Alle 192 Dood - De Hemelse Jukebox 2017

10. September 2017

September

01

Hedley Jones
Hedley Jones (99)

Jamaicaanse muzikant en uitvinder. Jones was één van de allereerste Jamaicaanse muzikanten die op een zelfgemaakte electrische gitaar speelde. Ook was Jones de bouwer van sound systems voor de latere grote deejays zoals DJ Tom the Great Sebastian, Arthur 'Duke' Reid en Clement 'Sir Coxsone' Dodd. Jones werd door laatstgenoemde ook ingehuurd om zijn Studio One opnamestudio's in Kingston te bouwen.

03

Walter Becker
Walter Becker (67)
In Memoriam

Dave Hlubek
Dave Hlubek (66)

Amerikaanse gitarist en zanger. Hlubek was in 1971 één van de oprichters van de band Molly Hatchet en zou tot 1987 deel uitmaken van de groep. Hlubek speelde later ook in de bands Hlubek & Friends, Southern Jam Band, Southern Rock Allstars en Skinny Molly. In 2005 keerde de snarenplukker weer terug in de band Molly Hatchet bij wie hij tot zijn dood zou blijven spelen. Hlubek schreef ook muziek voor films als Monster, The Dukes of Hazzard, Suspect Zero en Delta Farce. Na het overlijden van banner Thomas in mei van dit jaar was Hlubek het laatste nog in leven zijnde bandlid van de oorspronkelijke bezetting van Molly Hatchet. Hlubek overleed aan een hartaanval.

04

Earl Lindo
Earl Lindo (64)

Earl Wilberforce Lindo was een Jamaicaanse reggae muzikant die vooral bekendheid genoot als bandlid van Bob Marley and the Wailers. Lindo begon zijn loopbaan in de jaren zestig in bands zoals The Astronauts, Now Generation, Tommy McCook and the Supersonics en the Meters. Ook was hij te horen op diverse opnames die werden gemaakt in Coxsone Dodd's Studio One. Nadat hij in 1973 in Amerika heeft getourd met The Wailers gaat Lindo in de band Taj Mahal spelen. Halverwge de jaren zeventig keert Lindo terug naar jamaica en maakt daar plaat opnames met onder meer Big Youth, Culture, I Roy en Al Brown. In 1978 gaat Lindo weer met Bob Marley and the Wailers in zee en is te horen op de albums Babylon By Bus, Survival en Uprising. Lindo overleed in een ziekenhuis in Londen nadat hij eerder was opgenomen met buikpijn.

05

Leo Cuypers
Leo Cuypers (69)

Nederlandse jazz pianist en componist. Cuypers begon zijn lopbaan in de band van het Willem Breuker Kollektief. Vanaf de jaren tachtig musiceerde hij met Misha Mengelberg en Theo Loevendie. Zijn grootste succes beleefde Cuypers met de legendarische 'Zeeland Suite' (1977).

Holger Czukay
Holger Czukay (79)

Holger Schüring was een Duitse muzikant die speelde met de artiestennaam Holger Czukay en die vooral bekend werd als bassist van de band Can. Czukay was van 1963 tot 1966 een student van Karlheinz Stockhausen en zou in 1968 de band Can oprichten die uit zou groeien tot één van de toonaangevende bands in de krautrockscene. Czukay zou de band in 1977 verlaten en ging platen opnemen met artiesten zoals Brian Eno, Conny Planck, Eurythmics, Jah Wobble, David Sylvian, Peter Gabriel en Annie Lennox. Czukay werd dood aangetroffen in de tot zijn woning omgebouwde voormalige studio van Can in Weilerswist.

Rick Stevens
Rick Stevens (77)

Donald Charles Stevenson was een Amerikaanse zanger die optrad onder de naam Rick Stevens. Stevens maakte vanaf 1969 deel uit van de band Tower Of Power. In 1976 zou Stevens levenslang krijgen wegens het doodschieten van drie mannen bij een drugszaak. Stevens zou in 2012 vrij worden gelaten en trad sindsdien weer op als zanger van Rick Stevens & Love Power.

