James TW: 'Groeien is altijd het doel'

Het was niet van de radio af te slaan, het gevoelige 'When You Love Someone'. Het zorgde ervoor dat James TW de Main Stage mocht openen een paar weken terug op Pinkpop en dat zijn naam is gevestigd in het clubcircuit. Zo speelde hij onlangs nog in TivoliVredenburg en Doornroosje. FOK! ging met hem in gesprek over dit plotselinge succes en waar de inspiratie vandaan komt om zo'n gevoelig, maar tegelijkertijd pijnlijk popliedje te schrijven.

"Ik was oprecht stikzenuwachtig voor mijn optreden op Pinkpop. Het is een tijdje geleden dat ik voor zo'n groot publiek mocht staan en dan ook nog eens de eer hebben om dat grootste podium te openen is natuurlijk helemaal fantastisch. Overigens heb ik er wel heel veel van geleerd en heb ik een fantastische tijd gehad op dat podium; het publiek was heel erg tof en ook het weer hielp zelfs een beetje mee." Het album van James Taylor-Watts, zoals hij eigenlijk heet, werd vorig jaar uitgebracht en heeft een aantal dingen teweeg gebracht: "Toen de muziek uitkwam had ik eindelijk iets dat ik op de markt kon brengen en waarvan ik kon zeggen dat het mijn eigen muziek was. Dat was het verwachte facet aan het album. Het onverwachte was het succes van 'When You Love Someone' vooral hier in Nederland. Hier kwam het eigenlijk voor het eerst op de radio en Nederland is het land waar dit nummer zo succesvol is geworden. Op Eurosonic Noorderslag in Groningen had ik eigenlijk pas door hoe groot het nummer hier geworden was. Toen ik daar aankondigde dat ik na het optreden even de tijd zou nemen om hallo te zeggen tegen mensen die dat wilden, kwam er zo'n grote groep mensen op af dat ik eigenlijk toen pas door had dat het zich hier aan het verspreiden was."

Festivals hebben dus tot nu toe een groot deel van de tour van James gevormd: "Ik vind festivalshows altijd heel erg leuk, maar ook m'n eigen shows zijn fantastisch om te doen en die zijn wel verschillend natuurlijk. Een nieuw iets is voor mij het spelen met een band. Dat is iets wat ik vroeger niet deed en als je dan een fout maakt is het compleet jouw schuld. Ik ben nu meer op zoek naar die dynamiek in m'n shows." Met de voorbereiding van James zit het ook wel goed: "Voordat ik dat podium opstapte heb ik heel veel optredens die gefilmd zijn op Pinkpop gekeken op YouTube. Ik kijk het eigenlijk dan als een soort van video-analyse, zoals sportteams de wedstrijden van hun tegenstanders terugkijken. Daarbij heb ik er op gelet wat andere artiesten doen op dat grote podium om het publiek de tijd van hun leven te geven. Daarbij was ik het meest onder de indruk van Ed Sheeran. Je kunt zeggen wat je wil, maar hoe hij in z'n eentje het publiek weet te bespelen is kortweg indrukwekkend. Hij is een van de beste artiesten die ik ooit live heb gezien."

En als je dan een hitliedje hebt, is het natuurlijk de vraag waar het idee daarvoor vandaan kwam: "Ik heb het geschreven voor een kindje; ik gaf muziekles aan kleine kinderen. Er kwam toen een kindje naar me toe en die vertelde me over de problemen die hij thuis had met zijn ouders. En ik denk dat een nummer dat als inspiratiebron heeft gediend is 'Small Bump' van Ed Sheeran, dat gaat over een miskraam en hij weet dat serieuze onderwerp te brengen op een hele speciale manier. Dat liedje zat in mijn hoofd toen ik nadacht over de manier waarop ik 'When You Love Someone' wilde brengen."

En voor het genre waartoe James behoort, namelijk singer-songwriter, zijn er een hoop inspiratiebronnen te noemen: "Er zijn er een hoop voor mij, zoals James Taylor, Damien Rice, maar ook bijvoorbeeld Norah Jones, Jamie Cullum en rockbands hebben voor mij ook een speciaal plekje in mijn hart." En met die inspiratie in de rugzak en de ervaring om de Main Stage van Pinkpop aan te doen is er een volgende stap: "Dat is uiteraard een nieuw album uitbrengen, en daarmee dan een groter bestand op te bouwen van eigen materiaal. En ik hoop dan ook op die Main Stage te staan over een tijdje en dat dan iedereen de liedjes mee kan zingen en met materiaal dat iedereen kent. En natuurlijk blijven groeien als een schrijver, als een performer, dat is altijd het doel voor mij."

De EP First Impressions is te beluisteren via Spotify. De Pinkpop-show is hier terug te kijken.