Yung Internet: 'We zijn verslaggevers van ons eigen leven'

In het rokershok van hun stamkroeg, de Kopstootbar in Amsterdam, vertellen de jongens van Yung Internet aan FOK! waarom ze precies de muziek maken die ze op dit moment in de ether gooien. Hun nieuwe plaat Pompstation is uitgekomen en dat ze daar wat op te zeggen hebben, blijkt wel uit hun rake teksten. Gooi daar wat goede beats onder en je hebt de sound van Yung Internet te pakken.

De formatie is een beetje begonnen als een grap, vertelt Yelli, die bekend werd als acteur onder de naam Sergio Hasselbaink: "Het begon in het skatepark, daarvan kennen we elkaar, daar kwamen we op het idee om samen muziek met elkaar te maken en dat nam op een gegeven moment serieuzere vormen aan. Met z'n drieen waren we ooit een keer op een feestje. Vanuit daar zijn we weggesjeesd en gekke beats gaan maken en nu staan we hier, eigenlijk. We hebben gewoon dat ene nummer wat we toen maakten geüpload in de hoop dat onze vrienden het tof zouden vinden, en toen begonnen zij het tof te vinden en ook die weer die vrienden van die vrienden begonnen het tof te vinden, vanuit daar kwam een kettingreactie en nu zit ik hier met deze twee mafkezen, 7 á 8 jaar later zit ik hier met deze mafkezen en dat gaat nog steeds heerlijk."

En voor een korte beschrijving van Yung Internet zijn de heren ook wel te porren: "Stanley-mes." "Spoor 2b." "Nee, het is gewoon een groepje vrienden die het leuk vinden om muziek te maken samen en toevallig zijn we daar heel goed in geworden. We zijn gewoon drie eerlijke jongens die graag vertellen wat we meemaken in de stad." Mau heeft daar ook wel wat aan toe te voegen: "We zijn gewoon verslaggevers van ons eigen leven. Dat is ook muziek. Als je niet meer eerlijk bent, hebben mensen dat direct door en dan kun je er dus voor kiezen om gimmick te doen, of je zegt gewoon waar het op staat." En in 2014 stonden ze opeens op Appelsap, hét festival voor hiphop in Nederland: "We hadden dat echt nooit verwacht", moet Hyperlink toegeven, "maar toen het wat dichterbij kwam hoopten we er wel op en is het ook gebeurd. Dat is voor mij persoonlijk ook wel een soort van doorslagdingetje geweest. Toen bedacht ik me dat wat we doen dat dat ook waardig is om shows te doen." Overigens vindt Yelli Appelsap niet het enige hoogtepunt: "Er zijn op een gegeven moment meerdere hoogtepunten geweest, het moment dat onze tweede EP tof gevonden werd, dat is zeker ook een hoogtepunt. Voor mij was onze eerste boeking al een hoogtepunt, man. Maar naarmate je dan steeds succesvoller wordt, worden het ook steeds meer boekingen en dat zijn ook weer allemaal kleine hoogtepuntjes. Appelsap was wel een kroontje op ons werk."

Met elke nieuwe groep die opstaat, is het de vraag waar zij passen in de Nederlandse hiphopscene: "We luisteren zelf niet zo veel Nederlandse hiphop, moet ik eerlijk zeggen en ook niet toen we Yung Internet begonnen", geeft Mau toe, "het was dus wel echt een individualistisch ding wat we toen opgezet hebben, maar bijvoorbeeld als we dan naar iets luisteren, vinden we Faberyayo of Mula B en LouiVos wel heel tof. We zitten niet echt heel diep erin." Yelli is het daar mee eens: "Toen we dit begonnen, zaten we ook niet echt zo van 'nu zitten we in de Nederlandse hiphopscene. We zijn gewoon drie mafkezen die Nederlandse muziek maken, maar het had net zo goed Chinees kunnen zijn. Het is natuurlijk wel tof als je ergens komt en je erkenning krijgt van andere Nederlandse rappers. Dat ze opeens naar je toekomen en vragen of ze op een plaat met je kunnen. Alsnog zie ik ons nog niet echt als mensen die in die scene zitten, terwijl het wel zo is. Beetje raar." Hyperlink heeft daar wel een verklaring voor: "Ik denk dat we een beetje buiten de boot vallen qua het label hiphop, we zijn best wel amicaal en zo zijn we ook backstage. Dat hadden we ook door toen we bij festivals backstage kwamen, toen ontdekten we dat we qua persoonlijkheden totaal anders zijn dan andere Nederlandse rappers."

De doelstellingen zijn er zeker ook nog voor de heren: "We stellen ons doelen, maar we hebben ook al veel behaald wat we ooit dachten te behalen. Er is alleen nog één doelstelling die tot op de dag van vandaag staat en dat is Lowlands. Het lijkt ons echt tof om de Bravo of de Alpha te murderen. Maar bijvoorbeeld ook zoals Lil Kleine een keer de Heineken Musical (nu AFAS Live, red.) te vullen. We hebben er wel eens een keer gestaan, maar dat was via een stage van onze boeker die hij mocht hosten, dus een officiele boeking is er nog niet geweest."

En Yung Internet over tien jaar? "Ik hoop dat we allemaal nog leven", grinnikt Mau. "Enkeltje begraafplaats zit er wel in hoor", roept Yelli, "maar zonder grap, toen wij dit begonnen hadden we nooit gedacht dat er iemand op ons af zou komen om ons te gaan managen of om ons überhaupt te gaan boeken." Hyperlink voegt daar aan toe: "Het is ook gewoon een avontuur, ik weet wel dat we nu zo diep in dit ding zitten dat ik er bijna zeker van ben dat we allemaal iets blijven doen in dit segment voor de rest van ons leven, dit is namelijk wel wat we het leukste vinden om te doen. Hier kunnen we onze inspiratie in kwijt." En Yelli heeft nog wel een wens voor over tien jaar: "Als jij mijn hoofd op een pakje sigaretten kan fixen, dat lijkt me echt master."

Pompstation is nu te beluisteren via Spotify.