De 9 Europa Cup-finales van Ajax

9. 1995 Champions League: Ajax - AC Milan 1-0

Met het landskampioenschap van 1994 op zak mocht Ajax instromen in de Champions League. De Amsterdammers wonnen hun poule met daarin AC Milan, SV Austria Salzburg en AEK Athene. Vervolgens vochten ze zich via Hajduk Split en Bayern München naar de finale in Wenen, daar wachtte wederom AC Milan.

De twee clubs die elkaar in 1969 ook al troffen in de finale maakten er een spannende strijd van. Voor de Italiaanse club was de wedstrijd in het Ernst-Happel-Stadion de derde Champions League-finale op rij, het jaar ervoor wisten ze de Cup met de grote oren te winnen.

Voor Frank Rijkaard was het ook een bijzondere wedstrijd, als oud AC Milan-speler trof hij nu zijn oude werkgever. De ervaren speler was teruggekomen naar Ajax om de jonge talentvolle Ajacieden bij te staan in hun weg omhoog. Net als in '69 was de eindstrijd een clash in voetbalstijlen. Het frivole, jonge aanvalsspel van Ajax tegen het degelijke verdedigende spel van Milan.

De finale was geen toonbeeld van prachtig voetbal, het was een moeizame en saaie finale. Met een gouden wissel besliste trainer Louis van Gaal de wedstrijd. Hij bracht de jonge Patrick Kluivert binnen de lijnen voor Jari Litmanen. Vijf minuten voor tijd tikte Kluivert de beslissende bal binnen waarna Ajax de belangrijkste Europa Cup na 22 jaar weer won.