Vijf gametips voor de maand november

5. 11-11 Memories Retold

Eens in de zoveel tijd komt er een game voorbij die zo afwijkt van de norm, dat die gelijk de aandacht trekt. 11-11 Memories Retold is er ook zo een. Het begint al bij de makers: het is een samenwerking tussen de Japanse uitgever Bandai Namco, Lost in Harmony ontwikkelaar DigixArt en Aardman Studios, bekend van Wallage en Gromit. Wat hebben zij in elkaar geknutseld? Een meeslepend verhalende game over de Eerste Wereldoorlog, met een unieke schilderstijl. 

11-11 refereert aan de wapenstilstand tussen de geallieerden en de Duitsers en het einde van de oorlog op het elfde uur van de elfde dag van november. In de game volg je het verhaal van een Canadese fotograaf die op die dag nog vertrekt uit zijn land om mee te vechten in de oorlog. Daarnaast volg je een Duitse techneut, die net te horen heeft gekregen dat zijn zoon vermist is geraakt aan de frontlinie. Verhalen met moeilijke keuzes die van beide kanten een licht schijnen op het persoonlijke drama van de Eerste Wereldoorlog.

Met stemmen van niemand minder dan Sebastian Koch en Elijah Wood probeert 11-11 Memories Retold een betekenisvolle avonturengame te zijn die ver af staat van de gebruikelijke actievolle shooters. Voeg daar de grafische stijl aan toe die opgebouwd is uit afzonderlijke grove penseelstreken en 11-11 Memories Retold kan wel eens een pareltje blijken. De kans bestaat echter dat dit alleen voor een select aantal gamers geldt. 

11-11 Memories Retold verschijnt niet op 11 november, maar twee dagen eerder op 9 november voor PlayStation 4, Xbox One en pc.