De FOK! Album Top 100 2017

5. April 2017

28

Deep Purple - inFinite
Deep Purple - inFinite

Deep Purple
inFinite
earMUSIC

Verschenen op 7 april

Nadat we eind december 2016 al kennis hadden kunnen maken met de track 'Time For Bedlam' verscheen op 7 april het 20e album van de Britse hard rock band Deep Purple getiteld inFinite. Eindeloos oftewel inFinite is een begrip dat in elk geval wel past bij deze band die dit jaar de vijftig jaar ook alweer aantikt. Ook niet zo vreemd als je weet dat deze plaat werd geproduceerd door niemand minder dan Bob Ezrin, bij de liefhebbers ook bekend van zijn werk met onder meer Lou Reed, Pink Floyd en Kiss. Deep Purple mag dan bijna een halve eeuw oud zijn maar heeft in al die jaren niks aan kracht ingeboet en maakt nog steeds de muziek zoals de fans die zo graag horen. Enige minimale minpuntje is wellicht het al zo vaak gecoverde 'Roadhouse Blues' van The Doors maar dat mag zeker de pret niet drukken. Een eindeloos fijne plaat weer.

29

Ulver - The Assassination of Julius Caesar
Ulver - The Assassination of Julius Caesar

Ulver
The Assassination of Julius Caesar
House of Mythology

Verschenen op 7 april

Het is bij het beluisteren van The Assassination of Julius Caesar bijna niet te bevatten dat dit gezelschap uit Noorwegen ooit doorbrak met duistere black metal. Dat was trouwens alweer 23 jaar geleden en sindsdien heeft Ulver een aantal transformaties doorstaan en maakt de groep tegenwoordig muziek waarin we de nodige sporen uit de new wave van de tachtiger jaren kunnen bespeuren. The Assassination of Julius Caesar is dan ook wel het meest toegankelijke album van dit gezelschap rondom zanger Kristoffer Rygg. Een verdomd catchy plaat die je zeker vaker dan een keer op wilt zetten.

30

Setbacks - Oceans Apart
Setbacks - Oceans Apart

Setbacks
Oceans Apart
Morning Wood Records

Verschenen op 7 april

Zo'n twee jaar na hun verrassende debuut met de The New Frontier-EP verscheen op 7 april het eerste album van de internationale skatepunk band Setbacks. Een uitermate bijzonder gezelschap met muzikanten van vier verschillende continenten. Met behulp van Skype, Dropbox en email wisten de mannen één van de meest indrukwekkende melodieuze punkalbums van het afgelopen jaar af te leveren op het Leeuwarder platenlabel Morning Wood Records. Ben je dus wel een liefhebber van de betere punkklanken uit de jaren tachtig en negentig dan mag deze plaat simpelweg niet ontbreken in je collectie.

31

Little Hurricane - Same Sun Same Moon
Little Hurricane - Same Sun Same Moon

Little Hurricane
Same Sun Same Moon
Mascot

Verschenen op 14 april

Review

32

Incubus - 8
Incubus - 8

Incubus
8
Island

Verschenen op 21 april

Zo'n zes jaar na If Not Now, When? verscheen op 21 april het achtste album van de Amerikaanse rock band Incubus getiteld 8. Op het door dubstep-producer Skrillex en Dave Sardy (Oasis, Red Hot Chili Peppers) geproduceerde album horen we de band terugkeren naar de roots van hun muziek met een opvallend stevig beukende plaat. Dat de liefhebbers van de betere gitaarmuziek de groep nog niet waren vergeten bleek toen de plaat in Amerika in de eerste week al bijna 50.000 keer over de toonbank ging. Incubus mag dan al meer dan 27 meedraaien in de scene, het is nog steeds één van de toonaangevende oldschool nu metal bands.

33

Vampire - With Primeval Force
Vampire - With Primeval Force

Vampire
With Primeval Force
Century Media

Verschenen op 21 april

Review

34

Firespawn - The Reprobate
Firespawn - The Reprobate

Firespawn
The Reprobate
Century Media

Verschenen op 28 april

Review

35

Ayreon - The Source
Ayreon - The Source

Ayreon
The Source
Mascot Label Group

Verschenen op 28 april

Review

36

Gorillaz - Humanz
Gorillaz - Humanz

Gorillaz
Humanz
Parlophone, Warner Bros.

Verschenen op 28 april

Zo'n zeven jaar na hun vorige album The Fall lag er eindelijk weer een nieuwe plaat van de virtuele band Gorillaz in de bakken bij de betere platenboeren in ons land. Maar liefst 20 tracks lang neemt de band rondom Damon Albarn en Jamie Hewlett ons mee op een avontuurlijke muzikale reis met aangenaam verrassende bijdragen van niemand minder dan Grace Jones, Kali Uchis, Vince Staples, Popcaan, DRAM, Anthony Hamilton, De La Soul, Danny Brown, Kelela, Mavis Staples, Pusha T en Benjamin Clementine. Heerlijke melomane chaos zoals we dat van deze groep gewend zijn. Diehard fans kunnen we aanraden om voor de Super Deluxe edition te gaan. Deze bevat naast het reguliere album nog een extra cd met nog eens 14 tracks van deze fijne band.