Pinkpop 2018: een terugblik

4. Zondag: overdag is er vreugde, 's nachts is er verdriet

Nóg een after gepakt?! Dan is het nu toch echt wel even moeilijk wakker worden op de camping. En dan ontwaken sommige The Kooks-fans ook nog eens met het bericht dat hun band het niet heeft kunnen redden door ziekte van zanger Luke Pritchard. Er is overigens al een vervanging gevonden. Zouden die het gat wel kunnen vullen op het hoofdpodium? De laatste dag alweer, en de Limburgse gezelligheid duurt nog voort.

Michelle David & The Gospel Sessions zal de gemiddelde Pinkpop-bezoeker niet veel zeggen, maar als je het geluk hebt om vroeg op het terrein te zijn en ook nog eens dit optreden mee te pakken, is er al gelijk een hoogtepuntje aan het begin van de dag. De powervrouw weet de krachten met de ondersteunende band enorm snel te verzilveren door een boodschap van liefde in de vorm van een ongekend stemgeluid en de juiste nummers. Het publiek dat vandaag een dagkaart heeft zal waarschijnlijk een 'aha'-momentje hebben wanneer CLOVES in de Brightlands Stage 'Don't Forget About Me' inzet. Het werd gebruikt in de zeer succesvolle romantische comedy Me Before You en die kans zorgde ervoor dat de wereld kennis maakte met het diepe stemgeluid van de 22 jarige Australische. Dit is zo'n artiest die over een aantal zomaar eens te zien kan zijn op het hoofdpodium.

Michelle David & The Gospel Sessions - PINKPOP 2018 (Foto: René Bradwolff)
Michelle David & The Gospel Sessions - PINKPOP 2018 (Foto: René Bradwolff)

Op datzelfde hoofdpodium wordt inmiddels al druk opgebouwd voor een experience. Een belevenis die Ronnie Flex & Deuxperience gaan brengen. Na hun optreden op seizoensopener Paaspop werd door de verschillende kranten al geopperd dat Ronnie Flex de verrassing van de festivalzomer zou gaan worden. Die voorspelling maakt hij waar met een van meest vermakelijke shows van dit weekend. Ronell Langston Plasschaert, zoals de rapper door het dagelijks leven gaat, is zichtbaar zenuwachtig voor een van de grootste shows die hij ooit heeft mogen doen. Op Lowlands wist hij ook al een volle Bravo op te schudden met de no-nonsense rap en in Landgraaf is het niet anders. De autotune staat weer flink opgeschaald, maar Ronnie is een artiest die het ziet als een instrument. Na vanmiddag zullen veel mensen dat met hem eens zijn, want in tegenstelling tot de rapper die hetzelfde podium twee dagen geleden opende, zingt Flex wel degelijk en maakt daarbij ook nog eens zijn zinnen af. De ondersteuning van de band is een toevoeging die welkom is. Het optreden van Flex, waarbij hits als 'Energie', 'Blijf Bij Mij' en het beruchte 'Fan' op een tropische manier ten gehore worden gebracht, is niet opvallend door de showelementen die worden toegevoegd, maar juist door Flex zelf. Het klopt vanmiddag gewoon en dat lijkt hij zelf ook door te hebben. Dat hij door de zenuwen vraagt of Lowlands er nog een beetje zin heeft wordt hem direct vergeven. Hij heeft er in ieder geval weer flink wat fans bij na vandaag. 

Ronnie Flex & Deuxperience - PINKPOP 2018 (Foto: Bart Heemskerk)
Ronnie Flex & Deuxperience - PINKPOP 2018 (Foto: Bart Heemskerk)

Een artiest waarmee Flex heeft samengewerkt mag precies ná hem gaan knallen in de tent naast het hoofdpodium. MAAN, ook wel gewoon Maan de Steenwinkel, is in korte tijd uitgegroeid van het meisje dat The Voice won in 2016 tot een artiest van formaat. Met een eigen plaat op zak en gewapend met een handjevol hits weet de 21-jarige er in rap tempo een zwoele bedoeling van te maken in de tent. Het past allemaal heel goed op deze heldere zondagmiddag, die nog veel meer moois in petto heeft.

