In de wereld van cosplay - interview met Gregory en Yuurreii Cosplay

Games zouden niks zijn zonder de community die erachter steekt, en een prominent deel van die community zijn de cosplayers, gamers die het leuk vinden zich als hun favoriete personages te verkleden. Cosplayers zijn vaak fantastisch om te zien en ik vind het altijd leuk om even de tijd te nemen om cosplayers te bewonderen op conventies, maar hoe ziet de wereld van cosplay nou precies in elkaar? Hoe zijn ze begonnen, wat zijn de leukste momenten en welke de minder leuke? Om daarachter te komen sprak ik af met Gregory en Yuurreii Cosplay, die onder andere de show stalen met hun Corvo-en Emily-cosplay van Dishonored 2 op Firstlook dit jaar.

Cosplay1
Gregory en Yuurreii als respectievelijk Corvo en Emily uit Dishonored 2

Om te beginnen, de meest voor de hand liggende vraag: hoe zijn jullie met cosplay begonnen en hoe lang doe je het al?

Gregory: Ik begon met cosplay op een van de allereerste elf fantasy fairs, minstens vijftien jaar geleden dus. Mijn eerste kostuum was een houten schildje en heel slechte kleding, maar het was heel leuk. Ik ben altijd heel creatief geweest en cosplay is een fantastische outlet daarvoor, en daarnaast is het ook leuk om een ander karakter te zijn voor een dag, of voor een weekend. Ik heb daarna ook Skyrim gedaan en de NCR ranger van Fallout: New Vegas, en daar heb ik ook een prijs mee gewonnen voor beste kostuum. Dat was ook de start voor mijn interesse voor cosplay.

Ook is het een goede manier om te laten zien hoe creatief je bent tegenover anderen. Sommige mensen vergeten dat wel eens, maar het is ook een show-off met de gedachte ‘kijk eens wat ik kan’.

Yuurreii: ik ben nog niet zo lang bezig als Gregory, maar de eerste conventie waar ik eigenlijk heen ben geweest was chibicon in 2009. Samen met twee andere vriendinnen dacht ik: ‘daar lopen allemaal leuk verklede mensen rond, waarom gaan wij dat niet doen?’ We kozen voor een outfit van Hari Suzumiya - dat was nog een hele rage in die tijd - en deden ook maar gelijk mee aan een optreden. Dus in één keer hebben we alles gedaan wat een cosplayer op zo’n conventie kon doen, en dat viel erg in de smaak.

Wat vooral leuk voor ons was was de aandacht die we kregen. Mensen stapten op ons af en zeiden dat ze ons herkenden van die game, of die serie. Daarna hebben we er een tijdje niks mee gedaan tot aan 2012, toen ik samen met een vriendin een cosplay van Alice: Madness Returns had gemaakt. Daar hadden we ook mee opgetreden en de eerste plek mee gewonnen, en vanaf dat moment waren we helemaal verkocht. Sindsdien zijn we ieder jaar bezig met kostuums maken en naar conventies gaan.

Cosplay2
Gregory als de NRC Ranger uit Fallout: New Vegas

Heb je idolen in de cosplay-scene die een inspiratie voor je zijn, en zo ja, waarom?

Gregory: Kamui Cosplay is de eerste die me te binnen schiet.

Yuurreii: Jaa!

Gregory: echt, ik heb heel veel respect voor haar skills. Haar hele manier van dingen maken, voornamelijk armor, doet ze zo geweldig.

Yuurreii: een idool zou ik het niet willen noemen, maar ook bij Yaya Han heb ik iedere keer de gedachte: hoe krijgt ze het voor elkaar? Het verbaast me elke keer weer en je wilt zelf ook op dat niveau komen.

Gregory: ze doet zulke mooie dingen met stof.

Yuurreii: dat is inderdaad wel een verschil tussen Kamui Cosplay en Yaya Han: de eerste doet veel met wapens en armor, de tweede werkt vooral veel met stof.

