational), blijft de focus van World of Warcraft toch voornamelijk bij de PvP. Ook dit jaar stappen teams weer de virtuele arena in om zichzelf te bewijzen en zich tot wereldkampioen te kunnen kronen.

Hoe is de opzet?

Voor World of Warcraft wordt de wereld opgedeeld in drie "grote" regio's: Europa, Noord-Amerika en Australië/nieuw-zeeland. Tijdens het seizoen kunnen teams punten verzamelen, en tevens zijn er directe kwalificatiemogelijkheden tijdens de Spring Finals in Ohio en de Summer Finals in Polen. Het winnende team krijgt één extra kwalificatieplek voor hun regio op de ranglijst. Aan het einde van het traject kwalificeren zich drie teams uit elke regio zich op basis van punten, naast de winnaars van de Spring Finals en Summer Finals. De "kleine" regio's, bestaande uit China en Zuid-Amerika, houden elk ook hun eigen regionale finales: China stuurt twee teams naar Anaheim, Zuid-Amerika één.

Het wereldkampioenschap World of Warcraft bestaat uit arena-PvP van drie tegen drie. Elke serie van wedstrijden begint in Nagrand arena, waarna het verliezende team de map kiest voor het volgende potje. Gevechten hebben een limiet van 25 minuten en eindigen wanneer een team uitgeschakeld is (vaak al na het doodgaan van één speler), of wanneer de 25 minuten versreken zijn. Healing van de teams wordt steeds zwakker naarmate de wedstrijd vordert, zodat het steeds moeilijker wordt in leven te blijven.

De vier teams die over alle drie de regio's de meeste punten hebben komen pas in actie tijdens de tweede ronde. Wanneer een team verliest, is er altijd nog een tweede kans in het verliezersbracket: wanneer een team daar opnieuw verliest is het definitief uitgeschakeld. Alle wedstrijden tot aan de halve finale worden gespeeld in een best-of-five: de finale wordt gespeeld in een best-of-seven.

Wie doen er mee?

Esports-organisatie Method stuurt opnieuw twee teams af naar Blizzcon: Method Black uit Europa en Method Orange uit Noord-Amerika. Method Black bevat onder andere de Duitser Swapxy en de Zweed Raiku, waar de eerstgenoemde al twee keer eerder de titel won. Ook Tempo Storm doet dit jaar weer mee en heeft ook flink wat veteranen in de gelederen met onder andere Boetar, Alec en Jaime. Het Chinese Pen & Paper, dat vorig jaar nog roemloos onderuit ging in de eerste ronde, doet ook dit jaar weer mee.

Wat staat er op het spel?

De prijzenpot is ook dit jaar onveranderd bij World of Warcraft: 25.000 dollar voor de derde en vierde plek, 50.000 dollar voor de verliezend finalist en de wereldkampioen verdient 120.000 dollar.

Wie gaat er winnen?

Europa is dé regio wanneer het gaat om World of Warcraft-PvP, en ook dit jaar lijkt dat geen uitzondering te worden. Van alle teams heeft Method Black de meeste kans, niet in de eerste plaats omdat ze al de Summer Finals wonnen en ook nog 300 punten los stonden van de concurrrentie op de ranglijst. Een andere goede kanshebber is het team Skill Capped, wat eerst nog XRB to the Moon heett en die Method het nog knap lastig maakten tijdens de Summer Finals in Katowice.

Wanneer moet ik kijken?

De eerste rondes en de halve finales van de winnaarsbracket worden op 2 en 3 november gespeeld en beginnen om 20:15 uur. Op 3 november vanaf 22:15 uur gaan de deelnemers in de verliezersbracket uitmaken wie er naar de grote finale mag. De finale zelf wordt op 4 november gespeeld en begint om 02:15 uur.

Alle wedstrijden zijn te volgen via het Twitch-kanaal van World of Warcraft.