Blizzcon 2017 - FOK! Games toernooigids voor esports

2. Overwatch

Overwatchwc2

In het eerste jaar van Overwatch bleek de game een groot succes. Ondertussen staat de teller op ruim 35 miljoen verkochte exemplaren, krijgt de game nog regelmatig nieuwe updates en blijft de eSports-scene groeien. Blizzard kwam eerder al met Overwatch Contenders en komt binnenkort met een eigen competitie genaamd 'Overwatch League'. Voor het zover is, is op Blizzcon de tweede editie van de Overwatch World Cup. Let the games begin!

Hoe is de opzet?

Eerder dit jaar kon men stemmen op vertegenwoordigers voor hun land. Deze vertegenwoordigers moesten vervolgens samen een team samenstellen, gebaseerd op de samenstelling en kwaliteiten van spelers uit dat land. In totaal deden 32 landen mee met de play-offs, waaronder Nederland, maar uiteindelijk doen er maar acht landen mee aan de finales tijdens Blizzcon. Dit betekent ook dat er geen grote prijzen op het spel staan: net als vorig jaar is het meer een demonstratietoernooi.

Gedurende drie weekenden werden de Play-Offs gespeeld. Deze vonden plaats in Shanghai, Los Angeles en Katowice. Het bracht veel spektakel mee, spannende matches en compleet eenzijdige overwinningen. Het resultaat is een prima vertegenwoordiging van over de hele wereld en een erg sterk deelnemersveld.

Overigens heeft Blizzard veranderingen aangebracht in de spectator mode, waardoor de eSports eenvoudiger te volgen zijn. Denk aan teamkleuren, extra indicators voor abilities en status-effecten en meer tools voor de verslaggevers om meer informatie door te geven en te laten zien. Deze veranderingen worden gedebuteerd tijdens de Overwatch World Cup.

Wie doen er mee?

Titelverdediger Zuid-Korea kwalificeerde zich in Katowice ten koste van onder andere Nederland en is weer van de partij. Zweden, dat vorig jaar derde eindigde, komt ook terug tijdens het weekend van 3 en 4 november. Ook China en Frankrijk maken een rentree na hun sterke optreden tijdens de Playoffs in Shanghai, en met Australië, Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is het deelnemersveld compleet. 

Wat staat er op het spel?

Wederom eeuwige roem en een kleine vergoeding voor deelname.

Wie gaat er winnen?

Zuid-Korea. Zoals gezegd waren er eenzijdige overwinningen tijdens de play-offs, maar niemand speelde met zoveel speels gemak als Zuid-Korea. Het land is ook de enige dat op één hero na (Symmetra) elke hero uit het roster heeft gespeeld. Dus ja, ook totale non-meta picks als Bastion, Mei en Torbjörn. Wat het land ook deed, het werkte en werkte het niet is het roster zo divers en zo goed dat ze met een paar snelle changes alsnog een wedstrijd kunnen doen kantelen.

Het is dan ook jammer voor de Verenigde Staten dat ze meteen tegen Zuid-Korea moeten. Het team heeft aangegeven flink te zullen trainen als team en toegegeven: vorig jaar waren ze de enige die enige weestand konden bieden, maar ik vrees voor ze dat het niet genoeg zal zijn. De spannendste match in de kwartfinale is ongetwijfeld China tegen Frankrijk, die elkaar niet veel ontlopen. 

In de bovenste bracket verwacht ik dat Zweden door zal stoten tot de finale, maar de rest van de matches zijn redelijk close. Het belooft hoe dan ook een toernooi te worden met flink wat mooie plays en verrassingen.

Wanneer moet ik kijken?

De finales worden gespeeld gedurende twee dagen. Vrijdag 3 november vinden de kwartfinales en halve finales plaats en op zaterdag 4 november de third-place-match en finale. De finale is bovendien een best-of-7, dus dat belooft wat.

De eerste kwartfinale begint donderdag 3 november om 20:15 uur Nederlandse tijd, waarna dit doorgaat tot ongeveer 05:15 uur 's nachts. Vervolgens begint de third-place-match op zaterdag 4 november om 18:00 uur Nederlandse tijd, gevolgd door de finale. Dit duurt tot ongeveer 22:45 uur.

Alle wedstrijden zijn live te volgen via het twitch-kanaal van Overwatch. 

Kwartfinales

Datum Wedstrijd Uitslag
3 november Verenigd Koninkrijk - Zweden 0 - 3 
3 november Canada - Australië 3 - 2 
3 november China - Frankrijk 1 - 3 
3 november Zuid-Korea - Verenigde Staten 3 - 1 

Halve Finales

Datum Wedstrijd Uitslag
3 november Verenigd Koninkrijk - Canada 2 - 3 
3 november Frankrijk - Zuid-Korea  

Troost finale

Datum Wedstrijd Uitslag
4 november Nog niet bekend  

Finale

Datum Wedstrijd Uitslag
4 november Nog niet bekend