FOK!toen: Guns N' Roses - Appetite for Destruction

Het is vandaag op de kop af dertig jaar geleden dat de mannen van de Amerikaanse heavy metal band Guns N' Roses hun debuut maakten met het spraakmakende album Appetite for Destruction. Het debuutalbum van Guns N' Roses zou uitgroeien tot één van de bestverkochte debuutalbums tot op heden en was tevens het beginpunt van een uiterst succesvolle band die wereldwijd meer dan 100 miljoen keer over de toonbak zou gaan, waarmee ze bij de bestverkochte groepen aller tijden mogen worden gerekend. Een prima moment om eens terug te kijken op de totstandkoming van deze epische plaat.

Guns 'N Roses - Appetite for Destruction

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Guns N' Roses moeten we terug naar het jaar 1983. Gitarist Jeffrey Dean Isbell oftewel Izzy Stradlin woonde in die tijd samen met L.A. Guns-gitarist Tracii Guns in een apartement in Los Angeles. Datzelfde jaar richt hij samen met zijn jeugdvriend Axl Rose en gitarist Chris Weber de band Hollywood Rose op. Nadat L.A. Guns zonder zanger komt te zitten komt Stradlin met de suggestie om Rose voor deze taak te vragen. In maart 1985 richten Rose en Stradlin, samen met de L.A. Guns-gitarist Tracii Guns, L.A. Guns-bassist Ole Reich en L.A. Guns-drummer Rob Gardner de band Guns N' Roses op. Nadat de bandnamen Heads of Amazon en AIDS waren afgekeurd besloten de mannen dat een combinatie van de namen van beide vorige bands wel goed klonk.

Na een drietal concerten in deze bezetting moesten Guns, Beich en Gardner het veld alweer ruimen en werd hun plaats overgenomen door respectievelijk Saul Hudson oftewel Slash, Duff McKagan en Steven Adler, die eerder al samen hadden gespeeld in de band Road Crew. Gedurende de rest van 1985 wordt er flink vaak opgetreden in het clubcircuit van Hollywood. Na een aantal optredens in gevestigde concertzalen als The Troubadour en The Roxy krijgt de band een platencontract aangeboden door Geffen Records. Met een voorschot van 75.000 dollar gingen de mannen naar de Pasha Studios in Hollywood om aldaar een viertal tracks op te nemen. In de studio werden covers opgenomen van 'Nice Boys' van Rose Tattoo en 'Mama Kin' van Aerosmith en de eigen nummers 'Reckless Life' en 'Move To The City', waarna er opnames van een publiek doorheen werden gemixt om het zo op een live-opname te laten lijken. De tracks zouden in december 1986 verschijnen op de Live ?!*@ Like a Suicide-EP.

Guns 'N Roses logo

Het eerste album
Begin 1987 begint de band aan de opnames van hun eerste album. Al vanaf het moment dat Guns N' Roses nog in het clubcircuit van Hollywood speelde hadden de mannen al de nodige eigen nummers op het repertoire staan. Zo werden er in die tijd al nummers gespeeld zoals 'Back Off Bitch', 'You Could Be Mine', 'November Rain' en 'Don't Cry', die elk pas later op albums van de groep te vinden waren. Ook het leeuwendeel van de tracks die uiteindelijk op Appetite for Destruction zouden komen te staan stamden al uit die jaren. In eerste instantie zou 'November Rain' ook op de plaat verschijnen, maar van dit idee werd afgezien omdat er met 'Sweet Child 'O Mine' al een ballade op de plaat stond en dat was volgens de band voldoende.

Voor de opnames konden beginnen moesten de mannen eerst op zoek naar een geschikte producer. Zo vroeg men eerst Paul Stanley van Kiss maar deze stelde zoveel eisen dat de band er al snel klaar mee was. Guns N' Roses wou wel aan de slag met de Zuid-Afrikaanse top-producer Robert John Lange, maar deze bleek buiten het beoogde budget te vallen. Uiteindelijk werd gekozen voor Mike Clink, die eerder al naam had gemaakt met zijn werk voor de band Triumph. Na een aantal weken van stevig oefenen ging de band eind januari naar Daryl Dragon's Rumbo Recorders om daar de basis op te nemen voor de tracks op Appetite for Destruction. Na twee weken stonden alle basistracks op de band en kon er begonnen worden met het opnemen van overdubs. Vooral in het opnemen van de zangpartijen ging veel tijd zitten omdat perfectionist Axl Rose de tracks regel voor regel opnam.

