Het beste en slechtste van E3 2017

2. Puddington

Hoogtepunt 1:

De grootste winnaar van E3 dit jaar? Nintendo, zonder twijfel. Er kwam natuurlijk verwacht nieuws voorbij zoals de aankondigingsdatum van Super Mario Odyssey, maar er waren ook zat verrassingen. Met de aankondiging van Rocket League en Yoshi voor de Nintendo Switch laten de Japanners zien dat ze het aanbod van games een stuk beter aanpakken dan dat ze deden bij de Wii U, en zelfs na de Pokémon Nintendo Direct liet Nintendo ook nog even weten dat er een nieuwe RPG van Pokémon voor de Switch in de maak is. Gewoon, omdat het kan.


Maar de grootste klapper was zonder twijfel de aankondiging van Metroid Prime 4. Fans van de serie hebben 10 jaar moeten wachten op een vervolg van de prime-serie, dus de aankondiging zelf was al voldoende om hoge ogen te gooien bij zowel fans als critici, maar dat neemt niet weg dat Samus Aran nu eindelijk weer eens de liefde krijgt die ze verdient. Nu F-zero nog. Kom op Nintendo, ik weet dat jullie het willen.

Hoogtepunt 2:

Hoewel ik nu zeker in verleiding word gebracht om op een switch te gaan spelen, blijf ik hondstrouw aan mijn pc. Iedereen weet ook dat ik zeer positief was over de pc-versie van XCOM 2, dus een van mijn persoonlijke hoogtepunten is de ‘grote’ uitbreiding die komt in augustus, War of the Chosen. In de uitbreiding krijg je te maken met drie elite-aliens die zichzelf ook ontwikkelen met allerlei abilities, kunnen we hoogstwaarschijnlijk meer urban combat verwachten in verlaten steden en zijn er drie nieuwe rebellengroepen met ieder hun eigen verhaal en stijl. Oh, en dan heb je ook nog de Lost, een soortement zombies die afkomen op het geweld en zowel aliens als XCOM-soldaten aanvallen. Heerlijk.

X-com 2 War of the Chosen

De drie elite-aliens zijn natuurlijk een uitbreiding op het concept van de Berserker Queen, Viper King en Archon King uit de Alien Hunters-DLC, maar dat mag de pret niet drukken omdat dit verreweg de beste DLC was voor XCOM 2. War of the Chosen belooft bovendien 2 keer zo groot te worden als Enemy Within, de uitbreiding voor het eerste deel. Al met al is dit voldoende om eens een keer een nieuwe playthrough te starten wanneer de uitbreiding lanceert.

Oh, ik bedenk me net: de combinatie van War of the Chosen met de Long War-mod. Wie wil dat nou niet?

Hoogtepunt 3:

Oké, oké, credit where credit is due. 2dope had me er al fijntjes op gewezen, maar ik ging vorig jaar nog tegen Ubisoft tekeer dat ze nog steeds geen Beyond Good & Evil 2 hadden aangekondigd. Het ziet er naar uit dat ik gewoon nog een jaartje geduld moest hebben, want Ubisoft kwam met een kekke trailer tijdens zijn presentatie waarin het langverwachte vervolg eindelijk is onthuld.

Hoewel ik natuurlijk blij ben met de ‘officiële’ aankondiging, loop ik nog niet te dansen door de kamer. Ubisoft loopt namelijk al minstens drie jaar aan te kondigen dat Beyond Good and Evil 2 eraan komt en dat eraan wordt gewerkt. Ik moet nog zien wanneer het daadwerkelijk gaat verschijnen.

Dieptepunt: 

Nintendo is de grote winnaar, dus dat betekent ook dat er een verliezer moet zijn tijdens E3. En dat is dit jaar Sony. Al het nieuws dat dit jaar bij Sony werd aangekondigd was min of meer al bekend of was er al voor reeds uitgebrachte games: beelden voor de nieuwe God of War, Destiny 2, en een nieuwe DLC voor Horizon Zero Dawn. En als je niet van VR houdt, dan had je sowieso driekwart van de conferentie kunnen skippen. 

Last of Us 2

Marvel’s Spider Man ziet er dan wel weer goed uit, maar kunnen we pas in 2018 verwachten (wat overigens ook geldt voor God of War en de remake van Shadow of the Colossus). En natuurlijk schitterde The Last of Us II in haar afwezigheid, wat geen goed teken kan zijn. Sorry Sony, volgend jaar beter.