Blizzcon 2018 - FOK! toernooigids voor eSports

3. Starcraft II

StarcraftII

Ook dit jaar worden weer de Global Finals van de Starcraft World Championship Series (WCS) gespeeld. Hoewel de Koreanen altijd dominant zijn geweest hebben de spelers buiten Korea (de foreigners) dit jaar bewezen dat ze zich prima kunnen meten met de Koreanen en ze zelfs kunnen verslaan. Het deelnemersveld ligt dicht bij elkaar, en is daardoor spannender dan ooit.

Hoe is de opzet?

in Starcraft II doen zestien spelers mee aan het eindtoernooi: acht uit WCS Korea en acht uit WCS circuit, wat de rest van de wereld omvat. Over de loop van het seizoen hebben spelers punten verzameld door hoog te eindigen tijdens bepaalde toernooien. Tevens waren er drie toernooien voor WCS Korea waar de winnaar zich direct voor Blizzcon kwalificeerde, en vier directe kwalificatiemogelijkheden voor WCS circuit. De andere directe kwalificatiemogelijkheid is de Intel Extreme Masters in Katowice: de winnaar daarvan mag ook direct door naar Anaheim. De regio waar de winnaar van de Katowice speelt heeft dan één plek minder te vergeven.

Starcraft II begint met een groepsfase, waarbij in elke poule twee spelers van WCS Korea en WCS Circuit zitten. De groepsfase heeft een best-of-three, waarbij de winnaars van de twee wedstrijden tegen elkaar spelen om een plek in de kwartfinale. De verliezers van de eerste twee wedstrijden spelen een eliminatiewedstrijd, en de winnaar van die wedstrijd speelt een decider tegen de verliezer van de winnaarswedstrijd. Vervolgens geldt vanaf de kwartfinale een best-of-five. De finale wordt gespeeld in een best-of-seven.

Wie doen er mee?

Zowel de Finse zerg-speler Serral als de Koreaanse Terran-speler Maru hebben de meeste hype achter zich. Ze zijn allebei nog piepjong - Serral is twintig, Maru is één jaar ouder - maar beiden wonnen ze alle titels die er dit jaar te winnen vielen in hun competitie. Niemand kon in WCS circuit aan Serral tippen in Leipzig, Austin, Valencia en Montreal, terwijl Maru alle seizoenen wist te winnen van de GSL Code S.

Aan Koreaanse zijde doet onder andere Dark mee. Dark, naast het feit dat hij een meesterlijke zerg-speler is, staat bekend als de Slayer of Foreigners doordat hij slechts vijf wedstrijdseries tegen niet Koreaanse-spelers heeft verloren sinds 2012: spelers uit het WCS Circuit zijn dus gewaarschuwd. Van WCS circuit wist alleen de Mexicaan SpeCial zich te kwalificeren naast Serral, nadat hij in een meesterlijke series afrekende met Classic.

Wat staat er op het spel?

Het prijzengeld is onveranderd ten opzichte van vorig jaar: De halve finalisten krijgen 42.000 dollar elk, de verliezend finalist krijgt 140.000 dollar, en de winnaar krijgt 280.000 dollar. Sowieso krijgen de deelnemers al minimaal 14.000 dollar voor het meedoen aan de Global Finals.

Wie gaat er winnen?

Voor de liefhebbers is er eigenlijk maar één finale: Serral versus Maru, de strijd tussen de foreigners en Korea. Beiden hebben ook de grootste kans om het toernooi te winnen, waarbij Maru een streepje voor heeft doordat hij in een kwalitatief sterkere competitie speelt. Dat gezegd hebbende heeft Maru het vaak lastig tegen Zerg-spelers zoals Serral, dus mochten deze twee spelers elkaar in de finale treffen dan liggen alle opties open. Serral heeft in ieder geval bewezen dat hij zich kan meten met de Koreanen en zelfs van ze kan winnen: hij won GSL versus the World eerder dit jaar, een van de weinige toernooien waar zowel spelers uit WCS Korea en WCS Circuit meedoen. Daarbij won hij onder andere in een proefwedstrijd van Maru.

 Als we kijken naar andere kanshebbers dan zijn dit vooral Koreaanse namen: TY heeft ook een sterk seizoen gehad en ook Rogue is bereid zijn titel te verdedigen. 

Wanneer moet ik kijken?

De kwartfinales worden gespeeld op 2 november en beginnen om 20:30 uur en eindigen om 02:30 uur. De halve finales beginnen op 3 november en en starten vanaf 10:00 uur. De finale wordt in de vroege uurtjes van 4 november gespeeld: die begint om 01:30 uur.

Alle wedstrijden zijn te volgen via het Twitch-kanaal van Starcraft.