Alle 192 Dood - De Hemelse Jukebox 2017

4. Maart 2017

Maart

01

Hiroshi Kamayatsu
Hiroshi Kamayatsu (78)

Japanse zanger en gitarist die vooral bekendheid genoot als mede-oprichter van de Japanse beatband The Spiders. The Spiders bestonden van 1961 tot 1970, hadden diverse hitsingles in Japan en waren ook te zien in een aantal tienerfilms. Van hun single 'Yuhi Ga Naiteiru' werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. In 1971 is Kamayatsu één van de oprichters van de Japanse glam rock band Vodka Collins. De band heeft in 1972 hun grootste hit met 'Sands Of Time'. In 2001 vormt Kamayatsu, samen met de voormalige The Spiders-bandleden Masaaki Sakai en Takayuki Inoue de band Sans Filtre op. Kamayatsu overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

03

Jim Fuller
Jim Fuller (69)

Amerikaanse gitarist, componist en mede-oprichter van de band The Surfaris. Jim Fuller werd wel de Godfather van de surfmuziek genoemd en schreef pareltjes als 'Wipe Out', 'Waikiki Run' en 'Surfer Joe'. De Amerikaanse snarenplukker maakte later deel uit van Jim Fuller and the Beatnik.

Misha Mengelberg
Misha Mengelberg (81)

Mengelberg was één van de belangrijkste hedendaagse jazz componisten in Nederland. In 1966 speelde hij op het Newport Jazz Festival met zijn Misja Mengelberg Quartet en was in 1968 mede-oprichter van de Studio voor Electro Instrumentale Muziek. Mengelberg musiceerde met grootheden als Willem Breuker, Han Bennink, Ruud Jacobs, Piet Noordijk, Eric Dolphy, Anthony Braxton, Sunny Murray, Peter Brötzmann, Steve Lacy, Roswell Rudd, Derek Bailey, Evan Parker en Joey Baron. Misha Mengelberg overleed in een Amsterdams verpleeghuis.

Tommy Page
Tommy Page (46)

Thomas Alden Page was een Amerikaanse singer-songwriter die in 1990 een hit had met het liedje 'I'll Be Your Everything'. Page werkte met artiesten als New Kids on the Block, Michael Bolton, Diane Warren en Tiffany. Vanaf 2011 werkte Page voor Warner Bros. Records waar hij zich bezighield met de carrières van Michael Bublé, Alanis Morissette, Josh Groban en Green Day. De liedjes van Page waren te horen in films als Shag (1989), Dick Tracy (1990) en Latin Boys Go To Hell (1997). Tommy Page pleegde zelfmoord.

Danny Spooner
Danny Spooner (80)

De in Engeland geboren folkmuzikant emigreerde in 1962 naar Australië en werd daar één van de meest geliefde en toonaangevende namen in de folkscene. In 1965 verscheen zijn debuutalbum A Wench, A Whale and a Pint of Good Ale. In 1995 werd de muzikant nog uitgeroepen tot artiest van het jaar op het Port Fairy Folk Festival. Spooner overleed na een kort ziekbed in het ziekenhuis van Daylesford.

04

Valerie Carter
Valerie Carter (64)

Amerikaanse singer-songwriter die vooral bekend werd als achtergrondzangeres voor artiesten als Linda Ronstadt, Don Henley, Christopher Cross, Little Feat, Jackson Browne, The Outlaws en James Taylor. Ook schreef ze hits voor artiesten zoals Judy Collins ('Cook with Honey'), Jackson Browne ('Love Needs a Heart'), The Brothers Johnson ('Deceiver') en Earth, Wind & Fire ('Turn It into Something Good').

Edi Fitzroy
Edi Fitzroy (62)

Fitzroy Edwards was een Jamaicaanse reggaezanger die vanaf 1975 actief was en vooral bekend was in de dancehall-scene. In 1978 maakte hij zijn debuut met de top 10 single 'Miss Molly Colly' en tourde datzelfde jaar samen met de Britse punkband The Clash. Fitzroy trad op bij het Reggae Sunsplash festival in 1984, 1986, 1988, 1991 en 1993. De Jamaicaan was ook een vaste gast op de jaarlijkse herdenkingsconcerten voor Peter Tosh en bracht vanaf de jaren negentig zijn platen uit op zijn eigen label Confidence Records. De Rastafari overleed in het ziekenhuis van May Pen (Jamaica).

06

Ritchie Adams
Ritchie Adams (78)

Richard Adam Ziegler was een Amerikaanse zanger en componist, die in 1959 zijn debuut maakte met de band The Fireflies, waarmee hij een hit scoort met de liedjes 'You Were Mine' en 'I Can't Say Goodbye'. Adams schreef ook liedjes voor artiesten als Bobby Lewis, Ronnie Dove, The Archies en The Banana Splits. Adams overleed na een lang ziekbed.

