FOK! op het Noordelijk Film Festival (dag 1)

Sinds gisteren staat de stad Leeuwarden weer geheel in het teken van film. In de stadsschouwburg de Harmonie vind de 37e editie van het Noordelijk Film Festival plaats met een zeer uitgebreid programma om als cinefiel van te watertanden. Net als in de voorgaande jaren kent ook deze editie van het Noordelijk Film Festival weer een aantal fraaie thema's. Zo richt men bij Noordse Focus het vizier op cinematische pareltjes uit Scandinavië en de Baltische Staten, vormen films uit Nederland en België het middelpunt van Cinema van de Lage Landen, is er oog voor lokaal talent bij de Nieuwe Noordelijke Oogst en mag ook het spectaculaire 48 Hour Film Project dit jaar wederom niet ontbreken.

NFF Banner

Een ander zeer geliefd terugkerend thema op deze editie van het Noordelijk Film Festival is Sounds & Cinema, waarbij men op allerlei manieren de ontmoeting tussen film en muziek opzoekt. Zo zijn er onder meer zeer indrukwekkende documentaires te zien over de bands The Beatles (Eight Days A Week van Ron Howard) en de Oasis-documentaire Supersonic. Op de eerste dag van het festival gingen wij echter voor een imponerende animatiefilm uit Spanje.

Psiconautas, Los Niños Olvidados
Psiconautas, Los Niños Olvidados oftewel Psychonauts, The Lost Children is een heerlijk duister sprookje van de Baskische cineasten Pedro Rivero en Alberto Vázquez. De animatiefilm is gebaseerd op het gelijknamige stripverhaal van Alberto Vázquez, dat in 2011 ook al als basis diende voor de korte film Birdboy, waarmee de filmmaker al een Goya Award en een Zilveren Hugo Award wist binnen te slepen.

Psychonauts 1

Psiconautas, Los Niños Olvidados speelt zich af op een eiland waar een niet nader genoemde ecologische ramp heeft plaatsgevonden waardoor het eiland het uiterlijk van een post-apocalyptisch landschap heeft gekregen. De jonge muis Dinky wil van het door rattenbendes gedomineerde desolate eiland zien te ontsnappen en begint samen met zijn schoolvrienden Sandra (een haas met stemmen in zijn hoofd die hem dwingen om anderen te pijnigen) en Little Fox (een jonge vos die door iedereen op school wordt gepest) aan een uiterst avontuurlijke en gevaarlijke reis. Ook Birdboy, een op zijn zachtst gezegd toch wel vreemde vogel in een tuxedo met een enorm groot rond hoofd, wil van het eiland zien te ontkomen. De drugsverslaafde Birdboy is eveneens een outsider die een teruggetrokken leven leidt en die in het geheim bezig is met een mysterieuze zaak waaraan zijn vermoorde vader ook al werkte.

Psiconautas, Los Niños Olvidados is een film geworden die we eigenlijk nog het beste kunnen omschrijven als een duister geanimeerd sprookje. In eerste instantie denk je te maken te hebben met een lieflijk filmpje maar als de duisternis eenmaal heeft toegeslagen wordt de kijker meegezogen in een verhaal dat zich laat bekijken als een hallucinerende nachtmerrie. Psiconautas, Los Niños Olvidados is een film met pratende dieren maar is zeker niet een animatiefilm die zich richt op een jong publiek. Wat Psiconautas, Los Niños Olvidados ook een zeer geslaagde eigenzinnige film maakt is de heerlijke zwartgallige humor. Zo krijgen we, naast het hierboven al genoemde verhaal, ook de nodige belevenissen te zien van een pratende robot wekker, een spaarvarken en een opblaasbare eend.

Psychonauts 2

Psiconautas, Los Niños Olvidados, die op 18 maart van dit jaar ook al te zien was op het Holland Animation Film Festival, is een pareltje geworden met een sfeer die zowel aan Shane Acker's animatiefilm 9 als de Mad Max-films doet denken. Aanstaande zaterdag wordt de film nogmaals vertoond op het Noordelijk Film Festival.