25 prachtige sportmomenten uit 2016

7. Knappe winst Poels in Luik - Bastenaken - Luik

Op 24 april werd Wout Poels de winnaar van een barre editie van Luik - Bastenaken - Luik. De Nederlander van Team Sky was in finishplaats Ans de sterkste in de sprint van een groepje van vier. Hij versloeg Michael Albasini, Rui Costa en Samuel Sanchez in de sprint.

Het was van 1988 geleden dat een Nederlander de Ardennenklassieker op zijn naam had geschreven. In 1988 was Adrie van der Poel de sterkste en lang was het onduidelijk of er een opvolger voor hem zou komen dit jaar. In de regen, sneeuw en hagel bleef de koers lang gesloten. Een kopgroep van acht man mocht lang vooruit blijven. Op 20 kilometer van de aankomst werd die groep gegrepen en kon de wedstrijd opnieuw beginnen.

Carlos Betancur (Movistar) was de eerste van de kanshebbers die een poging waagde, maar hij kwam niet ver. Het leek erop dat het slechte weer ook zijn tol had geeist bij de kopmannen, die nog langer bleven wachten dan normaal. Op de Côte de la Rue Naniot, een nieuwe klim in 'Luik', gingen Poels, Albasini, Costa en Sanchez ervandoor en kregen een handvol seconden voorsprong.

Albasini, normaal gesproken de beste sprinter van de vier, oogde nerveus en ging in de slotklim naar Ans er als eerste vandoor. Poels haalde hem bij en ging na de laatste bocht de sprint aan. Hij bleef zijn medevluchters knap voor en boekte zijn mooiste overwinning tot nu toe. Achter zijn vier medevluchters eindigde Ilnur Zakarin als vijfde, terwijl Bauke Mollema op plaats negen als tweede Nederlander binnenkwam.

Een korte samenvatting van de wedstrijd (Bron: YouTube/Le Tour de France)