De FOK!film-crew Top 5 van 2017

2. De top 5 van louser

1. Star Wars: The Last Jedi

Als Star Wars-fan was dit toch wel echt de enige film waar ik écht enorm naar heb uitgekeken dit jaar: en hij stelde niet teleur. Visueel prachtig, sterk acteerwerk van Adam Driver als Kylo Ren die in The Force Awakens toch wel als een teleurgesteld klein kind werd neergezet, en plotmatig onvoorspelbaar. Hoewel het laatste bij de één minder goed viel dan bij de ander, zorgde dit er in ieder geval wel voor dat het een film is die echt zijn stempel weet te drukken op de saga. Ik ben zeer benieuwd wat het volgende deel van deze space opera ons gaat brengen!

2. Wind River

Een weerzinwekkende emotionele thriller aan de hand van regisseur Taylor Sheridan, die we kennen van zijn ijzersterke schrijfwerk voor Hell or High Water en Sicario. De film speelt zich af in een indianenreservaat in het uitgestrekte landschap van Wyoming waar het hartje winter is. Wanneer hier een moord op een tienermeisje plaatsvindt, komt FBI-agente Jane (Elizabeth Olsen) naar het reservaat toe om alles te onderzoeken. Het is mooi hoe zij de personificatie vormt van het falende Amerikaanse systeem, dat zich eigenlijk helemaal niet bekommert om het lot van de Native Americans. Jeremy Renner en Olsen spelen de sterren van de hemel in deze thriller die je dit jaar zeker gezien moet hebben.

Wind River 1

3. Logan Lucky

Regisseur Steven Sodenbergh, die we kennen van zijn grootse succes Ocean's Eleven, doet zijn beste trucje even dunnetjes over met Logan Lucky, alleen dan met een iets ander sausje. Het is een hilarische en snelle misdaadthriller met een geweldige cast onder leiding van Channing Tatum. Vooral veel lof voor Daniel Craig, die laat zien dat hij naast een ware gentleman in James Bond ook prima uit de voeten kan als een zuidelijke hillbilly. Als je geen zin hebt om uren naar het scherm te staren, maar wel een heerlijke thriller wil zien: dan is Logan Lucky zeker de volgende film die je moet gaan kijken.

4. Baby Driver

Hoewel naar mijn mening het gebruikmaken van de iPod om de soundtrack te tonen een beetje gestolen is van Star-Lord's Walkman uit Guardians of the Galaxy, moet ik toegeven dat het wel erg goed gejat is. Regisseur Edgar Wright weet een perfecte symbiose te brengen van actie en muziek in deze spektakel van een film. Het is heerlijk over de top, met achtervolgingen, kogelinslagen en dit allemaal ondersteund door een prachtige beat. Ondanks de weinig diepgang in zowel de personages als de plot - wat misschien ook wel noodzakelijk is in deze eenvoudige snelle actiefilm - is het toch één van de beste films van dit jaar. 

5. The Handmaiden

Voor een ieder die van de stijl van Quentin Tarantino houdt, zou eens een kijkje moeten nemen in het repertoire van de Zuid-Koreaanse regisseur Chan-wook Park, die vooral bekend is door het veelgeprezen Oldboy (2003). Zijn nieuwste film, The Handmaiden, is een romantische misdaadthriller die sterk geschreven is en een stijlvolle cinematografie bevat. Het is een onvoorspelbare en buitengewoon unieke film. Voor de preutse kijker kan de erotiek in deze film een beetje rauw op je dak vallen, maar dit maakt juist The Handmaiden één van de boeiendste films van de laatste tijd.

The Handmaiden scene

Grootste teleurstelling: The Circle
Met Emma Watson, Tom Hanks en John Boyega in de hoofdrollen had ik veel meer verwacht van de verfilming van het succesvolle dystopische sciencefiction boek uit 2013 met dezelfde naam. Hoewel de plot op het eerste gezicht interessant lijkt - een soort bedrijf als Google en Facebook dat onze samenleving opslokt waarin we 0,0% privacy meer hebben - voelt The Circle echt aan als een belachelijk slechte aflevering van Black Mirror. Door een slecht script en trage dialogen wordt de film zo saai dat zelfs steracteurs zoals Watson en Hanks hier geen verandering aan kunnen brengen.