De FOK! Album Top 100 2017

2. Januari 2017

01

Brian Eno - Reflection
Brian Eno - Reflection

Brian Eno
Reflection
Warp Records

Verschenen op 1 januari

Op de eerste dag van 2016 werden we aangenaam verrast door het 26e album van de muzikale duizendpoot Brian Eno. Reflection is een ambient album met daarop maar één track van 54 minuten. Heerlijke droommuziek voor de nachtelijke uurtjes die bij liefhebbers van Eno's albums zoals Thursday Afternoon (1985) en Lux (2012) zeker in de smaak zal vallen.

02

Dropkick Murphys - 11 Short Stories of Pain & Glory
Dropkick Murphys - 11 Short Stories of Pain & Glory

Dropkick Murphys
11 Short Stories of Pain & Glory
Born & Bred Records

Verschenen op 6 januari

Zo'n vier jaar na Signed and Sealed in Blood lag er in januari weer een nieuw album van de band Dropkick Murphys bij de betere platenboeren in de schappen. 11 Short Stories of Pain & Glory is het negende album van de uit Quincy, Massachusetts afkomstige Keltische punkband die in 1996 werd opgericht. Op 11 Short Stories of Pain & Glory is het bijna ouderwets vertrouwde folkloristische punk met doedelzakken, met als hoogtepunten toch wel de singles 'Blood' en 'Paying My Way', het alom bekende 'You'll Never Walk Alone ' en '4-15-13', een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag bij de marathon van Boston.

03

Black Anvil - As Was
Black Anvil - As Was

Black Anvil
As Was
Relapse Records

Verschenen op 13 januari

Review
Bandcamp

04

Omar Rodríguez-López - Roman Lips
Omar Rodríguez-López - Roman Lips

Omar Rodríguez-López
Roman Lips
Ipecac Recordings

Verschenen op 13 januari

In 2017 was Omar Rodríguez-López zonder enige twijfel één van de meest productieve muzikanten. De voormalige gitarist en bandleider van The Mars Volta, Antemasque en Bosnian Rainbows bracht het afgelopen jaar maar liefst tien volledige albums uit. Op de drums na, die werden ingespeeld door Deantoni Parks (The Mars Volta, Bosnian Rainbows), is Omar Rodríguez-López op alle andere gebruikte instrumenten te horen op dit album waarop we een veertiental tracks voorbij kunnen horen komen die vooral in het verlengde van het werk van de synthetische groep Bosnian Rainbows liggen.

05

Mike Oldfield - Return to Ommadawn
Mike Oldfield - Return to Ommadawn

Mike Oldfield
Return to Ommadawn
Virgin EMI

Verschenen op 20 januari

42 jaar na het epische album Ommadawn verscheen in januari het vervolgalbum Return to Ommadawn van de multi-instrumentalist Mike Oldfield. Return To Ommadawn is dan ook een heerlijke atmosferische plaat geworden die we in één adem durven te noemen met pareltjes als Tubular Bells, Hergest Ridge en Ommadawn. Return to Ommadawn is specifiek voor vinyl opgenomen en bestaat daarom uit een tweetal tracks van elk dik 20 minuten. Oldfield bespeelt maar liefst 22 instrumenten op dit album en maakt daarmee een zeer gelaagd en geslaagd geheel van. Liefhebbers van het oudere werk van Mike Oldfield mogen deze plaat niet laten ontbreken in de collectie.

06

Annihilator Triple Threat
Annihilator - Triple Threat

Annihilator
Triple Threat
UDR Music

Verschenen op 27 januari

Begin dit jaar werden we ook al aangenaam verrast door een fraaie uitgave van de Canadese thrash metal band Annihilator getiteld Triple Threat. In de boxset, bestaande uit een 2CD en een DVD, laat de legendarische band rondom zanger en gitarist Jeff Waters zich van twee zeer uiteenlopende kanten horen. Zo komen we op de eerste CD getiteld Live at the Bang Your Head!!! Festival een fijne set tegen met klassiekers zoals 'King of the Kill”, 'Set the World on Fire', 'Never, Neverland', 'Alison Hell', 'Welcome to Your Death' en 'Phantasmagoria' en ook leuke nieuwe tracks als 'No Way Out' en 'Creepin’ Again'. Het meest verrassend is echter wel de tweede CD waarop we Annihilator van een minder bekende kant horen. Met Un-plugged: The Watersound Studios Sessions levert de band namelijk een compleet akoestisch album af en laat horen dat tracks als 'Sounds Good to Me', 'Innocent Eyes' en 'Phoenix Rising' het ook prima doen in een onversterkt jasje.

07

Infected Mushroom - Return To The Sauce
Infected Mushroom - Return To The Sauce

Infected Mushroom
Return to the Sauce
HOMmega Productions

Verschenen op 27 januari

Nadat we eerder al hadden mogen genieten van de singles 'Liquid Smoke' en 'Nutmeg' verscheen eind januari weer een ouderwets vertrouwd klinkend album van het Israelische duo Infected Mushroom. Waar we op het vorige album Converting Vegetarians II (2015) meer in de richting van de ambient gingen keert Infected Mushroom op Return to the Sauce weer terug naar hun psy-trance roots. Naast een remix van 'Gravity Waves' van Xerox en een remix van de track 'Demons Of Pain' (akomstig van hun vorige album) komen we een zevental gloednieuwe composities aan van Erez Eisen en Amit Duvdevani. Eveneens fijne muziek om in de nachtelijke uurtjes op weg te spacen.

08

Japandroids - Near to the Wild Heart of Life
Japandroids - Near to the Wild Heart of Life

Japandroids
Near to the Wild Heart of Life
Anti-

Verschenen op 27 januari

Toch wel één van de grootste verrassingen van 2017 was de terugkeer van het Canadese duo Japandroids. Dat zanger en gitarist Brian King
en zanger en drummer David Prowse het musiceren nog niet waren verleerd bleek wel toen de singles 'Near to the Wild Heart of Life' (november 2016) en 'No Known Drink or Drug' (januari 2017) verschenen. Het bleken voorproefjes te zijn voor het derde album Near to the Wild Heart of Life waarop we de band weer als vanouds tekeer kunnen horen gaan met hun verdomd catchy powerpop punkliedjes met een snufje classic rock. Dat werd ook wel eens tijd aangezien hun voorgaande album Celebration Rock alweer vijf jaar oud was.

09

Hypochristmutreefuzz - Hypopotomonstrosesquipedaliophobia
Hypochristmutreefuzz - Hypopotomonstrosesquipedaliophobia

Hypochristmutreefuzz
Hypopotomonstrosesquipedaliophobia
Eigen Beheer

Verschenen op 27 januari

Review

 

10

John Garcia - The Coyote Who Spoke In Tongues
John Garcia - The Coyote Who Spoke In Tongues

John Garcia
The Coyote Who Spoke In Tongues
Napalm Records

Verschenen op 27 januari

Review