FOK! op San Diego Comic-Con, deel 3

Het is maandagavond in San Diego en het 'festival' is alweer voorbij. In de stad worden gevelbeplakkingen verwijderd, attracties afgebroken en keert de rust weer terug. Het waren vier dagen vol panels, feestelijkheden en het swipen van credit cards op de beursvloer. FOK! kijkt nog een keertje terug naar wat 135.000 bezoekers de afgelopen dagen bezig hield.

We schreven eerder al over hoe ver buiten het San Diego Convention Center de activiteiten eigenlijk reiken: ieder vrij stukje straat of plein wordt benut om een promotie neer te zetten voor een nieuwe film of tv-serie, of om een bestaande titel meer publiciteit te geven. Soms is dat met een uitgebreide show, zoals de indrukwekkende VR-experience om Blade Runner 2049 te promoten, maar soms is het simpel, zoals ochtendgymnastiek voor The LEGO Ninjago Movie. Ninjoga, noemen we dat.

Bij de gezamenlijke offsite van FOX en zusterzender FX hadden series als The Strain, Legion, American Horror Story en Archer hun eigen activiteiten. Zo konden bezoekers gratis water en zonnebrand krijgen, een sneak peek van het nieuwe seizoen van American Horror Story bekijken, of zich laten testen op het X-gen. Dit fictieve gen, uit de wereld van de X-Men, speelt een rol in de nieuwe serie The Gifted.

Gewoon even rondhangen in de schaduw en beelden van de FOX/FX-series bekijken terwijl je geniet van gratis wifi was ook mogelijk. Een conventie als Comic-Con is vermoeiend en telefoonnetwerken hebben het vaak maar wat moeilijk met de vele bezoekers die updates posten en opvragen via Twitter, foto's Instagrammen of de nieuwe Justice League-trailer willen bekijken op hun telefoon.

Voor con-gangers die het zitten in panels of het zich door de mensenmassa worstelen op de beursvloer zat zijn is het sowieso erg leuk om langs de vele activiteiten te lopen en even te kijken of mee te doen. Het festivalgevoel komt hierin goed naar voren: overal is wat te doen, overal zijn mensen en iedereen heeft het naar zijn zin. Er is veel buitenleven aan de zonnige westkust, waardoor het idee dat Comic-Con slechts een beurs is, snel verdwijnt.

Maar een festival is geen festival zonder kampeerders. En gelukkig zijn die er op Comic-Con ook. Voor de populairste panels, zoals die van Warner Bros., Marvel, Game of Thrones of Supernatural, wordt flink wat tijd uitgetrokken om zeker te zijn van een plaatsje (voor)in de zaal. Overnachten op straat, in de rij voor het roemruchte Hall H? No problem. Slaapzakken, klapstoeltjes, koelboxen en natuurlijk parasols zijn doodnormaal buiten het Convention Center. Opgestaan is immers plaatsje vergaan, en wie het eerst komt, het eerst maalt.

Comic-Con 2017 was weer een ervaring die een stad overhoop gooide. Kleurrijke figuren trokken naar San Diego om te kijken naar andere kleurrijke figuren. Fans kwamen hun idolen bekijken. Verzamelaars kwamen hun collectie verrijken. Mediabedrijven kwamen hun beelden tonen aan een gewillig publiek en liefhebbers van popcultuur kwamen samen om dit te vieren.

Foto's door Yuen Li en Peter Breuls.