25 prachtige sportmomenten uit 2016

26. Verstappen wint Grand Prix van Spanje!!

We sluiten af met een historisch moment, de grand prix overwinning van Max Verstappen in Spanje. Welke momenten van dit jaar heb je gemist in de lijst of van welke momenten in de lijst heb je enorm genoten? Laat het weten en reageer onderaan deze pagina.

We keren nu eerst nog even terug naar die gedenkwaardige dag:

Verstappen wint Grand Prix van Spanje!!

Max Verstappen heeft de Grote Prijs van Spanje gewonnen. Door een vroege crash van de beide Mercedessen en een verstandige strategiekeuze tegenover Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel wist hij gelijk bij zijn debuut voor Red Bull te winnen. Kimi Raikkonen werd 2e door een vergelijkbare strategiekeuze. De derde plaats was voor Vettel.

Bij de start was Lewis Hamilton in eerste instantie beter weg, maar Nico Rosberg kwam daarna beter in zijn ritme en wist hem toch in te halen. Verstappen verloor een plekje aan Vettel, maar pakte deze even later weer terug. Niet veel later gebeurde het ondenkbare, in bocht drie was Hamilton veel sneller dan zijn teamgenoot, maar kreeg geen ruimte en moest op het gras. Hij spinde en nam zijn teamgenoot mee, waardoor beide Mercedessen uitgeschakeld waren en de Red Bulls van Ricciardo en Verstappen op 1 en 2 reden. Daarachter kwamen Carlos Sainz en de beide Ferraris. Toen de safety car vanwege de crash weer naar binnen ging waren de Ferraris duidelijk sneller dan Sainz en haalden hem snel in, om zo de druk op de Red Bulls op te voeren.

Verstappen aan de leiding in Spanje (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Verstappen aan de leiding in Spanje (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Hulkenberg viel na een twintigtal ronden uit door een brandje terwijl er voorin niet al te veel gebeurde. Pas 10 ronden later werd het interessant, toen Ricciardo en Vettel stopten maar Verstappen en Raikkonen niet, zij wachtten vijf ronden in de hoop de race met een stop minder te kunnen uitrijden. Vettel stopte niet veel later opnieuw, waardoor Verstappen toch een goede kanshebber leek op plaats 2 met banden die slechts 3 ronden ouder waren dan die van Vettel. Toen ook Ricciardo naar binnen ging reed de Nederlander weer aan de leiding en moest hij hopen dat zijn banden voldoende aan zouden kunnen en hij daarom niet meer hoefde te stoppen.

Achter deze heren waren Valtteri Bottas, Sainz en Sergio Perez met hun eigen race bezig, op gepaste afstand. Fernando Alonso voegde zich intussen ook bij de uitvallers. Zeven ronden voor het eind probeerde Ricciardo, die op de vierde plaats lag, voor het eerst Vettel in te halen. Het lukte Ricciardo echter net niet. In de voorlaatste ronde reed hij ook nog lek, maar wist gelukkig net zijn vierde plaats te behouden tegenover Bottas.

Uiteindelijk bleef Verstappen iedereen voor en hij won zo zijn eerste Grand Prix tijdens zijn debuut in de Red Bull. Hij is daarmee ook de jongste rijder ooit die een Grand Prix wint en de eerste Nederlander die een Grand Prix wint. Achter Verstappen werden Raikkonen en Vettel 2e en 3e.

Verstappen werd de eerste Nederlandse grand prix-winnaar (Bron: YouTube)