Declan McKenna: 'Ik weet ook niet hoe dit zo gekomen is'

Nog maar achttien jaar en langs alle grote festivals mogen gaan. Het overkomt Declan McKenna, een sympathieke jongen uit Hertfordshire. FOK! sprak met hem voordat hij plaats mocht nemen op het bescheiden vierde podium van Pinkpop. Dit remde hem echter alles behalve af en de naam McKenna bleef zeker hangen bij de bezoekers van het festival.

"De waarheid is eigenlijk dat ik ook geen idee heb hoe het allemaal zo snel is gegaan. Ik zette een liedje online, en dat werd opgepikt, daarna deed ik de Glastonbury Talent Competition en daardoor mocht ik dus ook op dat enorme festival spelen. Alles bouwde zich op tot dit succes van het moment. Het is ook wel grappig, want mensen zien eigenlijk alleen maar dat eindpunt en stellen dan altijd de hoe-vraag. Ik verklaar het dan altijd aan de hand van die tante die je nooit ziet buiten verjaardagen om en die dan altijd naar je toekomt met de mededeling dat je zo bent gegroeid. Het leek ook haast vanzelf te gaan omdat alles zo snel ging opeens."

Het winnen van die Glastonbury Talent Competition was een sleutelmoment: "Dat was natuurlijk fantastisch, want ik deed aan heel veel van die wedstrijden mee en als Glastonbury dan de enige is die je graag wil hebben is dat natuurlijk een enorme eer. Het is dat ene festival waar elke band wil spelen en om daar te zijn, ook al zo jong was een indrukwekkende ervaring."

Festivals presenteren dus mooie momenten voor Declan, maar het is ook wel eens anders geweest: "Je hebt ook wel eens van die festivals waar je dan komt en dan gelijk de sfeer niet relaxed is, of je moet de hele dag interviews doen, óf je staat uiteindelijk op dat podium maar voor 10 mensen te spelen. Dat hoort er nou eenmaal ook bij. Vorige week was ik bijvoorbeeld in het tijdschema gelijk met Lorde, dus dan is de keuze van het publiek wel pijnlijk duidelijk. Het magische op festivals is wel dat alles uiteindelijk goed lijkt te komen."

Het album van Declan McKenna is inmiddels uit en hij geeft maar al te graag een sneak peek van wat mensen kunnen verwachten als ze de plaat in huis halen: "Er zijn een heleboel verschillende ideeën in verwerkt. Het verhaal dat er eigenlijk op wordt verteld is mijn eigen verhaal, dus hoe het is om op jonge leeftijd in zo'n grote, enge wereld terecht te komen en er dan iets van te maken. Dat dan verteld in elf popliedjes. Maar zelfs in de liedjes is een verschil te merken, want sommige heb ik geschreven toen ik 15 was en andere weer toen ik net 18 was. Dat zijn wel jaren waarin je een hele belangrijke verandering doormaakt als persoon, dus dat is ook zeker terug gekomen op de plaat."

Het is uiteraard het debuutalbum van de jonge Brit: "Daarom vond ik het heel belangrijk dat wat er op die plaat terecht kwam ook echt vanuit mij kwam. Dat is ook het belangrijkste als we liedjes live brengen, dan is het een combinatie van wat ik heel tof vind en wat het beste werkt voor het publiek. De volgende plaat zal dan ook weer conceptueler worden, meer de focus op bepaalde facetten, waar bij deze plaat daar simpelweg geen tijd voor was. Er was zoveel verandering om te vatten dat het lastig werd om dan ook nog een specifieke richting te kiezen waarin de plaat zich dan moest gaan wringen. En daar hoop ik dan over een paar jaar mee op de Main Stage te staan, maar dat gaan we allemaal wel zien. We zijn pas net begonnen."

Declan McKenna's album What Do You Think About The Car? ligt inmiddels in de winkels en is te beluisteren via Spotify. Op 11 oktober staat hij in de Melkweg, tickets daarvoor zijn hier te verkrijgen.