Alle 192 Dood - De Hemelse Jukebox 2017

5. April 2017

April

01

Lonnie Brooks
Lonnie Brooks (83)

Amerikaanse blueszanger en gitarist. De in Luisiana als Lee Baker Jr geboren snarenplukker leerde gitaar spelen van zijn banjospelende grootvader. In de vijftiger jaren zag hij grootheden optreden zoals Clarence 'Gatemouth' Brown, T-Bone Walker, B.B. King, Long John Hunter en vele anderen en wist dat hij ook de kost wilde verdienen met het maken van muziek. Onder de artiestennaam Lonnie Brooks verschenen platen bij labels zoals Chess, Chirrup, Mercury, Midas en USA Records. In 1999 verscheen zijn laatste album Lone Star Shootout. Brooks speelde ook rolletjes in de films Blues Brothers 2000 en The Express en was op de Britse televisie te zien in een tweetal reclamespots voor Heineken.

Bob Cunningham
Bob Cunningham (82)

Amerikaanse jazzbassist. De uit Cleveland afkomstige bassist musiceerde met artiesten als Dizzy Gillespie, Bill Hardman, Max Roach, Freddie Hubbard, Art Blakely, Junior Mance, Ken McIntyre, Sun Ra, Joe Lee Wilson, Gary Bartz en Frank Townsend. Ook maakte hij in de jaren negentig deel uit van het trio The 3B's. Cunningham overleed in de stad New York.

05

Paul O'Neill
Paul O'Neill (61)

Amerikaanse producer, gitarist en technicus voor Atlantic Records. O'Neill begon zijn loopbaan in de jaren tachtig als assistent van manager David Krebs. Zo mocht O'Neill aan de slag in Japan als promoter, was betrokken bij alle tournees van Madonna en Sting in dat decennium en deed ook promotie voor grote rockfestivals in Japan, met legendarische artiesten als Foreigner, Bon Jovi, Whitesnake en Ronnie James Dio. Nadat O'Neill de albums Classics Live I & II van Aerosmith had geproduceerd mocht de technicus aan de slag als producer voor de band Savatage in 1987. Zo produceerde hij epische Savatage-albums als Hall of the Mountain King (1987), Edge Of Thorns (1993), The Wake Of Magellan (1997) en Poets And Madmen (2001). O'Neill was ook producer van de uit Los Angeles afkomstige power metal band Omen en was in 1993 als producer en arrangeur betrokken bij het album Hanging in the Balance van de band Metal Church. Datzelfde jaar richt O'Neill, samen met Robert Kinkel en Jon Oliva van Savatage de band Trans-Siberian Orchestra op en is als gitarist te horen op een zestal albums van de band. O'Neill overleed aan een overdosis harddrugs.

09

Bob Wootton
Bob Wootton (75)

Amerikaanse gitarist die meer dan dertig jaar speelde in de begeleidingsband van Johnny Cash. Wootton was de opvolger van gitarist Luther Perkins, die in 1968 om het leven kwam bij een brand in zijn huis. Nadat Cash in 1997 stopte met touren werkte Wootton als buschauffeur voor de band Smashing Pumpkins. In 2006 zou Wootton de band the Tennessee Three nieuw leven inblazen en zou tot 2009 blijven optreden.

Alan Henderson
Alan Henderson (72)

Noord-Ierse muzikant. Henderson begon zijn loopbaan in 1962 in de uit Belfast afkomstige trio The Gamblers. Nadat de band een zanger had gevonden in de persoon van Van Morrison veranderde de bandnaam in Them. Henderson zou het enige bandlid zijn die op alle platen van de groep te horen was. In 1975 richt Henderson de Belfast Blues Band op. De band zou slechts één album uitbrengen. In de jaren tachtig trok Alan Henderson zich uit de muziekwereld terug.

