De 9 Europa Cup-finales van Ajax

2. 1969 Europa Cup 1: AC Milan - Ajax 4-1

In 1969 was Ajax de eerste Nederlandse club die een Europa Cup finale bereikte. De Amsterdammers haalden de finale na overwinningen op 1. FC Nürnberg, Fenerbahçe SK, SL Benfica (na een play off) en Spartak Trnava. Meer dan 15.000 fans reisden met de club mee naar het Estadio Santiago Bernabéu in Madrid waar het het grote AC Milan wachtte.

In de finale liep Ajax stuk op de stugge Italiaanse verdediging, terwijl Milan aan de andere kant makkelijker bij de goal van de Amsterdammers kwam. Voor rust stond AC Milan al met 2-0 voor. Na rust deed Ajax nog wel wat terug, dankzij een strafschop van Velibor Vasović kwamen de Amsterdammers op 2-1. Maar zeven minuten later schoot Angelo Sormani de droom van Ajax alweer aan diggelen door de 3-1 te maken. Niet veel later zette Pierino Prati met zijn derde treffer van de avond de eindstand van 4-1 op het scorebord.

Ondanks het verlies van Ajax zou het een voorbode betekenen van wat nog komen zou enkele jaren later.