Vijf filmtips voor de maand april

2. Glory (Slava)

Glory (Slava)

Releasedatum: 6 april
Genre: Drama
Regisseur: Kristina Grozeva en Petar Valchanov
Cast: Stefan Denolyubov, Margita Gosheva

In de film Slava oftewel Glory draait het allemaal om de simpele Bulgaarse spoorwegarbeider Tzanko Petrov. De man werkt al zo'n 25 jaar voor de Bulgaarse spoorwegen als hij op zekere dag langs de spoorbaan een tas met een paar miljoen aan bankbiljetten aantreft. Petrov heeft zich altijd al geërgerd aan zijn door en door corrupte collega's en besluit om alles netjes in te gaan leveren. Als dank ontvangt hij tijdens een persconferentie een nieuw horloge. Van die gelegenheid maakt hij ook gebruik om kritiek te uiten op de corruptie bij zijn werkgever. Dat wordt hem echter niet in dank afgenomen.

Glory

Slava is een zeer indringende film van de cineasten Grozeva en Valchanov die je constant het gevoel geeft alsof je naar een documentaire zit te kijken. De film geeft namelijk een indrukwekkend nauwkeurig beeld van de Bulgaarse maatschappij, een maatschappij waarin corruptie welig tiert terwijl de burgers een armoedig bestaan moeten leiden. Stefan Denolyubov is zeer overtuigend als de stotterende zachtaardige spoorbaanwerker Tzanko Petrov, die denkt dat hij een goede daad kan doen en dan een chaotische en bureaucratische wereld terechtkomt.

Slava is wat het verhaal betreft behoorlijk zware kost, maar de filmmakers weten daar toch een toegankelijke film van te maken met een lach en een traan. Een absolute aanrader als je wel eens wat anders op het witte doek wilt zien in plaats van de zoveelste Hollywood productie.