10

Banner Thomas
Banner Thomas (63)

Amerikaanse bassist. Thomas was van 1976 tot 1981 bassist van de hardrockband Molly Hatchet. De band brak in 1978 door met hun debuutalbum Flirtin' With Disaster waarvan in Amerika meer dan 2 miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Thomas was op de eerste vier albums van de groep te horen. Thomas speelde na Molly Hatchet in de bands Big Engine en Those Guys. De muzikant overleed aan reumatoïde artritis.

11

J. Geils
J. Geils (71)
John Warren Geils Jr. was een Amerikaanse gitarist en oprichter van de J. Geils Band. De band bracht tussen 1970 en 1985 een elftal albums uit. In Nederland had de groep in 1981 hits met tracks als 'Centerfold' en 'Freeze Frame'. Na het uiteenvallen van de groep in 1985 hield Geils zich bezig met het restaureren van oudere Italiaanse racewagens en het racen daarmee. Op 11 april van dit jaar werd de muzikant in zijn huis in Groton (Massachusetts) aangetroffen. Hij bleek een natuurlijke dood te zijn gestorven.

Toby Smith
Toby Smith (46)

Toby Grafftey-Smith was een Britse toetsenist. Smith was van 1992 tot 2002 toetsenist in de band van Jamiroquai. Ook werkte Smith als manager en producer voor de band The Hoosiers en produceerde in 2013 het album Porcelain van Matt Cardle. Over de exacte doodsoorzaak is niets medegedeeld.

12

Tom Coyne
Tom Coyne (62)

Amerikaanse mastering engineer wiens werk bekroond werd met meerdere Grammy Awards. Coyne begon zijn loopbaan bij Dick Charles Recording waar hij het vak van mastering engineer aanleerde. Coyne werd in 1978 ingehuurd door Frankford/Wayne Mastering Labs en zou in de daaropvolgende tien jaar betrokken zijn bij platen van James Brown, Freddie James, Joe Bataan, Duran Duran, The Cure, Heaven 17 en vele anderen. Coyne scoorde in die periode zijn grootste hit met de single 'Ladies Night' van Kool and the Gang. Vanaf de jaren tachtig richtte Coyne zich wat meer op stevigere muziek en masterde platen van onder meer Glenn Danzig, Bad Brains, MDC, Mercyful Fate, Agent Steel, King Diamond, Pantera, Metallica, Voïvod, Deicide, Testament, Artillery en vele anderen. In 1989 wordt Coyne ingehuurd door the Hit Factory en werkt in de daaropvolgende vijf jaar voornamelijk met hiphop en R&B artiesten. In 1994 keerde Coyne terug bij Sterling Sound en zou deze, samen met Ted Jensen, Greg Calbi en Murat Aktar, in 1998 overnemen van de vorige eigenaar Lee Hulko. Coyne ontving Grammy Awards voor zijn werk aan onder meer de albums 21 en 25 van Adele en 1989 van Taylor Swift. Coyne overleed aan de ziekte van Kahler (beenmergkanker).

14

Bruce Langhorne
Bruce Langhorne (78)

Amerikaanse folkmuzikant. Langhorne was als kind drie vingers van zijn rechterhand verloren bij een ongeluk. Hierdoor leerde hij zich als 17-jarige wel een eigenzinnige manier van gitaarspelen aan. In 1961 had Langhorne zijn eerste ontmoeting met Bob Dylan. De twee raken bevriend en in 1963 schrijft Langhorne mee aan een aantal tracks op het album The Freewheelin' Bob Dylan. Ook is de gitarist in 1965 te horen op het album Bringing It All Back Home. Dylan zou zijn hit 'Mr. Tambourine Man' baseren op Bruce Langhorne. Langhorne schreef ook muziek voor de films The Hired Hand (1971), Idaho Transfer (1973), Fighting Mad (1976), Stay Hungry (1976), Melvin and Howard (1980) en Night Warning (1982). Na een beroerte in 2015 ging Langhorne in een hospice in het Californische Venice wonen waar hij tot zijn dood zou verblijven.