Op het hoofdpodium maakt Jessie J het tweede gedeelte van de festivalnaam nog maar eens een keer waar. De zangeres met de herkenbare stem en een arsenaal aan megahits is een artiest van formaat, maar weet het om de een of andere manier toch altijd klein te houden. Dit zorgt ervoor dat het optreden vanmiddag op de Mainstage ingetogen, maar ook heel goed. Alhoewel Jessie J dus het muziekgenre bevestigd, heeft ze ook nog een moraal van vandaag. "Every woman is a queen. Be proud of who you are." Als dat even geen power geeft. Een leuke toevoeging aan de set is het besef dat Jessie J heel goed weet wat voor een dag het is: Vaderdag! En dus wordt 'Mamma Knows Best' plotseling 'Daddie Knows Best'. Het zorgt ervoor dat, ondanks het tamme karakter van de show er genoeg te genieten valt. 

Jessie J - PINKPOP 2018 (Foto: Hub Dautzenberg)
Jessie J - PINKPOP 2018 (Foto: Hub Dautzenberg)

Pop krijgt sowieso goed de spotlight op deze zondag, want op het IBA Parkstad Stage staat een volgende popact van formaat klaar. Years & Years wist iedereen te verrassen door het succes van debuutplaat Communion, die wegluistert als een perfect geproduceerde popsoundtrack. Daarop volgden nog de onderscheidingen van de BBC als de meest veelbelovende act en 'het Geluid van 2015'. En toen werd het opeens heel stil. Na een lange toer zijn de heren de studio ingedoken om nieuw materiaal de wereld in te slingeren. Dat het live allemaal niet altijd even goed klinkt, dat hebben de fans inmiddels wel voor lief genomen. Ollie Alexander, popgod in wording, moet maar net zijn dag hebben om niet volledig vals te klinken. Vandaag valt het mee en is er een goede productie aanwezig om ervoor te zorgen dat het publiek een puike show ziet. Er wordt nieuw materiaal gespeeld, zellfs de single die nog geen 3 dagen oud is. En natuurlijk wordt Communion bijna helemaal gespeeld. Years & Years zijn weer terug en hebben een goede tijd gekomen om terug te komen. Nederland is er weer helemaal klaar voor. 

Voor fans die speciaal een kaartje hadden gekocht voor The Kooks was het bericht dat het optreden geannuleerd moest worden een bittere pil. DI-RECT werd naar Landgraaf gehaald om verzachting te brengen voor de pijn. Hoe ze die pijn te lijf gaan is noemenswaardig. Leadzanger Marcel staat bekend om zijn opvallende podiumgedrag en daarop is Pinkpop geen uitzondering. Was vroeger gitarist Spike die de spotlight naar zich toetrok, daar is het nu een gedeelde spotlight met Marcel. Alle hits die de band in 20 jaar heeft gemaakt komen voorbij en het zorgt ervoor dat er even vergeten wordt wie er nou eigenlijk op dat podium zou staan. DI-RECT laat zien dat ze hier thuishoren en dat ze er onwijs blij mee zijn. Zowel Spike als Marcel nemen daarom ook het woord om te zeggen dat ze zenuwachtig maar onwijs trots zijn. Daarop vliegen vervolgens de schoenen van Marcel het publiek in, wordt er meegesprongen en gezongen en heeft het publiek een vervanger van formaat gezien. "Wij zijn goed in vervangingen", moet Spike nog wel even toevoegen. De heren uit Den Haag mogen snel weer terugkomen, want Pinkpop heeft ze in hun hart gesloten.

