Een kijkje bij Banggood

4. Warehouses

Hier komen we op een punt terecht dat is uitbesteed. Banggood heeft in totaal 5 warehouses in China staan, namelijk Hong Kong, Guangzhou, Shenzhen, Huijiang en Hangzhou. Daarnaast nog 3 warehouses buiten China, namelijk Europa, USA en Japan.

Elk warehouse in China beschikt over andere producten, veelal afhankelijk van welke fabrieken in de buurt zitten. Op die manier is het makkelijker om producten snel weer op voorraad te krijgen en het is natuurlijk goedkoper. De twee warehouses waar ik ben geweest zaten in het Noorden van Gangzhou op een groot bedrijventerrein. De ene was Banggood-only, en de andere was bijvoorbeeld ook voor de Amazon-afdeling van Banggood en wat kleinere aftakkingen.

In de laatst genoemde zijn we eerst binnen geweest waar zo’n 250 medewerkers werken tussen 8.30-17.00 Het is een grote entree waar dagelijks 20 vrachtwagens producten komen afleveren. Het is zo geregeld dat vanuit de fabriek de producten al in een zakje zitten met een barcode erop. Deze barcode wordt door medewerkers in het systeem gezet en op die manier is er goede voorraadinformatie. 

bgspecial-labels1 (Foto: rene90)

bgspecial-labels2 (Foto: rene90)

Vanaf dit punt worden alle producten naar het magazijn verplaatst waar ze op de juiste plek komen te liggen in schappen / doosjes. Dit is ook de plek waar medewerkers rondlopen met een soort handscanner met daarop een lijst met nummers die ze moeten verzamelen. Dit gaat niet per order, maar als bulk bestelling. Al deze losse producten, van dus verschillende orders, komen in een krat terecht en dan komt dit bij het ‘verdeelstation’.

bgspecial-scanmeneer (Foto: rene90)

bgspecial-pop (Foto: rene90)

Zelf vroeg ik me altijd af hoe het kan dat een order met allemaal kleine producten vrijwel altijd goed op de deurmat valt. Daarvoor hebben ze een slim systeem bedacht wat feilloos lijkt te werken. Er is een soort muur met allemaal kartonnen dozen die een eigen display hebben. Elke doos staat voor een order, en als de medewerker een product scant, gaat een display knipperen zodat je weet dat het product in die doos moet. Als een order compleet is gaat het display knipperen met ‘end’ en dan kan het naar de inpaktafel.

bgspecial-indelen (Foto: rene90)

bgspecial-indelen2 (Foto: rene90)

In dit magazijn waren 3 lopende banden waar circa 10 medewerkers per band bezig waren om alle pakketjes in te pakken. Hier vinden we ook de bekende gele enveloppen en vuilniszak-achtige verpakkingen. Alles is hier geautomatiseerd met barcodes die gescand worden waardoor automatisch de stickertjes met adressering uit een printer rollen. 

bgspecial-inpakstation (Foto: rene90)

bgspecial-inpakstation2 (Foto: rene90)

Vervolgens worden de pakketjes op de lopende band vervoerd naar de plek waar het wordt uitgesorteerd per verzendmethode. Dit is iets wat dan weer wel handmatig gaat, en met zo’n 30.000 pakketjes per dag van alleen al dit ene warehouse is dat misschien nog een puntje wat handig is als dit geautomatiseerd wordt.

bgspecial-lopendeband (Foto: rene90)

bgspecial-99 (Foto: rene90)

Vanaf dit punt gaan de pakketten naar het laatste stukje, het verdelen op land voordat het in grote zakken van zo’n 20 kg per stuk met China Post / andere verzenders meegaat.

bgspecial-enveloppen (Foto: rene90)

bgspecial- (Foto: rene90)

bgspecial- (Foto: rene90)

bgspecial-zakkenpost (Foto: rene90)

Omdat alles zo geautomatiseerd is kan het dus heel snel van een bestelling naar een ingepakt pakketje klaar voor verzending gaan. Het tweede warehouse waar we zijn geweest (wat op hetzelfde terrein zat) was voornamelijk gericht op drones / elektrisch speelgoed met alle onderdelen van dien. Hier was het beduidend rustiger omdat deze artikelen in mindere oplage worden gekocht dan bijvoorbeeld een Xiaomi powerbank. Het gehele proces is wel hetzelfde en de medewerkers zijn veel tijd kwijt aan het testen van alle drones voordat ze worden opgestuurd naar de klant.

 bgspecial-drones5 (Foto: rene90)