RuneFest 2017 (fotoreportage)

2. Activiteiten en Prijswinnaars

Aankleding
Bij ieder festival is een juiste aankleding belangrijk om sfeer te creëren. Jagex wilde in het kader van de Unfinished Business terug naar de kern van RuneScape. Overal waren kleine hints naar de game te vinden en waren objecten uit RuneScape op schaal nagemaakt. Zo waren er bijzondere bloemen, hele bekende boekenkasten, de juiste lampen en typerende bruggetjes. Er waren stukjes van Lumbridge, Varrock en Al Kharid nagebouwd, hier en daar was livemuziek, jongleurs en cosplayers maakten het geheel helemaal af.

RuneFest - Dorpen

Activiteiten
Je kon ook zelf aan de slag met bijvoorbeeld RuneScape op mobiel. Ook was er een virtual reality-game uit te proberen, kon je RuneScape spelen op de aanwezige pc’s en meedoen aan de lore-marathon. Nieuw was de dark room (nee, niet zo een), een interactief tekstavontuur, waar het publiek verhaalsuggesties kon roepen naar de verteller op het podium.

RuneFest - Mobiel

RuneFest - Mobiel inteface-idee

Deadman Tournament finale
De finale van de eSport-variant van Old School RuneScape kreeg een onaangenaam staartje. Er was namelijk valsgespeeld op een wel heel smerige wijze. Lees daar meer over in deze special.

RuneFest - Gamen!

Presentaties
Een groot onderdeel van de dag bestond uiteraard uit presentaties van alle nieuwe zaken die Jagex in RuneScape gaat stoppen. De presentaties werden goed bezocht. Lees alles over de belangrijkste onthullingen hier en de achtergronden in ons interview met Jagex.

RuneFest - Varrock Zaal

Golden Gnomes
Aan het eind van de middag werden de Golden Gnomes uitgereikt: prijzen voor bijzondere fans. De categorieen liepen uiteen van streamen, video tot cosplay, art en community. Twee winnaars wil ik er even uitlichten. SirPugger maakte de hilarische video waarin hij deed alsof hij een meisje was en zichzelf verhuurde als ‘tijdelijke vriendin’. Hij won hiermee Video van het Jaar. Nee, een Amerikaans bedrijf had dit soort vermaak nooit gekozen. Ja, daarom is Jagex nog steeds zo populair.

 

De winnaar van de Beste Cosplay was Dewydd met een prachtig kostuum van Wizard Chambers. Pas tijdens de speech had ik door dat het een meisje was. Toen ik haar later aansprak bleek ze nog Nederlands te zijn ook. Kijk voor meer cosplay op de volgende pagina.

RuneFest - Winnaar Dude

Broers Gower
Ik kwam ook de broers Andrew en Paul Gower tegen. Andrew verzon het concept van RuneScape en samen met onder andere Paul heeft hij de game ontwikkeld en er een succesverhaal van gemaakt. Nu werken zij beiden aan de science fiction arena strategiegame SolStrike. Het is nog in een vroeg stadium en desgevraagd lieten ze weten pas een releasedatum te laten weten als ze een stuk verder zijn. Omdat ze beiden zo bekend zijn in de gaming-wereld, zijn de verwachtingen ook hooggespannen. Het is logisch, dat ze dus extra terughoudend zijn.

RuneFest - Broers Gower

 

RuneFest was een hele belevenis. Zoals op ieder festival is het onmogelijk om alles te zien en te ervaren, omdat je maar op één plak tegelijk kunt zijn. Wat ik heb kunnen zien was erg tof en zeker de moeite waard. Voor een fan van de game is het absoluut een aanrader om dit een keer te hebben meegemaakt.

RuneScape - Poster