Interviews: winterse editie van Dutch Comic Con een succes

3. Lotte Verbeek (Gaelis Duncan uit Outlander)

Een Nederlandse naam in Hollywood. Dan denken sommige mensen aan Carice, maar we hebben nog een actrice die het onwijs goed doet in de VS. Lotte Verbeek maakte naam in The Borgias, maar is onder de Nederlandse Outlander-fans toch echt bekend als de Schotse Gaelis Duncan.

Maar The Borgias bracht dus alles aan het rollen, en dan is het interessant om te kijken wat nou precies de kracht van zo'n serie is: "Dat zit hem zeker in de kostuums, en het feit dat het is de originele Godfather is. Mario Puzo heeft geschreven aan de hand van de Borgias. En als het er dan ook nog fantastisch uitzit is die combinatie natuurlijk fantastisch." Maar Lotte is zeker ook bekend als Gaelis uit Outlander, ook een historische fictie: "Dat vind ik wel lastig te verklaren, want ik kijk er zelf niet naar. Wat ik denk dat belangrijk is, is dat je de geschiedenis kunt leren door boeken, maar dat is vaak nog wat droog. Ik denk dat het dan echt heel leuk is om het tot leven te zien komen op het scherm, met echte personages. Zo krijg je eigenlijk een kijkje in de geschiedenis. Met sappige televisie als een extraatje." Haar rol in Outlander betekent enorm veel voor het hoofdpersonage Claire. Zo komt ze er door Gaelis achter dat het tijdreizen echt mogelijk is en niet alleen maar van heden naar verleden, maar ook andersom: "Ik heb ook met de producenten daarover gesproken, die kende de boeken een stukje beter dan ik. Zij zeiden toen op dat moment echt letterlijk 'ga je gang, doe er mee wat je wil'. Je hebt natuurlijk altijd nog een script waar je je aan moet houden, maar het is wel heel tof om de vrijheid te krijgen om een personage in te kunnen vullen zoals jij dat graag zou willen. En natuurlijk moest ik het Schotse accent leren en daarbij helpt het wel dat de opnames in Schotland zijn. Onze chauffeur sprak ook zo plat Schots dat je extra je best gaat doen om dat te kunnen verstaan en dat ook op een zekere manier na te kunnen doen. Ik probeerde daarbij dan ook heel erg goed te onthouden wat ik had gezegd, zowel op als buiten de set. En op de set was er altijd een dialectcoach aanwezig." Of er nog herkenningspunten zijn met Gaelis weet Lotte heel goed: "Het leuke aan acteren is dat in mijn optiek iedereen elke rol kan spelen, maar dat je gecast wordt om een bepaalde reden, er moet iets van een overlap zijn met het personage en bij Gaelis is er wel een eigenzinnigheid en gepassioneerdheid en daarbij humor die bij mij hoort." In een tijdreisshow kan alles, dus ook terugkomen als je dood bent gegaan: "Misschien is dat al wel gebeurd, haha? Ik doe het nu al vier jaar, dus het is elke keer in en uit. Ik ben nooit langer dan een paar maanden op die set, en dan is het dus ook leuk om een rol langer te spelen en een personage een bepaalde reis door te zien maken. Je ziet Gaelis bijvoorbeeld in haar 20s, maar ook in haar 30s en in de boeken zelfs in haar 50s of 60s. Je krijgt als acteur niet vaak de kans om zo'n rol te spelen."

Lotte Verbeek als Gaelis Duncan
Lotte Verbeek als Gaelis Duncan

Lotte heeft nog een hit achter haar naam staan, namelijk een rol in The Fault in Our Stars, en misschien had zij wel direct door dat dat een hit zou gaan worden: "Het klinkt misschien niet heel nederig, maar dat had ik wel degelijk door. Het boek en het script zijn allebei zo goed. Het voelde ook echt als een van de beste scripts die ik ooit had gelezen, dus dat kon eigenlijk niet misgaan. En als je ook nog met verschrikkelijk goede acteurs als Shailene Woodley, Ansel Elgort en Willem Dafoe mag werken én het ook nog eens opgenomen wordt in Amsterdam, kan er eigenlijk niets meer fout gaan in mijn optiek." Maar wat dan de tofste rol is tot nu toe: "Alle rollen die ik heb mogen spelen hebben opzich wel iets, maar de rol die ik nu aan het spelen en aan het draaien ben in België, is een dubbelrol. Ik speel een vrouw in deze tijd én weer in de achttiende eeuw. Om de een of andere reden ga ik daar telkens naar terug. Het is een heel spannend project, genaamd The Book of Vision."

San Diego Comic Con is ook geen onbekende plek voor Lotte, maar hoe vergelijkt zich dat dan met een Nederlandse Comic Con: "In San Diego gingen we in première met Outlander, dus dat is inmiddels drie jaar geleden. Dat is zo groot. Mensen kamperen daar in tenten buiten de conventiehallen. Echt twee nachten om in een panel te komen. Daar zijn de Nederlanders echt te nuchter voor denk ik. Het is dus wel degelijk kleiner, maar ook wel gezelliger met poffertjeskramen. Dat heb je daar dan weer niet. Het is voor mij ook de eerste keer dat ik zo'n con in Nederland zie, dus voor mij is het ook lastig om de groei te zien van zo'n evenement. Ik heb hier ook nooit Netflix gehad of iets dergelijks, dus ik weet ook niet wat het aanbod hier is voor de mensen. Ik weet dat eigenlijk alleen maar aan de hand van de handtekeningen die worden gevraagd. In Londen werd er vooral gevraagd naar Agent Carter, terwijl hier mensen dat amper kennen omdat het nooit is uitgekomen op tv in Nederland. Hier is het vooral Outlander, een beetje The Borgias."

Als laatste en niet onopmerkelijk; een Nederlandse actrice die succes heeft weten te behalen in Amerika, wat zou het advies van Lotte zijn voor Nederlanders die hetzelfde pad willen najagen: "Doe het niet! Nee hoor, grapje. Ik ben wel heel blij dat ik er niet was toen ik 21 was, want het is echt een harde industrie. Ik heb heel veel geluk gehad en je moet gewoon sterk in je schoenen staan. Ik ben blij dat ik er pas kwam toen ik 30 was, dan heb je toch iets meer ervaring en tegelijkertijd wordt er daar heel veel gemaakt en is er dus een vraag naar nieuw talent. Er is altijd wel iets gaande daar."