FOK! Games en het beste en slechtste van E3

7. Pheno

Ik zal wel verwend zijn met veel betere E3's, maar dit jaar was het allemaal wel erg karig. Al die 'lekken' maken het ook veel minder verrassend. Ook de persconferenties waren niet zo heel bijzonder met als dieptepunt de gesproken patch notes van Nintendo. Dat Smash een grote titel voor dit jaar is snap ik, maar had al die details in een Treehouse-discussie gestopt en had een status-update van Yoshi, Metroid en de nog onbekende Pokemon RPG gegeven. Beste persconferentie vond ik die van Ubisoft: het zelfs nog wat verrassingen (ik wil die starwing-figurine), het had veel games waarvan gameplay te zien was en zelfs dansende panda's.

Hoogtepunten

The Division 2
Op het moment dat ik wist dat The Division 2 op E3 zou zijn had ik het nog niet: hype. Maar nu ik vrij uitgebreide gameplay heb gezien ben ik toch om. Raids met acht spelers, prachtige omgevingen, taktiek, het heeft het allemaal. Het lijkt erop dat Ubisoft heeft geluisterd naar alle feedback op het eerste deel en er daadwerkelijk wat mee heeft gedaan. Een game op mijn must-have-lijstje.

Anthem
Haters gaan haten, maar ik ben geinteresseerd in deze game. Natuurlijk, ik moest ook lachen toen de producer meldde dat ze compleet iets unieks hebben bedacht en daarna alle features van Destiny 1 op 1 uitlegt. Nu is het bepaald geen schande om vergeleken te worden met Destiny. Mechs met jetpacks, co-op met meer dan drie spelers (ja, Activision, daar wachtte ik nou op), enorm gedetailleerde omgevingen, specialistische klassen en Bioware dat een verhaal weet te vertellen. Ik zeg kom maar op.

Sekiro: Shadows Die Twice/ Nioh 2
From Software die een Souls-game maakt maar dan in een Japanse setting? Daarnaast is er ook Nioh 2 aangekondigd door Koei Tecmo. Beide games gaan vast een uitdaging zijn, maar ik kan niet kiezen als ze dezelfde releasedag zouden hebben. Het zijn mooie tijden voor liefhebbers van het Souls-genre.

Jump Force
Oke, mijn fetish: games gebaseerd op anime. Jump Force gaat er heel wat hebben. Nu zijn er alleen vechtersbazen uit One Piece, Dragon Ball Z en Naruto aangekondigd, maar er stond nog de belofte bij dat er nog veel meer series zullen volgen. Met tagteams van drie personen ga je knokken in bestaande locaties in de wereld. Met Luffy tegen Frieza vechten? Count me in!

Dieptepunten

Death Stranding
Ik ben er klaar mee. Kojima kan dan misschien wel wat meesterwerken op zijn naam hebben staan, deze langdurige vaagheid maakt me niet eens meer nieuwsgierig. Als de gameplay wandelen is met een baby en rare wezens ontlopen die je alleen kunt zien door met een radartje te spelen dan ben ik niet geïnteresseerd. Kom met informatie of laat dan maar zitten.

Aankondigingen zonder inhoud
Ik miste heel wat games die al eerder aangekondigd waren, tenminste, bij naam. Metroid, Avengers, Final Fantasy VII Remake: er was dit jaar weer geen nieuwe informatie. Star Wars bij EA was maar even letterlijk in de spotlight. Die werd gericht op de director in het publiek, die alleen maar kon vertellen dat ze er nog mee bezig zijn en dat er volgend jaar meer informatie komt. En oh ja, een releasewindow. Fan-tas-tisch. Bethesda wilde dit jaar ook aan deze gameplayloze bende meedoen en kondigde met nietzeggende trailers en vooral geen informatie Doom 2, Elder Scrolls 6 en Starfield aan. De laatste is een compleet nieuwe IP en je kondigt alleen de naam aan. Zeg dan niets.

Command & Conquer
Gooi het zuurvat maar open, want ik ben hier gewoon boos over. Eerst neemt EA Westwood over, er vallen wat cijfers tegen en hup, dichtgooien die hap. De beste RTS-serie ooit weggegooid door een stel geldwolven. En nu komen diezelfde geldwolven schijnheilig met een aankondiging van een mobiel game die de naam Command & Conquer Rivals draagt. Inclusief een niet eens lijkende foto van Kane ingame. Bij deze geboycot.