Lars Diedricson
Lars Diedricson (55)

Zweedse zanger en componist. Diedricson was in de jaren zeventig zanger van de band Snowstorm. In de jaren negentig was de Zweed frontman van de band Don Patrol die in 1991 tourde als voorprogramma van David Lee Roth. Diedricson was ook de schrijver van het liedje 'Take Me To Your Heaven', waarmee Charlotte Nilsson het Eurovisie Songfestival zou winnen in 1999.

08

DJ Wordsayer
DJ Wordsayer (47)

Jonathan Moore was een uit Seattle afkomstige rapper, DJ en producer. Moore, die optrad als DJ Wordsayer, was de oprichter van de groep Source of Labor (SOL) in 1989 en was één van de toonaangevende hiphop artiesten in Seattle. De band ging in 2006 uiteen. De Amerikaan was daarna manager van acts als THEESatisfaction en Shabazz Palaces. Jonathan Moore overleed aan de gevolgen van een nierkwaal.

10

Joni Sledge
Joni Sledge (60)

11

Evan Johns
Evan Johns (60)

Amerikaanse rockabilly gitarist die vooral bekend was van de bands The H-Bombs en The LeRoi Brothers. In 1985 maakte Johns deel uit van Big Guitars From Texas en bracht daarmee het voor een Grammy Award genomineerde album Trash, Twang & Thunder uit. In 2010 brak de muzikant zijn heup en zou daar de rest van zijn leven last van hebben. Johns overleed in Austin aan complicaties die optraden na een operatie.

Don Warden
Don Warden (87)

Amerikaanse country artiest en manager. Warden begon zijn loopbaan in de band The Rhythm Rangers en trad later op met artiesten als The Wilburn Brothers en Red Sovine. Vanaf 1957 was Warden zo'n veertien jaar te zien in The Porter Wagoner Show. De Amerikaan zou later manager worden voor zowel Porter Wagoner als Dolly Parton. In 2008 werd Warden toegelaten tot de Steel Guitar Hall of Fame. Warden kwakkelde al tijden met zijn gezondheid en overleed 16 dagen voor zijn 88e verjaardag.

12

Joey Alves
Joey Alves (62)

Amerikaanse gitarist. Alves was in 1974 één van de oprichters van de band Y&T. De snarenplukker zou tot 1989 in de band spelen en bracht in die tijd een achttal albums uit. In 2004 zou Alves kortstonig terugkeren in de groep en ging in 2016 nog op tournee met de Californische hard rock band. Alves overleed aan de ziekte van Crohn.

Robert 'P-Nut' Johnson
Robert 'P-Nut' Johnson (69)

Amerikaanse toetsenist en zanger. Johnson maakte vanaf 1976 deel uit van Bootsy's Rubber Band. Johnson was ook te horen op albums van Fred Wesley And The Horny Horns, Parliament, Red Hot Chili Peppers, Parlet, Sweat Band, de P-Funk All Stars en solo-albums van Bootsy Collins en George Clinton.

13

Maxx Kidd
Maxx Kidd (75)

Carl Lomax Kidd was een Amerikaanse platen producer, muziek promoter, film producer en impressario. Kidd was een pionier op het gebied van de go-go muziek. Aan het begin van de jaren zestig maakte Kidd deel uit van de groep The Enjoyables. Later zat de muzikant op het platenlabel Custom Records van Curtis Mayfield, waarvoor hij platen opnam met onder meer Jerry Butler, Gene Chandler en Chuck Brown & the Soul Searchers. Als producer werkte Kidd aan hits als 'Blow Your Whistle' (1974) en 'We Need Some Money' (1984) van The Soul Searchers. Ook deed hij promotie voor concerten van onder meer Lou Rawls, Shalamar, The Temptations, Johnnie Taylor, Van McCoy en The O'Jays. In 1992 werd Kidd getroffen door een beroerte en zou daar de rest van zijn last van ondervinden.

John Lever
John Lever (55)

Britse drummer. Lever begon zijn loopbaan in de groep the Politicians, maar werd in 1981 bekend als de drummer van de band The Chameleons. De band viel na het plotselinge overlijden van hun manager in 1985 uiteen. In 1988 richten John Lever en Mark Burgess de band The Sun And The Moon op en brengen daarmee een episch album uit. In 2000 zouden de bandleden van The Chameleons weer gaan touren en brachten tot 2004 een drietal albums uit. In 2015 brengen John Lever en Dave Fielding een album uit onder de naam Red-Sided Garter Snakes. Het zou de laatste plaat worden voor Lever.