Een ander die ik zou willen noemen is Maul Cosplay, uit Duitsland. Hij is echt heel goed, hij heeft voor The Witcher een kostuum gemaakt en heeft nu ook een kostuum voor Dishonored 2, van Corvo.

Gregory: hij heeft de kop er ook voor. Qua kleding en qua stof, ik heb echt voor respect hoe hij het doet.

Heb je een voorkeur voor een bepaalde franchise in je cosplay?

Gregory: Heel veel van Bethesda.

Yuurreii: eigenlijk een beetje van alles, ik ben gestart met de anime series en games, maar naarmate je ouder wordt merk je dat dat steeds minder interessant wordt. Dan kijk je naar de games en denk je: daar zitten ook wel leuke dingen tussen. Ik heb dus Alice: Madness Returns gedaan, maar ook Garrett van Thief, GlaDOS van Portal en nu dus Dishonored.

Gregory: voor mij begon het met Skyrim als game-kostuum, daarvoor heb ik wel  een aantal fantasy-dingetjes gedaan maar dat was nooit echt goed voor mijn gevoel. Daarna was het NCR Ranger, daar had ik maar liefst 35 props voor, van de pillendoosjes tot de wapens.

Yuurreii: dan zal de security ook nog niet zo streng zijn geweest.

Gregory: ik had overal rode stickertjes op geplakt en gezorgd dat het allemaal niet werkte. Maar daarna heb ik Guardians of the Galaxy gedaan met mijn vriendin, daarna Dishonored en nu Dishonored 2. Tussendoor heb ik ook nog wat dingetjes gedaan, maar dat was meer voor de lol.

Cosplay3

Yuurreii als Alice uit Alice: Madness Returns

Hoe lang werk je gemiddeld aan een cosplay?

Gregory: het ligt er helemaal aan wat je maakt. Het grootste kostuum waar ik mee bezig ben geweest was de NCR ranger. Door al die props was ik er anderhalf jaar mee bezig. Toen ik op in Engeland was ging ik ook rommelmarkten afzoeken voor de perfecte jas. Op dat soort momenten kijk je niet naar het prijskaartje.

Yuurreii: het kostuum waar ik het langste mee bezig was geweest was de checkmate dress uit Alice Madness Returns, die bestaat uit verschillende schaakstukken. Toen ik in de game zag moest ik het gewoon maken, maar als ik het enorme wapen niet meetel ben ik daar een jaar mee bezig geweest. Daar gaat ook heel veel planning aan vooraf zoals welke materialen ik het beste kan gebruiken en hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Het is ook grappig wat Gregory eigenlijk zegt: hij had in Engeland de perfecte jas gevonden, en ik had juist in Japan de juiste leggings gevonden voor mijn Alice: Madness Returns-cosplay. Ook voor Emily van Dishonored 2 heb ik daar de perfecte pruik gevonden: afgelopen augustus was ik op vakantie in Japan en bedacht ik me dat ik hier het beste kon kijken voor een pruik. Het is heel erg, maar soms kun je je hobby niet loslaten.

Gregory: Ik ben er eigenlijk permanent mee bezig. als ik door de Action loop gaan mijn hersenen eigenlijk al draaien. Lichtjes, foam… dan ga je denken:”dat kan ik daar voor gebruiken.”

Yuurreii: Ik denk dat ik in totaal 150 tot 200 euro kwijt was aan de checkmate dress, als ik het wapen meereken.

Gregory: Bij mij kost het zo veel meer, ik heb er ongelooflijk veel geld aan uitgeven. Maar ik verkoop al mijn kostuums, dus dat verdient zich eigenlijk wel terug.

Yuurreii: ik verkoop mijn kostuums niet, om twee redenen: ten eerste omdat kwaliteit subjectief is en wat ik goed kan vinden een ander juist weer niks vindt, en ten tweede omdat het ergens ook je kindjes zijn. Je hebt er uren in zitten, je hebt er een fortuin aan uitgegeven, en dan is het toch moeilijk om er afstand van te doen.

