Interviews: winterse editie van Dutch Comic Con een succes

7. Spencer Wilding (Darth Vader uit Star Wars: Rogue One)

Hij heeft in een flink aantal films stuntwerk gedaan, maar is ook zeker niet vies van een uitgebreide rol spelen en waarschijnlijk heb je hem wel voorbij zien komen in Star Wars: Rogue One als een van de twee acteurs die Darth Vader speelde. Spencer Wilding is een rijzende ster!

Spencer komt al bijna tien jaar op deze conventies en heeft het geheim inmiddels door: "Het is gewoon cool om geeky te zijn tegenwoordig. En dat is geweldig. Ik heb nog nooit enige negativiteit gezien tijdens een Comic Con. Het is gewoon voor mensen een manier om lol te hebben en even zich te kunnen onderdompelen in een personage. De wereld is aan het veranderen, en het is daarbij dan ook heel leuk om zoveel jonge mensen te zien die echt onwijs hun best doen voor hun kostuums. Ik zorg ook altijd even dat ik een moment heb om rond te kunnen lopen om me te verwonderen over de creaties die mensen hebben gemaakt."

Harry Potter, Game of Thrones, dat zijn enkele titels waarin Spencer heeft gespeeld, maar misschien niet gelijk zichtbaar: "Het is niet zo zeer dat ik alleen creature 'doubling' heb gedaan, ik speel wel degelijk het personage. De enige manier waarop ze er dan mee weg kunnen komen om je de meest gekke dingen te laten doen is je weg te zetten als een stuntman, wat helemaal niet erg is, want dat heb ik ook al meerdere keren gedaan. In het begin, als je enorm veel makeup op hebt, zouden mensen vroeger zich helemaal niet afvragen wie er onder die makeup zat. Dat is aan het veranderen. Mensen willen van elk personage precies weten wie er achterzit en wat diegene nog meer heeft gedaan. Daar dragen ook de Comic Cons aan bij. En daarbij heb ik het geluk dat ik een gezicht heb waar er direct associaties mee gemaakt kunnen worden, als bijvoorbeeld een piraat of een gangster, een personagegezicht hebben is wel echt een gelukje voor mij. Daardoor heb ik ook al een hoop kunnen doen in mijn eigen gedaante. In Green Street Hooligans heb ik echt een hoofdrol mogen spelen. Mensen trokken me ook in Amerika echt van straat met de boodschap 'Oh, jij bent Mason', omdat hij echt een sterk personage is in de film. Ik zoek altijd in een personage wel een combinatie van tekst, actie en de stunts. Dat zijn allemaal dingen waarin ik geïnteresseerd ben, maar het moet wel een volledig personage zijn."

Spencer Wilding (foto: Daily Mirror)
Spencer Wilding (foto: Daily Mirror)

Spencer heeft niet de epische eindscène in Rogue One verzorgd: "Dat was Daniel (Naprous, red.), en die heeft daar een fantastisch iets van gemaakt. Wat ik wel merkte aan dat personage is dat mensen letterlijk alles willen weten en dat gaat soms heel ver. Het punt is dat ik van mening ben dat het niet Daniel of Spencer is, maar het is Darth Vader, dus er zullen nog wel 100 acteurs na mij komen die die rol weer op een andere manier verder brengen. Laat de slechterik ook eens rusten soms, zeg ik wel eens tegen mensen. Geniet van de film. Als ze me zouden bellen om meer Darth Vader te doen zou ik er over nadenken, want ik vind het ook fijn om weer verder te gaan in mijn carrière. Game of Thrones heeft me onlangs gebeld of ik meer White Walker-sequences zou willen doen en dat heb ik laten passeren. Ik geloof echt in het verdergaan in je carrière en niet terug te gaan naar iets dat je dat al een keer hebt gedaan. Ik ben ook een fan van de originele films, want ik ben geboren in 1972 dus ik was 5 jaar oud toen de eerste uit kwam. Die film heeft er wel ech voor gezorgd dat mensen naar boven gingen kijken."

En het gekste wat Spencer ooit heeft gedaan is ook een interessant verhaal: "Dat was in The Wolfman, daar stond ik op de lijst als een stuntman, maar ik had nooit training daarvoor gehad. Daar zat een scène in, waar ik gewoon de boodschap kreeg dat ik van 6 meter hoog naar beneden gegooid zou worden. En dat nogmaals zonder training. Wel aan een touw natuurlijk. En er werd ook nog verwacht dat ik 'in character' zou blijven. Dat deden we een aantal keer en toen stond het erop, maar het was zeker een fantastische ervaring. Op die set heb ik ook enorm veel lol gehad. Je eigen stunts doen is ook iets wat leuker is dan ik zelf had verwacht."