De beste films voor Halloween van A tot Z

12. Jaws (1975)

In 1975 verscheen er een film van Steven Spielberg in de bioscoop die we gerust als een mijlpaal in de moderne filmgeschiedenis durven te noemen. Wie herinnert zich tenslotte niet het muziekje uit de film Jaws met de dreigende cello's als de monsterlijke haai uit het verhaal van Peter Benchley weer een slachtoffer in het vizier had?

In Jaws draait het allemaal om een moordzuchtige haai die het heeft voorzien op de badgasten van het fictieve plaatsje Amity Island. Politie chef Martin Brody (Roy Scheider) heeft al snel in de gaten dat er wat ontzettend mis is aan de kust, maar de gemeenteraad heeft meer belangstelling voor de toeristen en hun geld en dat gaat natuurlijk ongelovelijk verkeerd. Brody mag vervolgens samen met de rauwe zeebonk Quint (Robert Shaw) en zee bioloog Matt Hooper (Richard Dreyfuss) op zoek naar de rondzwemmende moordmachine.

Jaws
Jaws

Jaws werd in 1975 door Steven Spielberg gemaakt met een budget van zo'n 9 miljoen dollar en zou wereldwijd zo'n dikke 470 miljoen dollar opleveren en was daarmee tot het verschijnen van de eerste Star Wars-film de meest lucratieve film uit de geschiedenis van Hollywood. Toen Jaws in oktober 1981 voor het eerst op de Britse televisie te zien was keken zo'n 23 miljoen mensen naar de film.

Jaws was ook een grote inspiratiebron voor andere filmmakers. Zo werd de film Alien van Ridley Scott ook wel omschreven als 'Jaws In Space'. Na het verschijnen van de film Jaws volgden vele andere films waarin moordende dieren de hoofdrol speelden, zoals Orca, Grizzly, Mako: The Jaws of Death, Barracuda, Alligator, Day of the Animals, Eaten Alive en Piranha. Jaws zou een drietal vervolgen krijgen waarvan alleen het tweede deel echt de moeite van het kijken waard is. Ben je dus wel in voor een oldschool halloween avond dan zijn deze twee films een prima optie.