Gregory: aan de andere kant, hoe vet is het om op foto’s je eigen kostuum tegen te komen? Ik zie regelmatig foto’s van mensen met mijn kostuums langskomen die ik maar acht dagen heb gedragen, en dan is het toch een leuke gedachte dat je iemand daar blij mee hebt kunnen maken.

Wat is de sleutel tot succes in een cosplay? In andere woorden, wat maakt een cosplay goed en wat maakt een cosplay slecht?

Gregory: detail, en nooit genoegen nemen met een stapje minder. Ik kan het echt niet hebben als iets maar een klein beetje afwijkt.

Yuurreii: Ik ben het inderdaad eens over detail zoals Gregory zegt, maar soms kan een stapje terug doen ook goed zijn, bijvoorbeeld vanwege financiële redenen. Ook ben je soms zo lang naar iets op zoek wat je maar niet kan vinden, waardoor je uiteindelijk zegt: laat maar, ik denk er wel creatief omheen. Wat wel een don’t is voor mij, is dat mensen bijvoorbeeld hun eigen haar gebruiken voor een personage dat daar totaal niet mee overeenkomt.

Gregory: daar ben ik het wel mee eens. Wat mij ook stoort is dat je echt niet perfect je personage hoeft te acteren, maar kijk een beetje hoe je karakter staat en probeer dat na te doen. Je hoeft niet perfect te zijn, maar probeer wel een beetje moeite te doen. Dat is ook een groot gedeelte van de lol!

Cosplay4
Gregory als Corvo

Hoe ver ga je met je cosplay wanneer je er eenmaal in rondloopt? Ben je dan nog steeds jezelf of ben je dan dat personage?

Gregory: ik betrap mezelf erop dat ik niet het personage ben. Ik vind het moeilijk om de hele tijd in karakter te blijven, zeker als je hele dag in kostuum loopt.

Yuurreii: bij mij ligt het eraan wie ik cosplay. Alice is bijvoorbeeld niet het meest mentaal stabiele personage, dus als je dat kostuum draagt kan je de hele dag een beetje nors voor je uitkijken en chagrijnig reageren. Bij GlaDOS kun je juist uit de hoogte doen, wat ook weer wat makkelijker gaat. Bij Emily is het juist wat lastiger, zeker omdat Dishonored 2 nog niet uit is. Ik denk dat ik toch het grootste gedeelte van de tijd mezelf ben, maar als er bijvoorbeeld om een foto wordt gevraagd dan poseer je toch wel even als dat personage.

Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt tijdens het maken van kostuums voor cosplay?

Yuurreii: wat ik heb geleerd is dat je heel veel geduld moet hebben. Dat is toch iets wat je de nek omdraait als je daar niet genoeg van hebt. Toen ik net begonnen was raffelde ik heel veel af omdat ik er geen zin meer in had, maar als je eenmaal op de conventie staat dan valt alles uit elkaar.

Gregory: omdat ik altijd zoveel spullen aan heb,heb ik altijd lijm bij me. Daarnaast, durf ook altijd tips van anderen aan te nemen. Wees niet te trots om anderen niet om hulp te vragen, want cosplayers willen elkaar altijd wel helpen. Zeker als je een vraag hebt kun je gewoon naar Facebook, want iedereen is ooit ergens begonnen. Je leert zo allerlei tips en trucs, en als ik bijvoorbeeld hetzelfde kostuum wat ik nu heb vijf jaar geleden had gemaakt, dan had ik er vier keer zo lang over gedaan.

Wat zijn de momenten die cosplayen de moeite waard maken?

Gregory: een van de gaafste momenten is het winnen van wedstrijden. Bij comic-con vorig jaar stond bijna 1500 man voor je neus, die allemaal staan te juichen en die waarderen wat je gemaakt hebt, waar je soms echt belachelijk veel tijd in hebt gestoken. Dat is heel spannend, maar ook heel leuk.