DI-RECT - PINKPOP 2018 (Foto: Hub Dautzenberg)
DI-RECT - PINKPOP 2018 (Foto: Hub Dautzenberg)

Pinkpop-veteranen Triggerfinger zorgen voor een verrassing op de IBA Parkstad en Don Diablo brengt een ode aan zowel zijn overleden vader als zijn leermeester Avicii. Pinkpop kan ook te allen tijden staan voor emotie. Het feit dat zoveel mensen bij elkaar komen om van muziek te genieten geeft een enorme sfeerboost en dat dan al bijna 50 jaar. Ook al moet Jan Smeets het door hartproblemen het dit jaar wat rustiger aan doen dan normaal, maakt hij dat door de kleine dingetjes weer duidelijk in zijn aankondigingspraatjes. Elk jaar weer zo trots als een pauw als het goed gaat met het festival. Het blijft mooi om te zien.

Nergens zijn zo groot als in Nederland. Dat kunnen een aantal acts zijn, maar op het hoofdpodium is het nu de beurt aan Editors. Violence is vers van de pers, maar naar aanleiding van het album deed de band Nederland al een aantal keer aan. Na een uitverkochte Ziggo Dome is het een uitverkocht Pinkpop waar de heren mogen laten zien waarom ze zo succesvol zijn. Op die laatste plaat staat weer genoeg muziek om over de festivalweide te smijten, dus daar zit het wel goed. Tom Smith staat normaal bekend om zijn podiumgedrag, maar houdt het deze keer redelijk klein en ingetogen. Dat betekent overigens niet dat hij er minder zin in lijkt te hebben, want de grote lach op zijn gezicht kan hij maar moeilijk verbergen. 'A Ton of Love' en 'Ocean of Night' worden door Smith akoestisch ingezet op de piano, maar voor de trouwe Editors-fans is het teken dan allang gegeven dat het weer een onwijs mooie show gaat worden. 'Smokers at the Hospital Doors', die vooral wordt ingezet tijdens festivaloptredens knalt weer lekker en ook de combinatie van 'Papillon' en 'Magazine' als finale is een schot in de roos. Anders dan de show op Lowlands, hun eigen optreden in de Ziggo Dome, maar net zo onwijs goed als er inmiddels wordt verwacht van Editors.

Editors - PINKPOP 2018 (Foto: Bart Heemskerk)Editors - PINKPOP 2018 (Foto: Bart Heemskerk)

Na een gelikte show van Oscar & The Wolf, waarbij de status van 'Strange Entity' als festivalanthem weer eens bevestigd wordt cirkelen de dochters met hun moeders inmiddels rond het voorvak. En daar is het druk, heel erg druk. De rijen om dat vak in te komen voor de afsluiter van het weekend zijn zelden zo dik geweest. Het is tijd voor Peter Gene Hernandez. Wie? Bruno Mars, natuurlijk!

Oscar & The Wolf - PINKPOP 2018 (Foto: Jurriaan Hodzelmans)
Oscar & The Wolf - PINKPOP 2018 (Foto: Jurriaan Hodzelmans)

Hitmachine pur sang, maar ook nog eens een showman in hart en nieren, Bruno Mars is het allemaal. Hij weet in de 1,5 uur die de strak geregisseerde show duurt vriend en vijand te verrassen met een show vol hoogtepunten. Eén daarvan is de onwijs lange versie van 'Uptown Funk'. Het publiek verwacht het uiteraard, maar als het dan ook nog krijgt waarvoor het gekomen is, kan er alleen maar luid worden geapplaudiseerd. De vergelijking die werd getrokken met Justin Bieber blijkt intens onwaar te zijn, want ondanks dat Bruno Mars een echte popact is, weet hij wél te doen waarvoor hij naar Landgraaf is gekomen, namelijk de tent op zijn kop te zetten.

Tot volgend jaar! - PINKPOP 2018 (Foto: Bart Heemskerk)
Tot volgend jaar! - PINKPOP 2018 (Foto: Bart Heemskerk)

Het was een geslaagde 49e editie die werd gekenmerkt door het prachtige weer en verrassingen die het publiek voor zijn kiezen kreeg. En dan gebeurt er om 4:00 's nachts iets vreselijks. Een wit bestelbusje rijdt in op een groepje festivalgangers, waarbij een persoon om het leven komt. Drie personen liggen op dit moment nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Pinkpop 2018, een editie met een kloppend goud hart van succes, maar met een gitzwart randje als slotakkoord.