RuneScape - Onthullingen

Dit weekend was RuneFest: het feestje dat ontwikkelaar Jagex ieder jaar organiseert voor de spelers van de MMORPG’s RuneScape en Old School RuneScape. Het was groter dan ooit tevoren en Jagex had weer wat onthullingen aan de fans.

Menaphos
Deze zomer kwam de uitbreiding Menaphos uit. Helaas was dit niet een groot succes. Menaphos was voor de mid-level gamers en de fans wilden juist een high level uitbreiding. Daarnaast kwam Menaphos over als heel veel grinden, veel herhaling, de beloningen vielen tegen en de mini-game Shifting Tombs was niet populair. (Ik vond Shifting Tombs wel leuk, maar ik ben duidelijk in de minderheid.) Jagex besloot daarom de community nog meer te betrekken bij de plannen. Het idee om iedere paar maanden een uitbreiding toe te voegen is dus losgelaten.

Unfinished Business
Jagex zette verder een initiatief op genaamd Unfinished Business: alle verbeteringen die door de jaren heen waren beloofd, moesten worden nagekomen. De fans konden aangeven wat zij belangrijk vonden en die specifieke kwesties kregen voorrang. Een aantal vernieuwingen waren voordat Menaphos uitkwam reeds in werking gezet en Jagex besloot deze ook af te maken. Het zou zonde van de tijdsinvestering zijn geweest om deze projecten te laten vallen. Fossil Island voor Old School RuneScape is bijvoorbeeld al uitgevoerd. Sommige zaken zijn vast aangekondigd, zoals RuneScape en Old School RuneScape kunnen spelen op je mobiel. Vorig weekend was een dubbel XP-weekend en hier waren reeds meer blauwdrukken beschikbaar voor de spelers om apparaten te maken met de Invention-skill.

Mobiel
Tijdens RuneFest konden de fans en pers RuneScape en Old School RuneScape vast uitproberen op Android-telefoons en tablets. De user interface was nog niet compleet aangepast voor smartphones, dus het was af en toe behelpen. We konden wel vast zien hoe de interface er waarschijnlijk uit gaat zien. Old School RuneScape heeft de minste aanpassingen nodig en deze versie komt dan ook dit jaar nog uit. RuneScape op mobiel is pas in 2018 beschikbaar.

Gameplay
Beide games zagen er top uit en draaiden zonder lag. Het was een fijne en soepele ervaring. Om iedereen duidelijk te maken dat het geen gimmick was, konden de spelers inloggen met hun eigen account en verder gaan waar ze gebleven waren. Vechten was lastiger, omdat je geen toetsenbord hebt om meteen op een toets te drukken voor een specifieke toverspreuk. De ontwikkelaars overwegen dan ook een contextgerelateerd snelmenu voor gevechten.


Als je de linkermuisknop na wilt doen, dan tik je op het scherm. De rechtermuisknop activeert pas als je langer op een plek drukt. Dat maakte praten met een NPC geen probleem, zolang deze niet rondliep. Je kan in een menu wel de knoppen omdraaien, maar dat is nog omslachtig. Ik ben wat RuneScape betreft een casual speler. De serieuze fans hebben tijdens RuneFest meerdere boss fights gewonnen met mobiel. Dat was weliswaar in groepsverband, maar ik doe het ze niet na (ook niet met een muis en toetsenbord). Deze innovatie maakt het voor gamers als ik die doorgaans alleen RuneScape spelen, aantrekkelijk om Old School RuneScape ook eens te proberen. Het is namelijk een complete MMORPG op je mobiel met alle functionaliteit die je hebt met je pc.

Dimension of the Damned
Tijdens interviews met fans vroeg Jagex welke games er nog meer door hen werden gespeeld. Wat vaak naar voren kwam was de zombie-modus in Call of Duty. Daar wordt dan ook op ingespeeld. Volgende maand komt er tijdelijk een nieuwe spelmodus bij voor de gratis en betalende spelers: Dimension of the Damned. Je gaat door een portal naar een parallel universum, waar je golven met zombies moet zien tegen te houden. Het zijn allemaal verschillende typen zombies en bazen die voorbijkomen. Dit is onmogelijk om te overleven als een doorsnee personage, daarom zijn meteen al je skills gemaximaliseerd als je aankomt in deze dimensie. Je kan ook een stel vrienden meenemen en tussen de golven door heb je gelegenheid om barricades op te werpen. De beloningen die je kunt verdienen zijn onder andere punten. De spelers met de meeste punten gaan in het afsluitende weekend met elkaar de zombies te lijf. Hier heerst permadeath, dus aan het eind van het weekend is meteen duidelijk wie er heeft gewonnen. Tussen 16 en 28 oktober kun je genieten van Dimension of the Damned.