FOK!toen: The Beatles - Magical Mystery Tour

7. De ontvangst van de film

De ontvangst van de film

mmt lp 4

Magical Mystery Tour werd op 26 december 1967 voor het eerst uitgezonden op BBC1. BBC1 was echter in die tijd een televisiezender die alleen in zwart-wit uit kon zenden en dat ging tenkoste van de veelkleurige busreis in de Magical Mystery Tour. Op 29 december zou Magical Mystery Tour nogmaals uitgezonden op de zender BBC2, maar ook deze uitzending was geen groot succes. Er waren in die tijd namelijk minder dan 200.000 huishoudens in het gehele Verenigde Koninkrijk met een kleurentelevisie in hun bezit. Nietsvermoedende kijkers waren verbijsterd door de kakofonie van beelden en ook de Britse schrijvende pers was vernietigend voor de Beatlesfilm. Magical Mystery Tour was tijdens de 26 december wel door meer dan 20 miljoen Britten bekeken en was daarmee het bestbekeken programma van die kerstperiode.

In de Verenigde Staten zou de film pas op 11 augustus 1968 voor het eerst te zien zijn in de Fillmore East in New York City. Het zou echter nog tot 1974 duren voordat de film voor het eerst landelijk in de bioscopen zou verschijnen. Pas in 1987 werd Magical Mystery Tour voor de eerste keer uitgezonden op de Amerikaanse televisie.

Uit de Friese Koerier van 18 januari 1968
Uit de Friese Koerier van 18 januari 1968

De Nederlandse Beatlesfans moesten tot 10 februari 1968 wachten voordat de film Magical Mystery Tour zou worden uitgezonden in een special van het in die tijd zeer populaire muziekprogramma Fenklup van de VARA. Ook in Nederland werd de film in die tijd door de meeste mensen niet begrepen.

mmt lp 5

Latere uitgaven van Magical Mystery Tour
Vanwege alle slechte kritieken had niemand destijds de moeite genomen om de originele kopie van de film zorgvuldig op te slaan. Latere uitgaven van de film waren dan ook meestal gekopieerd van een oude videoband die de tand des tijds niet geheel ongeschonden had doorstaan. Zo verscheen Magical Mystery Tour in 1978 voor het eerst op Betamax en VHS, maar vanwege de abominabele kwaliteit van zowel beeld als geluid werd deze in 1980 na een rechtszaak uit de handel gehaald en is nu een veelgezocht item bij verzamelaars en fans.

Pas in 1988 zou een stevig gerestaureerde versie van de film worden uitgebracht op VHS band en op Laserdisc. In 1997 zou deze versie ook op DVD worden uitgebracht. In 2012 zou Magical Mystery Tour in een gelimiteerd aantal bioscopen worden vertoond en werd deze opnieuw uitgebracht op dvd, met als bonus audio commentaar van Paul McCartney en een vracht niet eerder vertoonde beelden. Ook werd er Deluxe Edition met een combinatie van DVD en Blu-Ray uitgebracht, waarbij als extraatjes een boek van 60 pagina's en een reproductie van de oorspronkelijke dubbel-EP zijn toegevoegd.