Roel Reinť over Marvel's Inhumans: 'Uiteindelijk willen we allemaal een verhaal vertellen'

Roel Reiné, bekend als regisseur van Michiel de Ruyter, had de eer om de eerste twee afleveringen van het eerste seizoen van Marvel's Inhumans te regisseren. Hoe ontwikkel je een serie waar zoveel lading achter zit? Wij spraken Roel over de druk van Marvel en hoe een Nederlandse regisseur plotseling een bigbudget televisieserie staat te regisseren.

Het begon dus bij Michiel de Ruyter en in het verlengde Black Sails, allebei historisch gerichte projecten: "Ik heb geschiedenis gestudeerd en ben echt een geschiedenis-buff kun je wel zeggen. Ik heb nooit op de filmacademie gezeten, maar mijn liefde voor geschiedenis zit dan in die details in Black Sails verwoven. In mijn aflevering zit een kielhaalscène, die ik ook al wilde doen in Michiel de Ruyter, maar waar toen geen tijd en tegelijkertijd geen geld voor was, maar dan is het dus voor mij een genot om na te gaan hoe dat dan in zijn werk ging. Wat ik heel geslaagd vind aan bijvoorbeeld de details in die scène is dat je drie verschillende versies van beleving ziet. De eerste visie is die vanuit de hoofdacteur, maar daarin zie je niet echt wat er gebeurt. De tweede beleving daarin ga je mee onderwater en dan de derde keer zie je in één shot hoe het bij alle mensen binnenkomt. Mijn fascinatie voor geschiedenis komt dan in zo'n scène naar voren in hoe ik dat dan benader."

"Michiel de Ruyter zorgde ervoor dat ik die aflevering van Black Sails kon regisseren, die twee waren allebei gezien door Marvel Television. Daarop kreeg ik een algemene afspraak met hun om te praten over mij en kennis te maken. Aan het einde van dat gesprek zeiden ze eigenlijk dat ze een nieuw project hadden en vroegen ze of ik terug wilde komen om mijn ideeën te pitchen. Dat heb ik gedaan en heb ik ze verteld wat ik allemaal zou willen doen met die karakters, met de IMAX-camera's en toen waren ze eigenlijk zo enthousiast dat ik ben ingehuurd." Zoals gezegd, Michiel de Ruyter was een bigbudget Nederlandse films zoals je ze niet vaak ziet en bij zo'n televisieserie van Marvel zal er altijd een groot budget achter zitten: "Toch is het best wel vergelijkbaar. Ik had alleen in Nederland meer vrijheid, want daar was ik de auteur van de film en in Amerika ben je dat niet. Wel kreeg ik bij Marvel meer vrijheid dan ik dacht dat ik zou krijgen, dus dat wel heel cool. Het gaat uiteindelijk allemaal om gepassioneerde mensen die een verhaal willen vertellen en de beste ideeën winnen. Er ligt uiteraard wel meer druk bij Marvel want het is een hele branch waar je verantwoordelijk voor bent dus er hangt heel veel van af." Die druk is natuurlijk niet ongewoon en het is logisch dat er bij dit soort grote projecten harde deadlines worden gesteld: "Ik heb nooit echt keiharde druk gevoeld, maar ik moet dan wel zeggen dat ik waarschijnlijk een van de weinige regisseurs die het wel lekker vindt om die druk te voelen. Er zit bij elk project, al is dat in Nederland of in Amerika, druk achter. Dat kan zitten in de financiering, in het script of bij het zoeken van de geschikte acteurs. Die druk word ik echt een betere regisseur van."

De eerste twee afleveringen van Inhumans zullen dus in IMAX worden vertoond. Daarna zal het publiek terugmoeten naar het kleinere scherm in de huiskamer: "Die overgang zit in het zetten van de toon. Dat doen we ditmaal in IMAX. Ik introduceer de wereld, en de stad op de maan, daarna ben je zo geïnteresseerd dat je die personages wil gaan volgen en daarvoor heb je dat IMAX-formaat niet per sé nodig. Je ziet heel vaak dat een televisieserie begint met een hele grote pilot en dat het daarna veel kleiner en simpeler wordt. Dan is de finale weer heel groot spektakel. Zo zit het bijvoorbeeld ook bij Game of Thrones en in dat opzicht is het niet heel anders dan dat wij doen." In Inhumans heeft Iwan Rheon, bekend geworden als Ramsay Bolton in Game of Thrones, een hoofdrol als de slechterik Maximus: "Hij is net zo te regisseren als alle andere acteurs. Iwan is iemand die heel geïnteresseerd en gepassioneerd is over zijn rol. Daar praat je mee, wisselt ideeën uit en dan is het aan hem om zijn rol op de best mogelijke manier te brengen. Als regisseur begeleid ik dat, en daarbij hebben dan andere acteurs soms meer aandacht nodig dan de ander. Iwan is zo'n gerouttineerde acteur, dus die had heel weinig van mijn regieaanwijzingen nodig om heel erg goed te zijn. Dat is echt heerlijk. Ik heb daardoor ook, wanneer Iwan in de scène zat, heel veel met de camera kunnen doen. Daar zit echt heel veel timing in, om dan precies op het juiste moment, de juiste dialoog te hebben. Dat soort shots kun je doen met echt hele goede acteurs."

