FOK!toen: Aerosmith - Aerosmith (1973)

In deze eerste aflevering van FOK!toen van 2018 gaan we precies 45 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 5 januari 1973 dat het debuutalbum van de Amerikaanse rock band Aerosmith voor het eerst in de platenwinkels verscheen. Het album Aerosmith was een fijne plaat die het begin zou vormen voor een groep die wereldwijd meer dan 150 miljoen albums zou verkopen. Een goed moment om eens terug te kijken op de totstandkoming van deze elpee.

Aerosmith - Aerosmith

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Aerosmith moeten we terug naar het jaar 1964. Steven Tyler (geboren op 26 maart 1948 in Manhattan, New York als Steven Victor Tallarico) woonde in die tijd in New Hamsphire waar hij op 16-jarige leeftijd de band the Strangeurs opricht. Drummer en achtergrondzanger Tyler kreeg vaak te horen dat hij op de zanger van The Rolling Stones leek en dat motiveerde hem om ook zanger te gaan worden. Tyler zou op dat moment de artiestennaam Steve Tally gaan gebruiken.

Nadat de bandnaam was veranderd in Chain Reaction begonnen de lokale optredens te komen. Zo speelde Chain Reaction als voorprogramma van bands zoals The Beach Boys, The Byrds en The Yardbirds. In 1966 verschijnt het singletje 'The Sun' op het label Date Records, een sub-label van Columbia Records. Het plaatje zou een jaar later ook door CBS Records in Italië worden uitgebracht en is tegenwoordig een veelgezochte single door fans van zowel obscure psychedelica als van Aerosmith.

In 1968 krijgt Chain Reaction de kans om een tweede single uit te brengen. 'You Should Have Been Here Yesterday' verschijnt op Verve Records en wordt voor zover bekend alleen als promo-single uitgebracht en is tegenwoordig eveneens een veelgezocht item. Tyler zou nog even deel uitmaken van de groep The Left Banke, die in 1967 nog een grote hit hadden gescoord met de single 'Walk Away Renee' en was als achtergrondzanger te horen bij de liedjes 'Desiree' en 'Dark Is The Bark' op het album The Left Bank Too.

Rond 1964 spelen gitarist Joe Perry (geboren op 10 september 1950 in Lawrence, Massachusetts, als Anthony Joseph Pereira) en bassist Tom Hamilton (geboren op 31 december 1951 in Colorado Springs, Colorado als Thomas William Hamilton) in Joe Perry's Jam Band. Nadat Perry en Hamilton aan het einde van de jaren zestig naar Boston verhuizen komen ze de uit New York afkomstige drummer Joey Kramer (geboren op 21 juni 1950 in New York als Joseph Michael Kramer) tegen. Kramer is op zoek naar een band en maakt al snel deel uit van de band die inmiddels de naam heeft ingekort tot The Jam Band.

Bruine Rijst en de Three Stooges
Begin 1970 speelt Chain Reaction op zekere avond als voorprogramma van The Jam Band. Tyler was erg onder de indruk van The Jam Band en stelde de muzikanten voor om van twee bands één goeie band te gaan vormen. In oktober van dat jaar kwamen de muzikanten weer samen en lieten de mannen van The Jam Band weten dat ze wel oren hadden naar de plannen van Tyler. Deze liet hun weten dat hij wel in hun band wou komen maar dan alleen als frontman en zanger van de groep. Daar werd al snel mee ingestemd en de mannen verhuisten naar een huis in Boston waar kon worden gewerkt aan het repertoire voor de nieuwe band.

Boston was aan het begin van de jaren zeventig muzikaal gezien best nog wel een spookstad. Met uitzondering van bands als de J. Geils Band en Modern Lovers waren er maar weinig acts in de stad die landelijk waren doorgebroken. Tyler, Perry, Hamilton en Kramer brachten de dagen in het huis, gelegen aan de 1325 Commonwealth Avenue, voornamelijk door met knetterstoned kijken naar oude films met de Three Stooges en het eten van voornamelijk bruine rijst omdat er geen geld was voor ander voedsel. In ruil voor optredens van de nog naamloze band konden de mannen wel een gratis oefenruimte vinden op een lokale universiteit.

Op zekere avond moest er toch een bandnaam worden gekozen. Nadat eerder al suggesties waren gedaan als The Hookers en Spike Jones kwam Joey Kramer met het idee voor de naam Aerosmith. Kramer was op het idee gekomen nadat hij de hoes van Harry Nilsson's album Aerial Ballet had gezien waarop we iemand uit een vliegtuig kunnen zien springen. Nadat Kramer de andere muzikanten had weten te overtuigen dat het geen knipoog was naar het boek Arrowsmith van Sinclair Lewis werd zijn suggestie geaccepteerd.

Aerosmith - Aerosmith 2

Aerosmith
Nadat de band was uitgebreid met Ray Tabano, een oude vriend van Tyler en voormalig bassist in The Strangeurs, gaf Aerosmith haar eerste optreden eind 1970 in de Nimpuc Regional High School. Naast de nodige eigen composities speelde band ook covers van John Lennon's 'Cold Turkey', The Rolling Stones' 'Live With Me' en 'Shapes Of Things' van The Yardbirds. Aerosmith begon daarna steeds vaker op te treden en was ook vaak buiten Boston te horen op de meest uiteenlopende locaties. In 1971 besluit Tabano plotsklaps om de groep te verlaten en wordt vervangen door gitarist Brad Whitford (geboren op 23 februari 1953 in Winchester, Massachusetts als Brad Ernest Whitford).

