Nothing but Thieves: 'Enorm hard werken heeft ons hier gebracht'

De heren van Nothing but Thieves hebben een goede band met ons kleine landje. Ze traden er al vaak op en vernoemden zelfs een track op het nieuwe album Broken Machine naar onze hoofdstad. Wij spraken met ze, vlak na hun succesvolle optreden op Lowlands.

In 2015 stonden de heren nog in de Charlie, nu mochten ze plaatsnemen op het grootste podium, de Alpha: "Het voelt wel iets anders, we voelen ons ook anders als band. We zijn nu een flinke tijd op tour geweest en hebben nieuw materiaal dat we kunnen brengen. Maar ook het festival voelt net even wat anders, want backstage zijn er een aantal dingen veranderd en ook natuurlijk het podium waarop we spelen ziet er anders uit. En oprecht, het spelen voor een Nederlands publiek is altijd heel erg leuk. Er zijn maar weinig plaatsen waar we zo graag komen om op te treden. De techniek van het spelen is ook verschillend, want als je in een iets kleinere tent staat, kan het allemaal wat zweterig worden, maar met een tent die een flinke slag groter is probeer je vooral ook die mensen die achteraan staan te bereiken."

Het debuutalbum dat dezelfde naam draagt als de band, deed het enorm goed in veel markten. De vraag is dan ook hoe de band daar op een gegeven moment achter kwam, dat er een hoog succesniveau was bereikt: "We wisten dat we er in ieder geval enorm hard voor hadden gewerkt. Er was bij ons niet echt dat geluk dat bijvoorbeeld The 1975 met hun hitsingle hadden, waardoor ze in een klap bekend werden, dus er was niet echt een moment waarop we dachten dat het enorm goed ging met het album. Toen we de grote shows gingen spelen in Amsterdam en Parijs, toen pas kwam dat besef dat er een hoogtepunt was bereikt. Toen voelden we dat we op een punt waren gekomen dat we onszelf hadden gevestigd. Maar dat heeft wel al met al ongeveer zes jaar geduurd. We hadden het ook echt niet op een andere manier gewild, dus bijvoorbeeld niet met die ene hitsingle doorbreken. Bij heel veel bands is dat wel gebeurt en daarbij is wel vaak het beeld dat hoe sneller ze pieken, hoe sneller ze ook weer verdwijnen. Het is ook gewoon niet handig om er plotseling opeens in te vallen, want je weet niet hoe het wereldje werkt, je weet niet wat je moet doen in bepaalde situaties; simpelweg omdat je die situaties nog nooit hebt meegemaakt. We hebben alles geleerd in de laatste twee jaar." En de heren zijn ook nog lang niet klaar met leren: "Onze inzet is nog steeds maximaal, we zijn niet bang om vragen te stellen. En daarom zijn we ook blij dat het niet op die andere manier is gegaan, want dan zouden we eigenlijk niet weten waar we nu zouden zijn."

Het nieuwe album is nu eindelijk af en gaat de wijde wereld in, en dan is het altijd interessant om te kijken wat er in is gegaan qua gedachtes en ideeën van het voorgaande album of zelfs die lange tour: "De focus lag vooral op die live-setting die we hadden gedurende die 2,5 jaar dat we aan het touren waren. Dat is zeker in het album geslopen. Vanaf het eerste album hebben we voor dit album ook willen behouden hoe eclectisch het zou zijn, en dat dat ook zo zou blijven. Wat het publiek ervan kan verwachten, daar heeft Dominic wel wat over te zeggen: "Ik probeer er niet te veel meer naar te luisteren als iets dat we aan het maken waren, maar meer als een luisteraar. Het is over het algemeen wat zwaarder, maar het heeft wat meer die intieme momenten, die overigens het eerste album ook had, maar ze zijn nu wat meer aanwezig. Elke track heeft zijn eigen individualiteit."

Nothing but Thieves

En er zijn tijdens die 2,5 jaar echt wel wat lessen geleerd, volgens Conor: "Die tour was het vooral belangrijk dat je gezond blijft. Toen zijn we ook op een gegeven moment bij elkaar komen met de mededeling dat het niet zou moeten gaan om elkaar kapot te maken wat betreft de druk en het tempo, want zo'n tour is echt killing. Dat was een grote leercurve. De sleutel ligt in de balans. Je moet jezelf niet constant blijven testen op bepaalde punten zoals relaties en familie. Achteraf gezien is dat allemaal heel makkelijk praten, maar als je het aan het doen bent heb je zo'n drive om door te gaan dat je daar gewoon niet altijd rekening mee houdt." En na zo'n show in die tour is er natuurlijk maar één ding wat mensen mee moeten nemen: "Merch! Nee, grapje. Wat ik (Joe) heel belangrijk vind is dat mensen na onze show van mening moeten zijn dat ze een rockband hebben gezien, maar niet zomaar een rockband. Er zijn duizenden rockbands, maar wij willen onze eigen, unieke sound hebben. Het zou heel tof zijn om in dat perspectief de sound die een rockband altijd zou moeten hebben een beetje aan te kunnen passen. Je moet altijd toe kunnen voegen aan de discussie." Conor vindt dat ook belangrijk, maar ook iets anders: "Ik vind het vooral belangrijk dat mensen weggaan na onze show en het gevoel hebben dat ze de beste liveband hebben gezien, dat ze dat 'wow' gevoel hebben en dan weer terugkomen naar onze shows. Het is voor ons heel belangrijk om een goede liveband te zijn en daar werken we ook hard voor. We stoppen ook uiteindelijk ook een heleboel in die shows."

En op 24 november spelen de heren de AFAS Live, waarvoor overigens de kaartjes de deur uitvlogen: "Dat kunnen we echt niet geloven. We komen nu al 4 jaar in Nederland om op te treden. Elke keer zijn we weer verbaasd over het aantal mensen dat naar onze shows komt hier. We hadden hett geluk om de Ziggo Dome te mogen spelen samen met Muse en toen vertelden een aantal vrienden van ons en een paar mensen van de crew over de AFAS Live, maar we hadden toen nooit durven dromen dat we in zo'n gelegenheid zouden mogen gaan optreden. Het voelt dan ook steeds nog een beetje gek. Dat wordt echt een van de highlights van onze carrière tot nu, zonder twijfel. Het is gewoon de grootste gelegenheid waarin we ooit hebben mogen staan met een eigen show!"

Het album Broken Machine is nu overal verkrijgbaar en te streamen op Spotify. Zoals gezegd zijn de kaarten voor het concert op 24 november al uitverkocht.