FOK!toen: The Beatles - Magical Mystery Tour

Vandaag is het alweer een halve eeuw geleden dat het album Magical Mystery Tour van The Beatles voor het eerst in de Amerikaanse platenwinkels verscheen. In het Verenigd Koninkrijk moesten de Beatlesfans nog wachten tot 8 december. In deze aflevering van FOK!toen kijken we terug naar de totstandkoming van deze fijne plaat en de daarbij behorende film.

The Beatles - Magical Mystery Tour
The Beatles - Magical Mystery Tour

De voorgaande tijd
1967 was een jaar dat ontzettend goed was begonnen voor The Beatles. Zo hadden de mannen het voorgaande jaar afscheid genomen van het podium en was er des te meer tijd om uitgebreid te kunnen experimenteren in de studio. Dat resulteerde in het epische album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band dat in mei van dat jaar verscheen. Een maand later werden The Beatles door zo'n 700 miljoen mensen wereldwijd bekeken, toen ze het globaal uitgezonden televisieprogramma af mochten sluiten met een vertolking van het liedje 'All You Need Is Love'.

1967 was evenwel ook het jaar waarin The Beatles te maken kregen met een enorme tegenslag toen hun manager Brian Epstein op 27 augustus onverwacht overleed aan een overdosis slaapmiddelen. Sinds 1962 was Epstein de manager van de groep geweest die ervoor had gezorgd dat de band was uitgegroeid tot een wereldwijde sensatie. Uitgerekend op het moment dat de groep op een creatief hoogtepunt in hun bestaan zat moesten de mannen opeens zakelijke beslissingen nemen en na gaan denken over hun toekomst.

Op 1 september 1967, vijf dagen nadat Epstein's levenloze lichaam in zijn huis in Londen was aangetroffen, kwamen de vier Beatles bijeen in het huis van Paul McCartney in St. John's Wood. Gedurende deze ontmoeting besloten de mannen uit Liverpool om verder te gaan met Magical Mystery Tour, een project waaraan ze in april van dat jaar waren begonnen na het voltooien van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Magical Mystery Tour was een concept van McCartney die rond diezelfde tijd zichzelf steeds meer als leider van de groep begon op te stellen. Omdat de band niet meer optrad leek het de Beatle wel een leuk idee om een televisiespecial te maken over een groep mensen die een busreis maken en daarbij een aantal magische momenten beleeft.