In 1970 waren Perry en Tyler op zeker avond aanwezig bij een concert van The Rolling Stones in de Boston Garden. Aerosmith gaf in die tijd concerten voor $300 en hadden hooguit voor een paar honderd man gestaan. Toch hadden de mannen van Aerosmith een doel voor ogen. Binnen vier jaar wilden zij op datzelfde podium staan als hoofdact. Aerosmith had in die tijd al een goeie naam als liveact en als op zekere avond Frank Connelly, de grootste concertpromoter van Boston, bij een optreden van de groep is heeft Aerosmith haar manager gevonden. Nadat Aerosmith een optreden heeft gedaan in Max's Kansas City in New York krijgt de band een platencontract aangeboden door Columbia Records. Met een budget van $125.000 kan er begonnen worden aan de opnames van hun eerste album. Het titelloze album zou worden opgenomen in de Intermedia Studios in Boston en liet een band horen die duidelijk geïnspireerd was door bands als The Rolling Stones, The Beatles, the Yardbirds en Peter Green's Fleetwood Mac.

Het album Aerosmith

Aerosmith - Aerosmith a

Kant A
01 Make It
Steven Tyler schreef dit liedje toen hij op weg was van New Hampshire naar Boston. Bij het aanzicht van de skyline van Boston mijmerde Tyler vanaf de achterbank van de auto over het idee wat ze zouden zingen als ze als voorprogramma zouden mogen spelen van een band als bijvoorbeeld de Stones.

Good evening people, welcome to the show.
Got something here I want you all to know.
When laughin' people bring on primal screams.
You got to think of what it's gonna take to make your dreams.


02 Somebody
Steven Tyler schreef dit nummer samen met Steve Emsback in 1967 toen ze samen de band William Proud hadden opgericht. Van de band kwam weinig terecht, het liedje kwam op de eerste elpee van Aerosmith.

I need a lady, not somebody shady.
Need someone to be close to.
Somebody cozy, not somebody nosy.
Help me see my whole day through.
Someone to share the load.
Somebody to walk the road I live on, live.
Good Lord send me, good Lord mend me.
Send me down someone for me.


03 Dream On
Het nummer 'Dream On' werd eveneens in 1967 gecomponeerd door Tyler op een Steinway piano. Tyler zou achteraf bekennen dat hij nooit had gedacht dat het liedje ooit opgenomen zou worden. Aerosmith bewees met 'Dream On' dat dromen niet altijd bedrog zijn.

Everytime that I look in the mirror.
All these lines on my face getting clearer.
The past is gone, it went by like dusk to dawn.
Isn't that the way, everybody got the dues in life to pay.


04 One Way Street
'One Way Street' was één van eerste tracks die werd geschreven op 1325 Commonwealth Avenue en was grotendeels gebaseerd op het nummer 'Midnight Rambler' van The Rolling Stones. De oorspronkelijke titel van het liedje was 'Tits on a Crib'. Tyler had in die tijd een vriendinnetje die een ongehuwde moeder bleek te zijn die bij elk afspraakje haar baby meenam omdat ze zich geen oppas kon veroorloven.

Hey look yonder.
What's that I see.
Well that old bogus honey.
Coming after me.
I thought you told her.
I was out of town.
I wonder how she know'd.
I was hanging around.


Aerosmith - Aerosmith b

Kant B
01 Mama Kin
Steven Tyler had ooit eens een oude akoestische gitaar gekregen van Joey Kramer die deze in een bult vuilnis had gevonden. Er zat geen snaar meer op en de gitaar had onder een laag sneeuw gelegen. De hals was zo krom dat je er pijlen mee had kunnen afschieten. Tyler boog de hals voorzichtig in een deuropening, liet het ding een week lang drogen en zette er daarna weer vier snaren op, omdat er op de nog steeds kromstaande hals niet meer snaren pasten. Het intro van 'Mama Kin' was overigens weer 'geleend' van een nummer van de band Blodwyn Pig.

It ain't easy.
Living like a gypsy.
Tell your honey how I feel.
I've been dreaming.
Floating down the stream and losing touch with all that's real.


02 Write Me A Letter
Deze track luisterde oorspronkelijk naar de titel 'Bite Me'. Aerosmith werkte meer dan vijf maanden aan het nummer maar slaagde er maar niet in om er een geheel van te maken tot besloten werd om het tempo te veranderen. 'Write Me A Letter' stond van 1973 tot 1978 met enige regelmaat op de setlist van Aerosmith en zou in 1994 nog tweemaal worden vertolkt door de groep.

Well I've been away forever.
Suicide's crossing my mind.
Well I'll never, never, never, never, never.
Get so far behind.


03 Movin' Out
'Movin' Out' was het eerste nummer dat door Tyler en Perry samen zou worden gecomponeerd.

We all live on the edge of town.
Where we all live, there ain't a soul around.
People startin' comin'.
All we do is just a-grin.
Said we've got to move out.
Cause the city's moving in.


04 Walkin' The Dog
'Walkin' The Dog' was een compositie van de Amerikaanse rhythm and blues artiest Rufus Thomas, Jr. Het liedje zou ook worden opgenomen door onder meer The Rolling Stones (1964), The Kingsmen (1965), Ratt (1983) en Green Day (1993).

Aerosmith - Aerosmith 1