De FOK! Album Top 100 2017

12. November 2017

90

Von Hertzen Brothers - War Is Over
Von Hertzen Brothers - War Is Over

Von Hertzen Brothers
War Is Over
Music Theories Recordings

Verschenen op 3 november

Review

91

Cannibal Corpse - Red Before Black (Deluxe Edition)
Cannibal Corpse - Red Before Black (Deluxe Edition)

Cannibal Corpse
Red Before Black (Deluxe Edition)
Metal Blade Records

Verschenen op 10 november

Er zijn maar weinig bands die dood en verderf zo goed in een fijn stuk oldschool death metal om kunnen zetten als de mannen van Cannibal Corpse. Ook niet zo vreemd als je weet dat ze dat al zo'n jaar of dertig doen. Red Before Black werd opgenomen met Erik Rutan (Hate Eternal) wederom als producer. Rutan produceerde eerder ook al de albums Kill (2006), Evisceration Plague (2009) en Torture (2012). Het met invloeden uit de oldschool thrash metal doordrenkte album kent opvallend weinig blastbeats! George 'Corpsegrinder' Fisher mag dan wellicht niet de jongste meer zijn, zijn strot doet het nog steeds prima. Ouderwets lompe death metal van de allerhoogste plank. Cannibal Corpse levert het keer op keer. Diehard fans moeten trouwens wel de Deluxe Edition hebben van Red Before Black. Deze bevat namelijk een tweede cd getiteld Blood Covered met daarop een zevental covers van onder meer Possessed, Metallica, The Accused en Kreator.

92

Witchery - I Am Legion
Witchery - I Am Legion

Witchery
I Am Legion
Century Media

Verschenen op 10 november

I Am Legion is het zevende album van de Zweedse thrash metal band Witchery. Het album werd in slechts 20 dagen opgenomen in een drietal Zweedse studios. I Am Legion is de vierde plaat van de band uit Linköping die verschijnt bij Century Media en ligt ook muzikaal gezien in het verlengde van albums als Don't Fear The Reaper, Witchkrieg en In His Infernal Majesty's Service. Gewoon een fijne bak herrie zonder rare fratsen.

93

Godflesh - Post Self
Godflesh - Post Self

Godflesh
Post Self
Avalanche Recordings

Verschenen op 10 november

Post Self is het tweede album van Godflesh sinds de terugkeer in 2009. Justin Broadrick en G.C. Green keren met deze plaat, waaraan zo'n twee jaar werd gewerkt, terug naar de wereld van de post-punk en industrial metal en doet dan ook regelmatig terugdenken aan het oudere werk van de band zonder ook meer enigszins gedateerd te klinken. Godflesh staat al zo'n dertig jaar bekend als een loodzwaar duo en aan dat imago is na al die jaren weinig tot niks veranderd. Degenen die het afgelopen jaar de band nog konden zien op het Stonehenge Festival zullen dat alleen maar kunnen beamen. Post Self is een plaat die als een op hol geslagen bulldozer uit je speakers komt denderen.

94

Galactic Cowboys - Long Way Back To The Moon
Galactic Cowboys - Long Way Back To The Moon

Galactic Cowboys
Long Way Back To The Moon
Music Theories Recordings

Verschenen op 17 november

Review

95

Vibravoid - Mushroom Mantras
Vibravoid - Mushroom Mantras

Vibravoid
Mushroom Mantras
Stoned Karma Records

Verschenen op 17 november

Nadat we eerder in 2017 al blij waren gemaakt met de fraaie 3LP-set A Night At The Museum en de Triptamine E.P. Volume 5 verscheen op 17 november het elfde studioalbum van de psychedelische rockband Vibravoid getiteld Mushroom Mantras. Het uit Düsseldorf afkomstige trio trekt op Mushroom Mantras weer alle registers open met als resultaat een buitenaards spacend stuk progressieve psychedelica. Vibravoid zit muzikaal gezien in dezelfde hoek als The Pink Floyd, The Electric Prunes en The Beatles ten tijde van hun album Revolver. Naast zeven gloednieuwe tracks bevat het album ook een driedelig stuk psychedelische krautrock met de toepasselijke titel 'Krautfaktor I, II & III' dat werd opgenomen bij één van de allereerste opnamesessies van Vibravoid uit 1992 die tot nu toe nog niet waren uitgebracht. Ben je wel een liefhebber van bands zoals Tame Impala of Uncle Acid And The Deadbeats dan mag deze plaat ook zeker niet in je verzameling ontbreken.

96

Noel Gallagher's High Flying Birds - Who Built the Moon?
Noel Gallagher's High Flying Birds - Who Built the Moon?

Noel Gallagher's High Flying Birds
Who Built the Moon?
Sour Mash

Verschenen op 24 november

#61 in de FOK!albums Top 100 2017

Eind november verscheen het derde album Who Built the Moon? van Noel Gallagher's High Flying Birds. Who Built the Moon? is een plaat waaraan je wellicht even zal moeten wennen maar die bij elke luisterbeurt weer wat prijsgeeft van haar gelaagdheid. Op het door de Noord-Ierse dj David Holmes geproduceerde album wordt in elk geval het experiment niet gevreesd. Zo opent de plaat met het Chemical Brothers-achtige 'Fort Knox' en volgen er verdomd catchy tracks als de single 'Holy Mountain' (met Paul Weller op het orgel), het Beatlesque 'Be Careful What You Wish For' en de fraaie ballade 'If Love Is The Law' (met Johnny Marr op gitaar).