Lowlands 2018

2. Vrijdag

Brak? Daar is natuurlijk de perfecte oplossing voor, in de vorm van de Yoga in de India. En mocht je nog niet helemaal wakker zijn is er genoeg op deze prachtige vrijdag om je flink door elkaar heen te schudden. 

Een eerste optie is het legendarische De La Soul, die de Alpha als eerste act mogen betreden dit weekend. En dat de heren een stoot aan energie mee hebben, is nogal een understatement. Waarschijnlijk kregen ze van deze show zoveel liefde dat ze nog helemaal in de wolken zijn wanneer ze later nog eens terug mogen komen om mee te rappen met Damon Albarn. Maar dat is uiteraard nog even toekomstmuziek. Een andere artiest die meereist met de kar van de hoofdact van vanavond is Little Simz. En wat gaat die vrouw toch lekker. Eerst mocht ze het voorprogramma verzorgen voor het Ziggo Dome-concert van Gorillaz eerder dit jaar en nu staat ze gewoon zelfstandig ingepland op het programma van Lowlands. En dat ze die plek verdient, bewijst ze meerdere malen. 'Backseat', 'Picture Perfect' en 'Bars Simzson' volgen elkaar in een hoog tempo op, maar niet voordat alle neuzen één kant op staan. Meerdere malen wordt er gestopt om zoveel mogelijk mensen aan het klappen en aan het schreeuwen te krijgen. Al is het wat cliché, kun je het haar absoluut niet kwalijk nemen. Zichtbaar wordt er genoten en knalt de Heineken op sommige momenten even goed uit elkaar. Wel snel weer terug komen, hè?

Er kan dan doorgelopen worden naar Protomartyr in de India of Mahalia in de Lima. Er is ook een hele goede mogelijkheid om het gebied rondom de Heineken nog eens beter te gaan herkennen. Zo is er qua visuals een hoop veranderd in dit gebied. Twee vliegende schotels op palen, of hoe ze dan omschreven kunnen worden, lichten het gebied 's nachts op waardoor het echt op Planet Lowlands lijkt en overdag valt er genoeg te smikkelen en te drinken. Een perfecte plek dus om in de stemming te komen voor de onwijs fijne klanken van Jordan Rakei. De 26-jarige muzikant uit Nieuw-Zeeland maakt de muziek die precies nodig is op de vrijdagmiddag, namelijk het geluid om op te relaxen. En so what dat het misschien een hoog hipstergehalte heeft? Ook Rakei zelf geniet van het optreden en mag na een klein uur voldaan het podium van de Heineken weer aflopen. 

Als je Lowlands zegt, kom je al snel weer uit bij een rapgroep die qua populariteit zijn weerga niet kent in Nederland. De Alpha stroomt dan ook binnen no-time vol voor de vocalen van De Jeugd van Tegenwoordig. De heren worden geïntroduceerd door te melden dat ze inmiddels een upgrade hebben gehad van een tent op Lowlands naar een stacaravan, want de Jeugd en Lowlands blijft nog steeds een gouden formule. Het enige nadeel aan deze hoge mate van populariteit is dat het eigenlijk té vol wordt in en rond de Alpha. De programmering had eigenlijk nog een andere sterke naam nodig gehad voor de mensen die nog twijfelden of ze naar De Jeugd wilden, want de keuze was nu wel heel erg snel gemaakt. Het maakt Vjèze Fur, Willie Wartaal, Faberyayo en Bas Bron allemaal weinig uit, want ze gaan weer ouderwets los door af te trappen met 'Watskeburt' en dit samen te mengen met materiaal van de laatste plaat Luek. Alhoewel het absoluut niet de beste show is die de heren ooit hebben neergezet, is het resultaat er niet minder om. De Alpha wordt volledig op z'n kop gekeerd en weer terug, maar ook op de heuvels wordt er wild bewogen op die o, zo lekkere tracks als 'Wittewijnmuziek', 'Let's Get Spanish' en natuurlijk 'De Formule'. Succes gegarandeerd, dus hoogstwaarschijnlijk kunnen we nu al "Tot volgend jaar" roepen. 

De tocht naar de Bravo schijnt alleszins de moeite waard geweest te zijn, want ondanks dat ondergetekende ze niet heeft gezien, zijn de berichten over Brockhampton waanzinnig positief. Een nieuwe soort boyband is opgestaan en helemaal klaar om de wereld te veroveren, al zeggen ze zelf. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar het leven na Lowlands van deze band. En dan valt er een moeilijke keuze te maken. Opgeslokt worden door de overtuigende klanken van Eefje de Visser in de X-Ray, knallen bij de electronische sound van The Blaze of toch op tijd naar de Alpha om een goede plek te scoren voor The War on Drugs. Laatstgenoemde is een graag geziene band in Nederland. Zo graag zelfs dat ze, na onlangs nog de AFAS Live makkelijk uit te verkopen, het dunnetjes mogen over doen in de Ziggo Dome in december. Het optreden in de Alpha is dus de perfecte manier voor Adam Granduciel en Kurt Vile om nog meer mensen te laten genieten van hun muziek. 'In Chains' is een nummer dat erg goed werkt op dit tijdstip op een mooie festivaldag. En dan gaat het toch kriebelen om ze niet gewoon in een iets intiemere setting te zien. 

Gorillaz op Lowlands 2018 (Foto: Peter Breuls)
Gorillaz op Lowlands 2018 (Foto: Peter Breuls)

Toen ze werden aangekondigd was er een wisselende reactie. Een grote naam, sure. Maar past het wel écht bj Lowlands? Gorillaz mogen op vrijdag het hoofdpodium slopen, en dat is nog zacht uitgedrukt. De band van Damon Albarn zet een show neer waar menig grote band nog een punt aan kan zuigen. De energie is constant en de setlist klopt precies. Door middel van de indrukwekkende visuals die Gorillaz eigenlijk altijd meenemen is zelfs duidelijk wanneer er een nummer wordt ingezet van het laatste album The Now Now, die redelijk spontaan in juni werd uitgebracht. Desalniettemin wordt er nog steeds ook bij die nummers onwijs hard meegezongen in de tent en het publiek wordt dan ook op haar wenken bediend. Het absolute hoogtepunt komt eigenlijk vrij onverwacht. De energie die Little Simz heeft gekregen van haar optreden eerder op de dag laat ze ontploffen wanneer ze door Albarn het podium op wordt getrokken om 'Garage Palace' te doen. Ook al duurt het nummer jammer genoeg maar 2:30, het is genoeg om tot een uitbarsting te komen waar je u tegen zegt. Een ander hoogtepunt is de ode die gebracht wordt aan Aretha Franklin, waarbij het lastig is om geen enorme dosis kippenvel te krijgen. Het past allemaal vandaag en het wordt nu al erg lastig om over dit optreden heen te gaan.

Nadat er ontsnapt is aan de stoet mensen vanaf de Alpha is het tijd om de nacht in te gaan met de Indie Disco in de Heineken, Reggae Night in de Lima en onder andere Ben UFO en Fatima Yamaha in de Bravo. En dat de Bravo populair is, blijkt maar al te snel. Dringen geblazen en losgaan. Is het alweer zaterdag? Begint het nou alweer licht te worden?!