Bij zo'n groot bedrijf wordt het waarschijnlijk vechten voor de kleinste dingetjes om zo jouw visie te kunnen laten overleven. Roel ervaarde ook dat gevecht: "Ik heb moeten vechten voor het draaien, om het op mijn manier te laten doen. Daarbij heb ik dan van elke scène ook een veilige televisieversie gedraaid, en ik heb alle scènes uiteindelijk gekregen in mijn stijl. Zelfs de omroep had een heel erg goed gevoel bij mijn versies van scènes en is er dus niet teruggegrepen op de saaie televisieopnamestijl zoals die er vaak is." Een groot bedrijf dat bekend is om zijn superhelden: "Wat ik leuk vind aan het superheldengenre is dat het 'bigger than life' is. Voor mij als regisseur is dat natuurlijk fantastisch. Ik vind dat sowieso met de Nederlandse films van tegenwoordig. Alles moet zo simpel en minimalistisch. 'Doe maar normaal' is vaak wat er gezegd wordt en dat is zo saai. Het is dan zo leuk om met personages te werken in die superhelden wereld die dus 'bigger than life' zijn. Sommige films en series vind ik beter geslaagd dan anderen en wat ik denk is dat we met Inhumans een aantal aarde personages hebben neer kunnen zetten, waardoor het tegelijkertijd zo realistisch is. Dat vond ik bijvoorbeeld ook zo goed bij Logan, daarin is de superheld goed, de power die erin zit is fantastisch en de motie is ook heel goed gedaan. Bij Inhumans is de superkracht die ze hebben ook meer een last dan dat het echt helpt."

Roel was zelf uiteindelijk ook betrokken bij de zoektocht naar de juiste Inhumans: "Iedere rol is weer anders, wat je daarvoor zoekt. Allereerst begint de zoektocht naar een goede acteur, dan zoek je een acteur die je kunt typecasten. Dat wordt in Nederland wat minder gedaan, maar in Amerika is dat wat normaler. Dat werkt erg goed. Dan zoek je nog acteurs die er helemaal voor willen gaan. Anson Mount schreef bijvoorbeeld zijn eigen gebarentaal en Iwan die wilde echt hele lange gesprekken met de schrijver waaruit dan duidelijk werd wat dat personage precies wilde en wat zijn doel was. Ook Selina, die Medusa speelt, zij heeft een heel emotioneel personage om te spelen, dat is echt prachtig om te zien. De relatie die ze met Blackbolt heeft, wist ze ook perfect te brengen. Uiteindelijk zoek je soms ook nog iets qua uiterlijk, maar dat doe ik het minste. Iemand moet passen in het personage, het uiterlijk moet passen met het eigen personage, maar er moet ook een diversiteit zijn in de hele groep acteurs, en daarmee bedoel ik dan als je de drie acteurs op de poster naast elkaar ziet je jezelf niet hoeft af te vragen of die bij elkaar kloppen. Ik heb daarom altijd foto's van de acteurs op mijn muur hangen als ik aan het casten ben. Sommige acteurs hebben we dan al gekozen, sommige acteurs hebben we dan nog opties in. Dan kijk ik naar die foto's om te kijken wat bij elkaar past in die wereld. Je bent een wereld aan het creëren die helder moet zijn voor mensen, als iedereen op elkaar lijkt, gaat dat nooit werken."

De eerste twee afleveringen van Marvel's Inhumans draaien vanaf 31 augustus in IMAX-bioscopen door het hele land. Daarna zal de serie verhuizen naar televisie en andere media. Tickets zijn hier verkrijgbaar.