07

Josh Schwartz
Josh Schwartz (45)

Joshua Michael Schwartz was een Amerikaanse singer-songwriter, zanger en gitarist. De uit Los Angeles afkomstige Schwartz was de drijvende kracht achter bands als Further, Beachwood Sparks, The Summer Hits en The Tyde. Ook tourde hij met artiesten als John Cale en The Charlatans. Josh Schwartz was ook een sessiemuzikant die te horen was op platen van onder meer Backstreet Boys, Nick Carter, Britney Spears, Tarkan, Birdie en Flight Of The Concords. In 2010 bracht Schwartz zijn laatste plaat uit onder de noemer Painted Hills. De muzikant overleed aan ALS.

08

Troy Gentry
Troy Gentry (50)

Amerikaanse country muzikant. Gentry begon zijn loopbaan in het trio Early Timz. Nadat John Michael Montgomery de groep had verlaten gingen Troy Gentry en Eddie Montgomery verder als duo onder de naam Montgomery Gentry. In 1999 verscheen het debuutalbum Tattoos & Scars dat in Amerika een platinastatus zou behalen. Het duo zou daarna nog de albums Carrying On (2001), My Town (2002), You Do Your Thing (2004), Some People Change (2006), Back When I Knew It All (2008), Rebels on the Run (2011) en Folks Like Us (2015) uitbrengen. Gentry kwam om het leven bij een helikopterongeluk in New Jersey.

Don Williams
Don Williams (78)

11

Virgil Howe
Virgil Howe (41)

Engelse drummer. Virgil Howe was de tweede zoon van gitarist Steve Howe van de groep Yes. Virgil speelde op soloplaten van zijn vader zoals The Grand Scheme of Things (1993), Spectrum (2005) en Time (2011) en maakte ook deel uit van Steve Howe's Remedy band, die in 2003 het album Elements uitbracht. Virgil Howe speelde daarna in bands zoals The Dirty Feel, The Killer Meters en Amorphous Androgynous. Vanaf 2008 speelde Howe in de band Little Barrie. De band tourde in Spanje met Charles Bradley en nam het thema op voor de televisieserie Better Call Saul. Howe was ook als sessiemuzikant te horen op platen van Pet Shop Boys en Demis Rousos. In 2017 verscheen Nexus, het laatste album van Virgil Howe. De muzikant overleed onverwacht vlak voor de aanvang van de nieuwe tour van Little Barrie die eerder dit jaar hun vierde album Death express uitbracht.

12

Riem De Wolff
Riem de Wolff (74)

14

Grant Hart
Grant Hart (56)

19

Billy Hatton
Billy Hatton (76)

Engelse bassist en zanger. Hatton was vanaf 1959 bassist in de band The Four Jays. De band veranderde in 1962 haar naam in The Fourmost en tekende een jaar later een contract met Beatles-manager Brian Epstein. De band had hits met singles als 'Hello Little Girl', 'I'm In Love' (beide geschreven door John Lennon en Paul McCartney) en 'Baby I Need Your Loving'. The Fourmost was ook te zien in de film Ferry Cross the Mersey (1965).

Johnny Sandlin
Johnny Sandlin (72)

Amerikaanse producer en opname technicus. De uit Decatur, Alabama afkomstige southern rock producer begon zijn muzikale loopbaan als drummer in de bands The Five Minutes en Hour Glass. In laatstgenoemde band zaten ook Duane en Gregg Allman. Sandin werkte vanaf 1969 als producer en zat achter de knoppen en schuiven bij artiesten zoals The Duck And The Bear, Cowboy, Melting Pot, Arthur Conley, The Allman Brothers Band, Elvin Bishop, Outlaws, Widespread Panic en Col. Bruce Hampton & The Aquarium Rescue Unit. Sandin overleed aan kanker.

21

Cees Bergman
Cees Bergman (65)

22

Eric Eycke
Eric Eycke (62)

Amerikaanse zanger. Eycke was van 1983 tot 1984 de eerste zanger van de Amerikaanse hardcore punk band Corrosion of Conformity (C.O.C.). Eycke was te horen op de indrukwekkende debuutplaat Eye for an Eye van de band. De muzikant kwakkelde al enige jaren met zijn gezondheid.

23

Charles Bradley
Charles Bradley (68)

28

Gustl Lütjens
Gustl Lütjens (65)

Gustav Gustl Lütjens was een Duitse gitarist. Lütjens maakte in 1973 en 1974 deel uit van de psychedelische krautrock band Agitation Free. De Berlijnse muzikant werkte later ook als sessiemuzikant en musiceerde met artiesten zoals Shirley Bassey en Nena.