Vijf redenen waarom je CityRock niet mag missen

6. Europe

Na Within Temptation (2014), Epica (2015) en Uriah Heep en The Hives (2016) heeft de organisatie van Cityrock ook dit jaar weer een knaller als hoofdact weten te boeken. Niemand minder dan de legendarische Zweedse hairy metal band Europe zal namelijk het tweedaagse festival afsluiten in zowel Eindhoven als Leeuwarden. Europe werd vooral bekend als de band van 'The Final Countdown' maar had en heeft heel wat meer te bieden dan deze gladde meuk. Voor het ontstaan van Europe moeten we terug naar het jaar 1979 als zanger Joey Tempest, gitarist John Norum, bassist Peter Olsson en drummer Tony Reno de band Force oprichten. Force begon als een coverband maar daar waren de mannen snel op uitgeluisterd en ze besloten om eigen werk te gaan schrijven. De groep stuurt demo's naar een aantal platenmaatschappijen maar krijgen alleen maar te horen dat ze hun haar moeten knippen en in het Zweeds moeten gaan zingen.

Europe
Europe

In 1982 regelt de vriendin van tempest dat Force meedoet aan de landelijke competitie Rock-SM. Van de 4000 bands (!) die aan de wedstrijd meedoen weet de groep zeer overtuigend te winnen met hun liedjes 'In the Future to Come' en 'The King Will Return'. Vlak voordat de Zweden mee gingen doen aan de wedstrijd had Force haar naam veranderd in Europe. Het idee voor deze bandnaam kwam van Joey Tempest. Tempest: "Nadat Deep Purple hun album Made In Japan hadden gemaakt brachten ze ook een plaat uit die Made In Europe heette, een plaat die misschien niet zo goed was als voorgenoemde plaat maar waar wij als jonge muzikanten graag naar luisterden. Die plaat inspireerde mij voor de bandnaam Europe".

 Europe (1983)
Europe (1983)

In het daaropvolgende jaar verscheen het titelloze debuutalbum van Europe en was vooral in Zweden en japan erg succesvol. Zo scoorde de groep met haar single 'Seven Doors Hotel' de eerste Top 10 hit in Japan. Een jaar later verschijnt het tweede album Wings of Tomorrow en de single 'Open Your Heart'. Dankzij deze single krijgt de band een internationaal platencontract aangeboden door CBS Records. Rond dezelfde tijd wordt drummer Tony Reno wegens wanprestaties uit de band gezet en vervangen door Ian Haugland (ex-Yngwie Malmsteen's Rising Force). Ook wordt Europe uitgebreid met toetsenist Mic Michaeli.

 The Final Countdown (1985)
The Final Countdown (1985)

1985 is een belangrijk jaar voor Europe. Zo is de band dat jaar te horen op de soundtrack van de film On The Loose en neemt ook hun meest succesvolle album The Final Countdown op. De elpee, die in maart 1986 in de platenwinkels zou verschijnen, zorgde voor een wereldwijde doorbraak van de Zweedse band. 'The Final Countdown' was eigenlijk alleen maar geschreven om als openingsnummer te dienen bij de concerten, maar nadat het nummer op single is uitgebracht blijkt het een gigantische hit te zijn en staat in 25 landen op de hoogste positie in de hitlijsten. Ook de tracks 'Love Chaser', 'Rock the Night', 'Carrie' en 'Cherokee' doen het erg goed bij het grote publiek. Het album The Final Countdown zou uiteindelijk meer dan 15 miljoen keer over de toonbank gaan.

 Prisoners In Paradise (1991)
Prisoners In Paradise (1991)

In 1988 verschijnt de volgende plaat Out of This World die het een stuk minder goed doet dan de voorganger. Alleen met de single 'Superstitious' weet de groep een klein hitje te scoren. Drie jaar later brengt Europe het album Prisoners in Paradise uit, waarmee ze eveneens maar weinig aandacht weten te genereren. Het was tenslotte de tijd dat alle viziers gericht stonden op de in die tijd zo populaire grungebands. In het Verenigd Koninkrijk wist de groep met de single 'I'll Cry for You' net de Top 20 te halen maar daar was het ook wel mee gezegd. Ook de mannen van Europe voelden de bui al hangen en gaven op oudejaarsavond van 1991, samen met Tesla, Thunder en Metallica, een spetterend concert in Tokio onder de noemer Final Countdown '91. Na de uitgebreide toer van 1992 lieten de mannen dan ook weten dat er een punt achter Europe was gezet.

 Start From The Dark (2004)
Start From The Dark (2004)

Vanaf 1998 begonnen de geruchten dat de band Europe weer bijeen zou komen. Het zou evenwel nog tot oktober 2003 duren voordat Europe bekend maakte dat ze bezig waren met de voorbereidingen van een wereldtoernee en een nieuw album. Dat album was Start from the Dark, dat in september 2004 zou worden uitgebracht. Van het comeback album zouden ruim 600.000 exemplaren worden verkocht. De Zweden hadden de smaak van het musiceren weer goed te pakken en brengen in 2006 het album Secret Society uit. Volgens zanger Tempest was dit het beste album wat Europe tot op dat moment had uitgebracht.

 Almost Unplugged (2008)
Almost Unplugged (2008)

Begin 2008 geeft de band, samen met een strijkkwartet, een semi-akoestisch optreden in Stockholm waar de groep naast eigen werk ook nummers speelt van hun muzikale helden zoals Pink Floyd, UFO, Led Zeppelin en Thin Lizzy. Van het concert worden zowel een cd als een dvd uitgebracht. Een jaar later verschijnt het album Last Look at Eden waarop we de voorliefde voor ouderwetse seventies hard rock omgezet horen worden in een stevig rockend album. Dat de band het in hun thuisland nog steeds goed doen blijkt in 2011 als het negende studioalbum Bag of Bones de tweede plaats weet te bereiken in de Zweedse albumcharts.

War Of Kings (2014)
War Of Kings (2014)

In 2015 verschijnt met War of Kings het tiende en tot op heden laatste studioalbum van Europe. Het album is geproduceerd door Dave Cobb, die we ook kennen van zijn uitstekende werk voor onder meer Rival Sons, Beck, The Sore Losers en vele anderen. War of Kings doet het vooral goed in Zweden en Zwitserland, waar respectievelijk de tweede en zesde plaats in de landelijke albumcharts wordt bereikt. Op 20 oktober zal het elfde studioalbum Walk The Earth verschijnen, dat net als War of Kings door Dave Cobb is geproduceerd. Of we daar op Cityrock een voorproefje van zullen krijgen is nog even afwachten. Feit is wel dat liefhebbers van bands als Deep Purple, UFO, Whitesnake en al die andere fijne klassieke rockbands dit concert eigenlijk niet mogen missen!