Interviews: winterse editie van Dutch Comic Con een succes

4. Kevin McNally (Joshamee Gibbs uit Pirates of the Caribbean)

Kevin McNally mag al bijna 15 jaar het personage Joshamee Gibbs op het witte doek brengen. En dat doet hem goed. Daardoor maakt hij soms ook gekke dingen mee op gekke plekken.

De populariteit van het personage is makkelijk te verklaren volgens Kevin: "De grote mate van populariteit is vooral te verklaren door het feit dat hij de sidekick is van Jack Sparrow. Ik denk dat mensen hem ook leuk vinden en zich er mee kunnen identificeren omdat hij eigenlijk de verstandigste is in de films. Je kunt haast de film door zijn ogen bekijken. Dat hoef je niet te doen met Jack, want die is niet goed bij z'n hoofd, en Barbossa is ook niet helemaal bij de les. Gibbs is de vriend van het publiek." En waarschijnlijk is dat ook de reden waarom Joshamee Gibbs, samen met nog 3 personages, in alle vijf de films heeft gezeten: "Vier trouwens als je het aapje meetelt! Ik denk dat dat komt omdat ik niemand over de zeik heb gekregen. Maar ook omdat het ook personage is dat goed te gebruiken is voor de films en voor ons om te begrijpen wat er nou precies aan het gebeuren is. Daarbij vind ik het natuurlijk zelf leuk om te geloven dat ik mijzelf van onschatbare waarde heb gemaakt voor de films door gewoon m'n best te doen." Daarbij heeft schrijver Terry Rossio Gibbs het meest virtueuze personage genoemd: "Daar ben ik het mee eens. Virtueus is misschien niet het beste woord, maar de beste man is wel in en in piraat, dus je kunt hem tegelijkertijd ook niet echt vertrouwen. Ik denk dat hij een bepaalde mate van eer en nederigheid op het scherm brengt dat het publiek zeer kan waarderen."

En dan is natuurlijk ook de vraag of Kevin klaar zou zijn voor een zesde: "Zeker. Ik vind het altijd leuk om terug te gaan en een Pirates-film op te nemen. Zo lang als ze me nog steeds vragen om ze te komen doen, kom ik met veel plezier opdraven. Er is natuurlijk wel de mogelijkheid dat als je er te veel doet dat het niet meer zo goed wordt ontvangen door het publiek. Ik denk niet dat Disney de films zou doen als zij niet het gevoel hebben dat mensen ze willen gaan zien. Er is een enorme vraag naar die films en het verbaast mij wel weer elke keer dat ze het zo goed doen. Ik verwacht elke keer dat het een flop wordt, maar dan wordt het toch weer een enorme hit. Bij de eerste film was ik er nog geen eens zeker van dat het de bioscopen zou gaan halen, en voor een groot deel was dat omdat er al zo lang geen succesvolle piratenfilm meer was geweest. Mensen hebben trouwens echt goede feedback gegeven over de laatste film en dat is ook fijn, dat de film aan het hart gaat bij mensen." En dat het aan het hart gaat, maakte McNally van heel dichtbij mee, op een bijzondere manier: "Ik krijg tussen de draaiperiodes altijd vrij, dus dan ben je op die prachtige oorden en heb je gewoon vakantie. Ik had mijn kinderen uitgenodigd om daar naar toe te komen. Je moet je dan voorstellen dat ik mijn bakkebaarden weer had laten staan voor de rol. Ik was ingedut op zo'n oord en op een gegeven moment prikt mijn dochter me in mijn zij met de melding dat de rij nu wel echt heel lang aan het worden was van kinderen die stonden te wachten tot ik wakker werd zodat ze mijn handtekening konden krijgen. Dat was heel bijzonder, het effect dat de films hebben op kinderen. En alhoewel de draaidagen intens zijn, krijg je ook altijd een hele hoop tijd vrij. Soms kreeg ik gewoon weken vrij op die hele bijzondere plekken."

Kevin McNally als Joshamee Gibbs
Kevin McNally als Joshamee Gibbs

Joshamee Gibbs is natuurlijk het belangrijkste personage geweest voor McNally tot nu toe, en of hij zich er aan ergert dat mensen hem alleen maar daar om kennen: "Absoluut niet. Als je er over nadenkt, is het voor de meeste succesvolle acteurs heel normaal om alleen voor dat ene personage herkend te worden. Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat zoveel mensen mij daar om kennen en dan ben ik niet de persoon die ze dan even gaat uitleggen dat ik ook King Lear heb gespeeld in The Globe in Londen van de zomer. Ik heb heel veel geluk gehad dat ik een personage heb mogen spelen die zo iconisch is geworden." En ook McNally is veel te zien in series die draaien om historische fictie: "Ik zou zelf niet het antwoord weten waarom ze zo succesvol zijn. Ik word er wel een beetje moe van om me te moeten verkleden om in de 18e eeuw te spelen, iets moderns zou me meer trekken op het moment. Wel is het juist dat mensen gefascineerd zijn door geschiedenis. Mij valt het altijd op dat Amerikanen zo in de ban zijn ervan, mede omdat ze zelf zo'n korte geschiedenis hebben. Ik vind het altijd erg tekenend wel dat er zo'n groot aantal studenten in Amerika nog geen eens het jaar kunnen noemen waarin de Declaration of Independence werd getekend. Als Amerikanen geschiedenis leuk vinden, vinden ze het ook echt leuk."

En als McNally een keuze zou moeten maken tussen TV-werk, filmwerk of theater is de keuze zowel moeilijk als makkelijk: "Ik zeg altijd tegen mensen dat als ik in het theater zit, dat ik graag een film zou willen maken, en andersom zou ik dan weer graag een theaterstuk doen. Ik vind de afwisseling heel fijn. Iemand vroeg me ooit wat ik zou doen als ik er een moest kiezen en de andere niet zou mogen doen en dan zou ik kiezen voor het theater, want dat is het meest dankbare voor de ziel en voor je hoofd."

Als laatste heeft McNally natuurlijk al een flink aantal Comic Cons gezien, en weet hij misschien wel het geheim achter het succes van deze evenementen: "Ik denk dat het twee dingen zijn. Ten eerste vinden mensen het leuk om de mensen te ontmoeten die ze op het witte doek zien en ten tweede is het een fantastische manier voor mensen om te kunnen ontsnappen aan de sleur van alledag, het is denk ik echt de perfecte gewaarwording van escapisme."