Yuurreii: Als je over een conventie loopt en iemand die komt naar je toe omdat die je heeft herkend, dan is het voor mij al goed genoeg. Maar ook als je op zo’n podium staat en je ziet al die enthousiaste mensen, dan denk je ook bij jezelf: ik heb ook de gaafste hobby die er is.

Gregory: als er mensen naderhand naar je toe komen die je kostuum geweldig vonden en dat persoonlijk willen zeggen, dan is dat ook supergaaf.

Yuurreii: daar ben ik het ook mee eens. Op dat soort momenten denk je echt: “yes!”

Wat zijn de momenten in cosplay die je echt gestolen kunnen worden?

Gregory: Brandwonden op je vingers van een lijmpistool. Ik heb zoveel brandblaren op mijn vingers gehad.

Yuurreii: het schelden naar mijn naaimachine als-ie het weer eens niet doet, dus inderdaad al die technische problemen. Maar ook het idee van persoonlijke ruimte: je hebt mensen die recht voor je neus staan en een soms heel persoonlijk verhaal afsteken, waarvan ik bij mezelf denk “wow, daar had ik niet om gevraagd”.

Overigens, wanneer je ook met een vrouwelijke cosplayer op de foto gaat, leg je hand op de schouder en niet op plekken zoals de heup of de zij. Ik heb mensen gehad die dachten dat ze bij een foto mij zomaar op plekken konden vastgrijpen waarvan ik dacht: “alsjeblieft, doe dat niet”. Heb respect voor anderen.

Gregory: vrouwen zullen daar inderdaad meer last van hebben, maar ook ik heb het gehad. Ik was verkleed als faun en had niet heel veel kleding aan, maar een man komt tegen me aan staan, legt zijn hand over mijn schouder maar gaat met zijn andere hand over mijn billen heen.

Cosplay5
Yuurreii als GlaDOS uit Portal

Hoe is de community onder cosplayers? Helpen jullie elkaar veel of er is ook veel strijd onderling?

Gregory: Er zijn wat mensen die er competitiever in staan, die zien elkaar als tegenstanders. Maar wanneer ik backstage ga praat iedereen met elkaar en complimenteert elkaars kostuum. Daar heb ik ook veel vriendschappen aan overgehouden.

Yuurreii: 95 procent van de community is heel steunend naar elkaar. Hier en daar is ook wat jaloezie, maar mensen zijn over het algemeen heel steunend. Als je backstage bent en er gaat bijvoorbeeld iets kapot, dan is er altijd iemand met secondelijm. Doordat iedereen zo aardig tegen elkaar is blijven we ook terugkomen, en willen we altijd wel een praatje maken.

Gregory: je bent ook benieuwd naar hoe mensen dingen gemaakt hebben. Het 3D-printen is bijvoorbeeld heel erg in opkomst, wat ik nu ook steeds vaker gebruik, maar vroeger was dat nog helemaal nieuw voor mij. Dan vraag je wel hoe anderen dat precies gedaan hebben.

Yuurreii: mensen staan ook altijd klaar met spullen voor noodreparaties backstage. Bij een vriendin van mij lieten de shoulderpads los, waardoor zij lichtelijk in paniek was. We gingen rondvragen, en direct komen er vijf mensen aansnellen met spullen om het te repareren. Mensen zijn echt niet gemeen en kijken je niet hooghartig aan met “dat is jammer, moet je maar met iets minder het podium op.”

Gregory: Ooit van de Fixit Medic gehoord? Dat is een cosplayer die als doel heeft andere cosplayers te helpen. Hij draagt niet zozeer een cosplay, maar heeft een kostuum met allerlei manieren om een kostuums te maken. Op Elfia, het grootste kostuumfeest van Europa, had hij aan het einde van de dag 105 mensen geholpen. Hij droeg een helm die dag waarop hij een streepje zette wanneer hij iemand had geholpen: aan het einde van de dag zat de helm helemaal vol.