Tommy LiPuma
Tommy LiPuma (80)

Amerikaanse producer. LiPuma werd maar liefst 33 maal voor een Grammy Award genomineerd, wist er een vijftal binnen te slepen en zag zijn platen meer dan 75 miljoen keer over de toonbank gaan. LiPuma werkte dan ook met grootheden als Paul McCartney, Barbra Streisand, Miles Davis, George Benson, Al Jarreau, Natalie Cole, Dave Mason, the Sandpipers, Diana Krall, The Crusaders, Randy Crawford en Dr. John. Ook werkte hij aan de soundtracks voor de films The Way We Were en Glengarry Glen Ross.

16

James Cotton
James Cotton (81)

Amerikaanse mondharmonicaspeler die zijn loopbaan begon in de band van Howlin' Wolf. Cotton maakte zijn eerste opnames voor Sun Records in Memphis en werd in 1955 door Muddy Waters gevraagd voor zijn band. In 1965 richt de Amerikaan de Jimmy Cotton Blues Quartet op. Cotton was ook te horen op platen van grootheden als Gregg Allman, Mike Bloomfield, Joe Bonamassa, Paul Butterfield, Grateful Dead, Janis Joplin, B.B. King, Freddie King, Alexis Korner, Steve Miller, Quicksilver Messenger Service, Keith Richards, Todd Rundgren, Santana, Big Mama Thornton,
Joe Louis Walker, Sonny Boy Williamson en Johnny Winter. Cotton overleed aan de gevolgen van een longontsteking.

18

Chuck Berry
Chuck Berry (90)
In Memoriam

19

Mats Lindfors
Mats Lindfors (60)

Mats 'Limpan' Lindfors was een Zweedse technicus en muzikant die veelal werkte voor de Cutting Room Studio's in Stockholm. Lindfors begon zijn muzikale loopbaan als muzikant. Zo speelde hij met artiesten als John Norum en Mats Ronander. Vanaf het einde van de jaren tachtig werkte de Zweed voor de Cutting Room Studio's en was betrokken bij de totstandkoming van platen van onder meer Candlemass, Talisman, Scorpions, Mando Diao, Gorgoroth, Skintrade, Red Mecca, Clawfinger, Meshuggah, Roxette, Army Of Lovers en vele anderen.

22

Sib Hashian
Sib Hashian (67)

24

Pete Shotton
Pete Shotton (75)

Peter Shotton was een Engelse wasbordspeler die vooral bekend werd als bandlid van The Quarrymen, de voorloper van The Beatles. Shotton was bevriend met John Lennon en zou ook tijdens het bestaan van The Beatles nog regelmatig bij hun in de studio te vinden zijn. Toen The Beatles wereldwijd doorbraken gaven ze Shotton een supermarkt kado. Shotton werkte later als manager voor de winkel van Apple Records. In de jaren zeventig was Shotton de grote man achter het restaurantketen Fatty Arbuckle. In 1983 schreef Shotton het boek John Lennon: In My Life. De Brit overleed in zijn huis in Knutsford, Cheshire aan de gevolgen van een hartaanval.

26

Jimmy Dotson
Jimmy Dotson (83)

James Dent Dotson was een Amerikaanse blues zanger, gitarist en drummer, die ook bekend was onder de naam Jimmy 'Louisiana' Dotson. In de afgelopen zestig jaar stond hij op het podium met artiesten als Silas Hogan, Lightnin' Slim, Slim Harpo, Lazy Lester, Albert King, O. V. Wright, Rufus Thomas, Ivory Joe Hunter, Buddy Guy, Son Seals en Isaac Hayes. Ook nam hij tussen 1959 en 1963 een drietal singles op. In de jaren negentig trad Dotson op met zijn groep Antique Funk. Dotson overleefde een hartaanval in 1997, kreeg daarna nog een keer een beroerte en leed ook aan diabetes. Aan laatstgenoemde ziekte zou de muzikant uit Louisiana uiteindelijk overlijden.

30

Rosie Hamlin
Rosie Hamlin (71)

Rosalie Méndez Hamlin was een Amerikaanse zangeres die bekend was als de frontvrouw van de band Rosie and the Originals. De band had een 1960 een grote hit met het liedje 'Angel Baby'. Hamlin schreef het liedje toen ze 14 jaar oud was. In 1963 verliet ze de muziekwereld en trouwde met gitarist Noah Tafolla. In 2001 maakte de zangeres een korte comeback en nam definitief afscheid van de muziekbusiness in 2002 omdat ze niet meer kon optreden vanwege reuma. Haar liedje 'Angel Baby' werd ook opgenomen door John Lennon en Linda Ronstadt.