De 9 Europa Cup-finales van Ajax

7. 1988 Europa Cup 2: KV Mechelen - Ajax 1-0

Als titelverdediger wist Ajax zich een seizoen na het winnen van de Europacup 2 via Dundalk FC, Hamburger SV, BSC Young Boys en Olympique Marseille wederom voor de finale te plaatsen. In de eindstrijd in het Stade de la Meinau in Straatsburg trof de bekerhouder het Belgische KV Mechelen. Het was voor het eerst dat twee clubs uit België en Nederland elkaar troffen in een Europese finale.

Ajax begon de finale als favoriet terwijl de finaleplaats van KV Mechelen vooral als stunt werd gezien. Bij de Belgen zat voormalig Ajax-trainer Aad de Mos op de bank en in het veld stonden ook nog eens vier Nederlanders. De Mos was op een onprettige manier weggegaan bij de Amsterdammers en zon op wraak.

De bijna 40.000 toeschouwers in Straatsburg zagen het al vroeg in de wedstrijd misgaan voor Ajax, in de zestiende minuut haalde Danny Blind de doorgebroken Marc Emmers neer waarvoor hij rood kreeg. Voor Blind was dit erg ongelukkig, een jaar eerder moest hij de finale missen door een blessure.

Zeven minuten na rust sloeg KV Mechelen toe, Eli Ohana dolde de Ajax-verdediging en bracht de bal voor het doel. De Nederlandse aanvaller Piet den Boer kopte de bal uitstekend binnen. Hierna groef Mechelen zich in en Ajax was niet bij machte daar doorheen te komen, het bleef 1-0.

Saillant detail was dat Ajax-speler John Bosman een paar dagen na de finale liet weten over te stappen naar KV Mechelen.