De FOK! Album Top 100 2017

3. Februari 2017

11

Elbow - Little Fictions
Elbow - Little Fictions

Elbow
Little Fictions
Polydor

Verschenen op 3 februari

#57 in de FOK!albums Top 100 2017

Je hebt van die bands die altijd garant staan voor een uitstekende plaat. Een goed voorbeeld daarvan is de in 1997 in Ramsbottom opgerichte band Elbow. Begin februari verscheen hun zevende studioalbum Little Fictions in de winkels en was vooral in Nederland een groot succes. Het album was acht weken in de albumcharts te vinden en haalde zelfs de eerste plaats. Ook in Oostenrijk en Australië wist de plaats de hoogste plaats in de albumcharts te bereiken en in vele andere landen werd ook de top 10 bereikt. Niet zo vreemd eigenlijk als je alleen al uitgaat van de sterke singles 'Magnificent (She Says)', 'Gentle Storm' en 'All Disco'. Little Fictions is een plaat die geen enkel zwak moment kent en die bij de liefhebbers van de voorgaande albums zeker weer in de smaak zal vallen.

12

Overkill - The Grinding Wheel
Overkill - The Grinding Wheel

Overkill
The Grinding Wheel
Nuclear Blast

Verschenen op 10 februari

Bijna 32 jaar na het verschijnen van hun eerste album Feel The Fire verscheen op 10 februari 2017 The Grinding Wheel, het achtiende studioalbum van de Amerikaanse thrash metal band Overkill. Van de oorspronkelijke bezetting van de band mogen dan alleen zanger Bobby Blitz'' Ellsworth en bassist D. D. Verni overgebleven zijn, de band staat nog steeds als een huis, zoals we vorig jaar ook al mochten ervaren op het Into The Grave festival in Leeuwarden. Waar veel van de voormalige thrashgoden tegenwoordig als oude mannen klinken weet Overkill nog steeds te overtuigen met hun beukende thrash metal. Een zeer aangename plaat doordrenkt met NWOBHM, oldschool punk en classic rock.

13

Thievery Corporation - The Temple of I & I
Thievery Corporation - The Temple of I & I

Thievery Corporation
The Temple of I & I
ESL Music

Verschenen op 10 februari

Thievery Corporation is een gezelschap dat we al jarenlang kennen als hofleveranciers van relaxte loungemuziek. Zo gingen Eric Hilton en Rob Garza op hun vorige album Saudade (2014) nog flink op de Latijnse tour met bossanova en sambamuziek. Op The Temple of I & I keert Thievery Corporation echter weer terug naar hun roots, de gloriejaren van het collectief toen fijne platen verschenen als Sounds From The Thievery Hi-Fi (1996), The Richest Man In Babylon (2002) en Radio Retaliation (2008) en krijgen we weer een verrassende mix te horen van dub, roots reggae en dancehall. Neem daarbij de gastbijdragen van Notch, Zee, Racquel Jones, Lou Lou Ghelichkhani, Shana Halligan, Elin Melgarejo, Mr. Lif en Puma en je weet dat je een ijzersterk album te pakken hebt die je als liefhebber van de betere reggae zeker niet mag missen.

14

Dutch Uncles - Big Balloon
Dutch Uncles - Big Balloon

Dutch Uncles
Big Balloon
Memphis Industries

Verschenen op 17 februari

Bij de naam Dutch Uncles zul je wellicht denken dat je met een Nederlandse band te maken hebt maar dat is dus niet het geval. Dutch Uncles is namelijk een band uit Manchester die met hun plaat Big Balloon alweer toe waren gekomen aan hun vijfde studioalbum. Heerlijke tegendraadse muziek die regelmatig van de hak op de tak springt. Zo horen we de nodige invloeden voorbijkomen uit bijvoorbeeld 80s pop, aritmische jazz en zelfs klassieke muziek, maar Dutch Uncles weet daar een geheel eigenzinnig klinkend iets van te maken. Fans van bands als King Crimson zullen dit gezelschap zeker weten te waarderen.

15

Black Sites - In Monochrome
Black Sites - In Monochrome

Black Sites
In Monochrome
Mascot records

Verschenen op 17 februari

Review

16

Persefone - Aathma
Persefone - Aathma

Persefone
Aathma
ViciSolum Productions

Verschenen op 24 februari

Liefhebbers van symfonische progressieve technische death metal kwamen in februari zeker aan hun trekken met het vijfde album van de uit Andorra afkomstige band Persefone. Met Aathma heeft het zestal wederom een zeer veelzijdig album uitgebracht dat op het ene moment wel wat doet denken aan Pink Floyd terwijl we iets later weer moeten denken aan bands zoals Opeth, Dreamtheater en Ayreon. Meer dan een uur keihard genieten met dit uitermate bezielde album, met als hoogtepunt het twintig minuten durende titelnummer van het album.

17

King Gizzard & the Lizard Wizard - Flying Microtonal Banana (Explorations into Microtonal Tuning, Volume 1)
King Gizzard & the Lizard Wizard - Flying Microtonal Banana (Explorations into Microtonal Tuning, Volume 1)

King Gizzard & the Lizard Wizard
Flying Microtonal Banana (Explorations into Microtonal Tuning, Volume 1)
Flightless

Verschenen op 24 februari

#73 in de FOK!albums Top 100 2017

Het was dit jaar voor liefhebbers van de betere psychedelische en progressieve muziek vrijwel onmogelijk om te ontkomen aan de muziek van de Australische band King Gizzard & the Lizard Wizard. Er verschenen in 2017 namelijk maar liefst vijf albums van deze groep uit Melbourne. Muzikaal gezien valt deze band simpelweg niet in één hokje te plaatsen. Flying Microtonal Banana ademt de sfeer van een plaat die tijdens een langdurige trip werd opgenomen en laat ook de nodige invloeden horen uit de krautrock en andere microtonale muziekgenres. King Gizzard & the Lizard Wizard is een band die je live moet meemaken en dat kunnen de mensen die afgelopen juni op Best Kept Secret waren alleen maar beamen.

18

George Harrison - The Vinyl Collection (Boxset)
George Harrison - The Vinyl Collection (Boxset)

George Harrison
The Vinyl Collection (Boxset)
Universal

Verschenen op 24 februari

Eind februari kregen fans van de ondergewaardeerde ex-Beatle George Harrison eindelijk de gelegenheid om in één keer al zijn albums op vinyl aan te schaffen in een zeer fraai uitgevoerde box met alle studioalbums van de voormalige Beatle van Wonderwall (1968) tot en met Brainwashed (2002) en het dubbele livealbum Live In Japan (1992) op 180 grams vinyl in de originele Engelse hoezen. Enige minpuntje aan deze boxset is het ontbreken van het album The Concert For Bangla Desh it 1971. Wel zitten er bij deze set als bonus nog een tweetal unieke 12" picture discs met 'Got My Mind Set On You' en 'When We Was Fab'.