15

Allan Holdsworth
Allan Holdsworth (70)

Britse gitarist en componist. Holdsworth werd door velen als de beste gitarist aller tijden gezien. De gitarist speelde in bands als Igginbottom, Tempest, Soft Machine, Pierre Moerlen's Gong, Bruford, Krokus en de supergroep UK. Vanaf 1982 bracht de snarenplukker ook in zijn eentje een aantal albums uit die eerder in dit jaar nog als boxset werden heruitgebracht. Holdsworth overleed aan een hartaanval.

Matt Holt
Matt Holt (39)

Amerikaanse zanger. Holt was vooral bekend als de frontman van de metal bands Nothingface en Kingdom Of Snakes. Holt stierf na een jarenlang gevecht tegen een niet nader onthulde degeneratieve ziekte.

Sylvia Moy
Sylvia Moy (78)

Sylvia Rose Moy was een Amerikaanse muziekauteur en producer. De uit Detroit afkomstige Moy was de eerste vrouw die liedjes schreef voor artiesten op het Motown label en in het bijzonder voor Stevie Wonder. Zo leverde ze hitsingles zoals 'My Cherie Amour', 'I Was Made to Love Her', 'Never Had a Dream Come True' (Stevie Wonder), 'Honey Chile' en 'Love Bug Leave My Heart Alone' (Martha and the Vandellas). Moy overleed an de gevolgen van een longontsteking.

18

Frank Dostal
Frank Dostal (71)

Duitse zanger, componist en producer. De uit Hamburg afkomstige Dostal was zanger van de Duitse beatgroep The Rattles en schreef ook de nodige liedjes voor de band. Vanaf de zeventiger jaren schreef Dostal ook hits voor artiesten als Vader Abraham ('Das Lied der Schlümpfe' oftewel de Duitse versie van 'Het Smurfenlied'), Nana Mouskouri, the Goombay Dance Band en vele anderen. Meest bekend zijn de composities die Dostal schreef voor het duo Baccara, zoals 'Yes Sir, I Can Boogie', 'Sorry, I'm a Lady' en 'Parlez-vous français?'. Dostal was getrouwd met Mary McGlory, de voormalige bassiste van de beatgroep The Liverbirds.

20

Cuba Gooding Sr.
Cuba Gooding Sr. (72)

Amerikaanse zanger en acteur. Cuba Gooding Sr. was vooral befaamd als frontman van de soulband The Main Ingredient. Met deze band scoorde hij top 10-hits als 'Everybody Plays the Fool' (1972), 'Just Don't Want to Be Lonely' (1974), 'Happiness Is Just Around the Bend' (1974) en 'Rolling Down a Mountainside' (1975). Als acteur was Gooding Sr. te zien in Children of the Struggle (1999), Roscoe's House of Chicken n Waffles (2004) en Destination Fame (2012). Cuba Gooding Sr. was de vader van de acteurs Cuba Gooding Jr., Omar Gooding, April Gooding en muzikant Tommy Gooding. De Amerikaan werd een week voor zijn 73e verjaardag dood aangetroffen in zijn geparkeerde auto in Woodland Hills, Los Angeles. Gooding Sr. stierf een natuurlijke dood.

23

Kerry Turman
Kerry Turman (59)

Amerikaanse bassist. Turman begon zijn loopbaan in de band Ubiquity in 1978 en was tot 1988 op diverse albums van Roy Ayers en Gene Dunlap te horen. Turman zou daarna tot aan zijn dood deel uitmaken van The Temptations. De band was dit jaar nog op tournee en trad op met The Beach Boys en The Four Tops. Turman werd dood aangetroffen in een hotelkamer in Cape Girardeau.

25

Calep Emphrey Jr.
Calep Emphrey Jr. (67)

Amerikaanse drummer en bandleider. Emphrey Jr. begon zijn muzikale loopbaan in de band van Little Milton en trad later ook op met Freddie King en Albert King. Van 1977 tot 2009 was hij drummer in de begeleidingsband van B.B. King. Later speelde hij nog in de Calep Emphrey Blues Band met wie hij in 2010 het album Handcuffed to the Blues uitbracht.