Veel van de tracks op Appetite for Destruction werden door individuele bandleden aangeleverd waarna de groep in de studio met de track aan de slag ging. Zo kwam Duff McKagan met 'It's So Easy' en leverde Izzy Stradlin de track 'Think About You'. 'Rocket Queen' was een nummer wat destijds al was geschreven voor de band Road Crew, terwijl 'Anything Goes' al in een vroege versie werd vertolkt door de band Hollywood Rose. Veel van de nummers op de plaat hadden te maken met persoonlijke ervaringen van de muzikanten in hun dagelijkse leven.

Zo schreef Rose het liedje 'Welcome To The Jungle', nadat hij een man uit Indiana had ontmoet die sinds 1980 in New York was gaan wonen en ging het liedje 'Out Ta Get Me' over de problemen die de zanger met de autoriteiten had gedurende zijn tienerjaren in Indiana. 'Mr. Brownstone' ging vervolgens over de problemen die de band had met heroinegebruik. Appetite for Destruction was een plaat met een G(uns)-kant en een R(oses)-kant. Op de Guns-kant stonden de liedjes over het harde leven in de stad met drugs, drank en misdaad, terwijl op de Roses-kant liedjes stonden over relaties, seks en liefde.

Guns 'N Roses - Appetite for Destruction 2

Spraakmakende hoes
Voor de hoes van Appetite for Destruction werd gebruik gemaakt van het gelijknamige schilderij van kunstenaar Robert Williams. Op de afbeelding zien we een robot die op het punt staat om een weerloze vrouw te verkrachten. Boven het tafereel hangt een ander monsterlijk wezen dat op het punt staat om de robot bij zijn lurven te grijpen. Vanwege de spraakmakende hoes wilden een aantal platenwinkels de elpee niet verkopen en besloot Geffen om een ander hoes voor de plaat te laten maken.

Op de tweede hoes van Appetite for Destruction was een ontwerp van Billy White Jr. te zien die was gebaseerd op een tatoeage van Axl Rose. Op de hoes zien we een Keltisch kruis met daarop de hoofden van de bandleden in doodshoofdvorm: Izzy Stradlin (bovenste schedel), Steven Adler (linker schedel), Axl Rose (middelste schedel), Duff McKagan (rechter schedel) en Slash (onderste schedel).

Guns 'N Roses

De ontvangst
Appetite for Destruction kwam op 29 augustus 1987 de Billboard Top 200 binnen op de 182e plaats. Het zou echter nog een jaar duren voordat de plaat bovenaan in die lijst zou staan. Pas nadat de videoclips voor 'Welcome to the Jungle' en 'Paradise City' veelvuldig op MTV te zien waren kreeg de band bekendheid bij het grote publiek. Op 6 augustus 1988 stond Appetite for Destruction op nummer 1, bleef daar vier weken staan en stond in totaal 147 weken onafgebroken in de Amerikaanse albumcharts. Ook in Nieuw Zeeland wist de plaat de hoogste plek in de te nemen in de album charts. In de Nederlandse Album Top 100 kwam de plaat tot de 5e plaats waarmee het de op één na meest succesvolle plaat van Guns N' Roses was.

Appetite for Destruction ging in totaal meer dan 30 miljoen keer over de toonbank en is daarmee één van de bestverkochte albums aller tijden. Alleen in Amerika werden tussen 1987 en 2008 al 18 miljoen exemplaren verkocht waarmee Appetite for Destruction ook het bestverkochte debuutalbum uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis tot op heden is.

Het album

 Side G

Kant G
01 Welcome To The Jungle
02 It's So Easy
03 Nightrain
04 Out Ta Get Me
05 Mr. Brownstone
06 Paradise City

Side R

Kant R
01 My Michelle
02 Think About You
03 Sweet Child O' Mine
04 You're Crazy
05 Anything Goes
06 Rocket Queen