35 jaar 2 Live Crew

4. Move Somthin' (1987)

Met het succes van hun eerste album wisten de mannen ook de nodige hoon en afkeer te oogsten bij hun muzikale vakgenoten in New York. Van allerlei kerkgroeperingen tot feministische zure sloten, ze moesten allen niks hebben van de seksueel getinte teksten van 2 Live Crew. Het kon de artiesten aan de spreekwoordelijke anus oxideren en in 1987 verscheen het tweede album van de groep, die ook al snel werd bestempeld met de status X-rated.

 Move Somthin' (1987)
Move Somthin' (1987)

Met tracks als 'One And One' (een x-rated versie van 'All Day And All Of The Night' van The Kinks), 'H-B-C', 'Move Somethin'' en 'Do Wah Diddy Diddy' was Move Somthin' minstens even spraakbarend als het debuutalbum en ging wederom als warme broodjes over de toonbank. In de Billboard 200 zou Move Somthin' de 68e plaats halen, terwijl in de Billboard Top R&B Albums de 20e plaats werd gehaald.

One and one, we're having some fun,
In the bedroom, all day, and all of the night.
Two and two, I took of my shoes,
In the bedroom, all day, and all of the night.
Three and three, she undressed me,
In the bedroom, all day, and all of the night.
Four and four, we fucked on the floor,
In the bedroom, all day, and all of the night.
(uit: 'One And One')

Om met Move Somthin' een groter publiek te kunnen bereiken werd er ook een gekuiste versie van het album uitgebracht. Er was echter geen hond (laat staan mensen) die deze preutse versie van Move Somthin' wilde kopen. In Alexander City, Alabama zou een medewerker van een platenwinkel in de boeien worden geslagen nadat hij een expliciet exemplaar van Move Somthin' had verkocht aan een undercover zijnde smeris. Het was ook de allereerste keer dat er iemand werd opgepakt voor het verkopen van een erotisch getinte geluidsdrager. De aanklacht werd gedropt nadat een jury de winkelier onschuldig had verklaard.