FOK!toen: The Beatles - Magical Mystery Tour

4. De andere kant van de plaat

De andere kant van de plaat

Hello Goodbye
Hello Goodbye

Omdat er in Amerika met alle geweld een nieuwe elpee moest verschijnen zaten The Beatles een beetje met een probleem. De groep had namelijk maar een zestal nieuwe tracks en dat was maar net genoeg om één plaatkant te vullen. 'I Am The Walrus' was op 24 november 1967 verschenen als de B-kant van de single 'Hello Goodbye' die op zijn beurt weer de openingstrack was van de B-kant van de elpee Magical Mystery Tour.

Strawberry Fields Forever
Strawberry Fields Forever

De daaropvolgende tracks 'Strawberry Fields Forever' en 'Penny Lane' verschenen eerder in 1967 al op een single met een dubbele A-kant. Vreemd genoeg was het ook de eerste single van The Beatles die in hun thuisland niet de top van de charts wist te halen.

All You Need Is Love
All You Need Is Love

Als laatste twee tracks volgden dan nog 'Baby, You're A Rich Man' en 'All You Need Is Love', eveneens een tweetal tracks van een singletje die in juli 1967 werd uitgebracht als smaakmaker voor de nieuwe plaat en de daarbij behorende film.

Wel in de film maar niet op de plaat
In de film Magical Mystery Tour zijn meer liedjes te horen dan degene die op de plaat te vinden zijn. Na de liedjes 'Magical Mystery Tour' en 'Fool On The Hill' horen we namelijk een medley voorbijkomen op een kermisorgel waaronde een deel van het nummer 'She Loves You'. Na het spacende instrumentale 'Flying' is het tijd voor een orchestrale uitvoering van 'All My Loving'.

Na het bombastische 'I Am The Walrus' volgt het vervreemdende 'Jessie’s Dream', een instrumentaal stuk dat zich laat beluisteren als een melomane droom. Met 'Blue Jay Way' volgt het meest psychedelische nummer van deze film, waarna het tijd is voor de Bonzo Dog Doo-Dah Band met 'Death Cab For Cutie'. Na het vrolijke 'Your Mother Should Know' zijn we met 'Magical Mystery Tour (Reprise)' alweer toegekomen aan de laatste track uit de film die niet op de begeleidende elpee te vinden is. Magical Mystery Tour sluit daarna af met 'Hello Goodbye' tijdens de aftiteling.

Tracks die de plaat niet zouden halen
Tijdens de Magical Mystery Tour-sessies werden ook al een aantal tracks opgenomen die de elpee niet zouden halen en pas op latere platen van The Beatles zouden worden uitgebracht. Zo werden er opnames gemaakt van 'Across The Universe', 'Only A Northern Song' (die eigenlijk al werd opgenomen voor de elpee Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band), 'All Together Now', de fanclub kerstsingle 'Christmas Time (Is Here Again)', 'You Know My Name (Look Up The Number)' en de tot 2014 onuitgebrachte Harrison compositie 'Almost Shankara'.

De ontvangst van de plaat
De elpee van Magical Mystery Tour verscheen op 27 november in de Amerikaanse platenwinkels. De plaat stond een achttal weken op de allerhoogste plaats in de Amerikaanse charts en zou pas in februari 1969 de Billboard Top 200 weer verlaten. In de Britse hitlijsten zou de Magical Mystery Tour dubbel-EP de 2e plaats halen achter de single 'Hello Goodbye' van The Beatles. Bij de her-uitgave van de film Magical Mystery Tour in 2012 werd ook de bijbehorende soundtrack opnieuw uitgebracht en wist het album wederom de eerste plaats in te nemen.