Voor de mensen die graag ook aan cosplay willen beginnen: welk advies zou je ze graag willen meegeven?

Yuurreii: Het ligt eraan wat je tegenhoudt. Als je bang bent dat je vrienden het zien: bullshit, gewoon doen, het is hartstikke gaaf! Je leert nieuwe mensen kennen, die sowieso heel ondersteunend naar jou zijn. Als het een kwestie is van dat je niet weet hoe je het moet aanpakken: gewoon vragen op Facebook. Mensen zullen altijd wel advies geven. Het is eigenlijk heel makkelijk om in te stappen.

Gregory: Het enige wat ik kan zeggen is: gewoon doen. Pak niet het meest moeilijke kostuum de eerste keer, ga niet gelijk voor Iron Man of iets dergelijks, maar pak een leuk kostuum waar je iets bij kan maken. Denk bijvoorbeeld aan Suicide Squad: Ik ben er zelf niet zo fan van 25 Harley Quinns die rondlopen, maar ik heb eens rondgevraagd en voor pakweg vijftig procent was het de eerste cosplay. Het is een kostuum dat redelijk makkelijk te doen is, en daardoor een goede instapper in cosplay, en de volgende keer gaan ze wellicht los op armor of op stof.

Yuurreii: mijn eerste kostuum was een heel simpel schoolmeisjes-kostuum: een rokje en een topje, heel makkelijk te maken, maar je moet ergens beginnen. De moed kan je wel in de schoenen zakken als je bijvoorbeeld cosplayers zoals Kamui en Yaya Han ziet, maar bedenk maar zo: zij zijn ook allemaal ergens begonnen.

Gregory: een leuke tip: ga naar je favoriete cosplayer en duik in zijn geschiedenis. Het is echt supergrappig om de beste cosplayers van de wereld te zien in slechte cosplays.

Yuurreii: Als je bijvoorbeeld kijkt naar Kamui, die is ook gestart met carnavalsstof. Cosplayers posten ook vaak foto’s waarin ze hun kostuums uit bijvoorbeeld 2009 vergelijken met nu.

Gregory: De eerste kostuums zijn vaak ontzettend amateuristisch. Daarnaast: mensen zullen altijd wel een beetje oordelend zijn, en ik ben ook een aantal jaren gestopt wegens gebrek aan support. Verzamel daarom mensen om je heen die het ook leuk vinden. Niks is leuker dan met vrienden naar een conventie te gaan, of je nou in kostuums van hetzelfde thema of niet.

Cosplay6
Yuurreii als Emily

Heb je al plannen voor een volgende cosplay, of heb je nog een cosplay die je graag zou willen doen?

Gregory: ik ben nu nog steeds bezig met alle props voor Corvo van Dishonored 2. Over twee weken staat er een pop-up store van Dishonored 2 in Eindhoven, en daarvoor ben ik allerlei dingen aan het maken zoals sleutelhangers, het hart, de kruisboog en het hoofd van de clockwork soldiers.

Yuurreii: Ik ben nog niet bezig met de voorbereidingen van een volgend project, maar iets wat ik nog echt een keer graag wilt doen is Blackheart uit HyperDimension Neptunia.

Gregory: Wat ik ook nog graag wil doen is Groot uit Guardians of the Galaxy, maar een van de grote projecten waar ik graag nog aan wil beginnen is de Big Daddy uit Bioshock of het power armour uit Fallout 4.

Heel erg bedankt!

Ben je benieuwd geworden naar het werk van Gregory en Yuurreii, neem dan eens een kijkje op hun sociale media. Gregory is te vinden op Instagram onder het collectief @maniaworks_cosplay en Facebook, en ook Yuurreii is te volgen op Facebook en Instagram op de naam @Yuurreiicosplay.