25 prachtige sportmomenten uit 2016

21. Ronaldo uit de wedstrijd geschopt maar Portugal wint EK

Portugal won voor het eerst in haar geschiedenis een grote titel in het interlandvoetbal. Het Europees Kampioenschap van 2016 viel hen ten prooi, na een verloren finale in eigen land in 2004 bedeelden zij Frankrijk nu dit lot. In de verlenging schoot Eder het enige doelpunt binnen.

Het was Portugal dat de eerste kans kreeg. Nani kon uit moeilijke hoek op doel schieten, maar mikte hoog over. Toch was het Frankrijk dat vooral de bal aan de voet had. De eerste kans waarop een redding noodzakelijk was was wel aan de andere kant. Als van Persie tegen Spanje kopte Antoine Griezmann over de keeper heen, maar in dit geval was de keeper attenter dan Iker Casillas. Ook uit de corner daarna kwam een kopkans die in de handen van de keeper belandde.

Het noodlot sloeg na 18 minuten toe voor de Portugezen. Enkele minuten daarvoor had Dmitri Payet CR7 op de knie geraakt en hij kon niet meer goed lopen. Cristiano Ronaldo ging er bij zitten. Zes minuten later ging hij definitief van het veld. Zijn EK-finale was over. De ster van Portugal was verloren. Hierna werd Portugal langzaamaan wat beter, maar kwam niet tot grote doelkansen. Het bleef dan ook 0-0.

Ronaldo werd na 26 minuten gewisseld door een knieblessure - Pro Shots/Action Images
Ronaldo werd na 26 minuten gewisseld door een knieblessure (Pro Shots/Action Images)

De eerste minuten van de tweede helft gingen we door waar we bleven: Er gebeurde niks. Na 65 minuten kon er weer eens een kans opgetekend worden. Griezmann besloot van dichtbij over te koppen. Daarna werd Frankrijk langzaam sterker. Uit een corner kwam de bal net verkeerd in het strafschopgebied waardoor Portugal ontsnapte. Ook Olivier Giroud kreeg een schietkans op het Portugese doel. Vlak voor het eind van de wedstrijd kwamen er ook nog een paar kansen. Portugal kreeg zijn eerste echte kans van de tweede helft uit een halve omhaal maar schoot tegen Lloris op. Frankrijk probeerde het met een schot van afstand. Dit ging net naast. Het dichtst bij waren de Fransen in de extra tijd, Gignac raakte de paal. Verlengen was het devies.

Griezmann kreeg een goede kans maar kopte over - Pro Shots/Action Images
Griezmann kreeg een goede kans maar kopte over (Pro Shots/Action Images)

In de verlengingen was het aantal kansen andermaal allesbehalve legio. Vlak voor de 105e minuut was er uit een corner een kopkans voor Eder, maar hij besloot als zoveelste een bal recht op de goalie af te vuren. Portugal kreeg uit een onterechte vrije trap een hele grote kans, Raphael Guerrero schoot echter de bal op de lat. Even later was er dan toch de 1-0, Eder schoot van ver de bal briljant binnen. Deze klap kwam Frankrijk niet te boven. Portugal is de Europees Kampioen. Met 1 overwinning en 6 gelijke spelen hebben zij het kampioenschap binnen weten te halen.