Vijf nieuwe series die je eigenlijk niet mag missen

4. Tin Star

Tin Star
Amazon Prime Video / BBC First

Tin Star

Vaag, vreemd en verdacht. Dat is toch wel een zeer kloppende omschrijving van zo ongeveer alle personen die ook maar een rol van enige betekenis spelen in de duistere thriller Tin Star van Rowan Joffe. Tin Star is een serie die zich afspeelt in de Rocky Mountains. De Britse oud-rechercheur Jim Worth (Tim Roth) verhuist met zijn vrouw en kinderen naar het idyllische stadje Little Big Bear in Canada waar hij aan het werk gaat als de nieuwe sheriff.

Het leven lijkt Worth en zijn familie toe te lachen maar daar komt al snel verandering in als de grote oliemaatschappij North Stream Oil zich in het stadje gaat vestigen. Met de komst van de olieraffinaderij, onder leiding van de mysterieuze Elizabeth Bradshaw (Christina Hendricks), krijgt het stadje al snel te maken met drugshandel, prostitutie, motorbendes en andere vormen van georganiseerde misdaad. Ook de tegenstanders van het oliebedrijf blijken geen enkele moeite hebben om letterlijk over lijken te gaan om hun zin te krijgen. Aan sheriff Worth dus de nogal ondankbare taak om alles weer in orde te krijgen.

Tin Star 1

Tin Star is een serie die we gerust in één adem durven te noemen met toppers als Twin Peaks, Haven, Banshee en Fargo, series die zich eveneens afspelen in kleine stadjes waar elke bewoner wel iets te verbergen lijkt te hebben, ongeacht aan welke kant van de wet ze ook staan. Ook in Little Big Bear sterft het van dat soort duistere figuren. Zo zien we Christopher Heyerdahl opduiken als Louis Gagnon, de leidinggevende van de beveiligingsdienst van de oliemaatschappij. Heyerdahl, die we eerder ook zal zagen schitteren als de creepy Zweed in de westernserie Hell On Wheels, is namelijk gezegend met een kop waarmee hij zonder ook maar een woord te zeggen kinderen mee weg kan jagen.

Ook Jim Worth is een personage met een grimmig verleden die constant de strijd aan moet gaan met innerlijke demonen. Welke dat zijn gaan we hier uiteraard niet verklappen maar daar kom je vanzelf achter als je het eerste seizoen van deze serie gaat bekijken. Tin Star is een serie boordevol corruptie, moord, verdriet en alles opslokkende wraak. Een serie die het in Amerika in elk geval goed heeft gedaan want er staat al een tweede seizoen in de planning.