Vijf gametips voor de maand juli

5. Shadow Tactics: Blades of the Shogun

De echte pc-strategen onder ons kennen ze wel: Commandos, Commandos 2, Commandos 3 en Desperados. Deze vier 'real-time-tactics'-spellen kwamen allemaal rond de milleniumwisseling uit en werden stuk voor stuk erg goed beoordeeld door het publiek, voornamelijk dankzij de uitstekende stealth-gameplay, de relatief goede A.I. van vijanden en de mooi vormgegeven locaties. Er zijn door de jaren heen her en der wel wat matige kloontjes verschenen, maar Shadow Tactics: Blades of the Shogun pakt het serieus aan.

In Shadow Tactics verhuist de speler naar Japan gedurende de Tokugawa-periode en krijgt de controle over een team van vier 'agents' die gespecialiseerd zijn in infiltratie en sluipmoorden. Met dit team specialisten moeten verschillende vijandelijke gebieden worden geïnfiltreerd waarbij logischerwijs de nadruk op stealth ligt. Hier komen de bekende Commandos-elementen om de hoek kijken: vijanden hebben weer de bekende 'vision cones' zodat spelers kunnen zien waar vijanden heen kijken, rondslingerende lijken zorgen weer voor zenuwachtige bewakers die alarm slaan, patrouillerende vijanden dienen afgeleid en geïsoleerd te worden en het leveldesign is zo gemaakt dat er een scala aan keuzes is om vijanden om te leggen, al dan niet door middel van 'ongelukken'.

De game is afkomstig van het Duitse Daedalic Entertainment, dat de titel eind vorig jaar al uitbracht voor pc, het platform waar dergelijke games toch het best tot hun recht komen dankzij het gebruik van muis en toetsenbord. Daar gooide de stealth-game al behoorlijk hoge ogen, met momenteel een score van 85/100 op metacritic. Vanaf 28 juli kunnen de console-gamers er ook mee aan de slag, want dan komt de game uit voor Xbox One en PlayStation 4. Bovendien verschijnt voor beide consoles een demo-versie zodat je eerst kunt proberen of het wat is.