De beste films voor Halloween van A tot Z

21. Scanners (1981)

Alweer een pareltje uit het VHS-tijdperk. Als we het namelijk over grootmeesters van de horrorfilm hebben mag een film van David Cronenberg absoluut niet ontbreken in dat overzicht. De Canadees, die eerder al hoge ogen wist te gooien in de krochten van de filmminnende wereld met duistere pareltjes als Shivers (1975), Rabid (1979) en The Brood (1979), wist ons in 1981 aangenaam te verrassen met de bovennatuurlijke science fiction horrorfilm Scanners.

Scanners
Scanners

Scanners is een film die zich afspeelt in een nabije toekomst, waarin de wereldbevolking in de gaten wordt gehouden door zogenaamde scanners. Scanners zijn mensen die door middel van hun geest andere mensen kunnen controleren. Darryl Revok (Michael Ironside) is een scanner die de mensheid wil vernietigen en daarvoor een geheime beweging van scanners heeft opgericht. Dr. Paul Ruth (Patrick McGoohan) werkt bij een bedrijf dat zich bezighoudt met het uitschakelen van scanners. Hij heeft hiervoor de scanner Cameron Vale (Stephen Lack) ontvoert en hoopt dat deze hem kan en wil helpen in de strijd. Een bloedige strijd op leven en dood.

Als je weet hoe de film Scanners is ontstaan is het best wel een wonder te noemen dat deze film zo goed is geworden. Scanners was namelijk een rolprent die niet bepaald zonder slag of stoot is ontstaan. Cronenberg zou in latere interviews vaak op deze film terugkijken als de meest frustrerende film uit zijn gehele loopbaan. Op het moment dat de filmopnames begonnen had de regisseur zijn scenario nog niet eens afgerond en zodoende werd het opnameproces van Scanners best wel een stressgevende productie. Het maken van de film mocht namelijk niet langer dan twee maanden duren.

Scanners zou later opgevolgd worden door Scanners II: The New Order (1991) en Scanners III: The Takeover (1992) maar geen van deze twee films wist het origineel te overtreffen. In 2007 stond er nog een remake van Scanners in de planning maar van de uiteindelijke film hebben we tot de dag van vandaag niets meer vernomen. Scanners wist ook meerdere prijzen te winnen met de voor die tijd best wel hoogstaande special effects.