Compact Disk Dummies: alle touwtjes in handen, maar constant vernieuwend

Janus en Lennert Coorevits zijn in alles aan elkaar verbonden, zowel in de muziek als familair. FOK! sprak met hen over die speciale constructie, en natuurlijk ook de muziek.

De heren hebben wel een antwoord hoe dat juist zo goed werkt: "Compact Disk Dummies is onze enige band, dus het is natuurlijk moeilijk om te vergelijken hoe het eraan toe gaat bij andere bands. Ik zat vroeger wel in een rockbandje, voor Compact Disk Dummies, maar dat was vooral een hobbyprojectje onder vrienden. Een groot voordeel om als broers een band te hebben is dat je elkaars limieten goed kent – je weet hoever je kan gaan omdat je iemand al heel je leven kent. Ik heb ook wel het gevoel dat ik veel kan zeggen en dat we op een niet-verbale manier kunnen communiceren tijdens het repeteren of het maken van muziek. Ik kan me voorstellen dat het vrij moeilijk zou zijn om als derde partij daar plots deel van uit te maken. Muzikaal zijn er weinig dingen waar de ene wild van wordt en de ander koud laat, we weten ook meestal welke sound we wel en welke sound we zeker niet in een album willen". Er is ook wel iets voor nodig om het te laten lopen: "De vibe moet wel goed zitten tussen ons. Als er net een ferme ruzie is geweest is het vrij onmogelijk om een productieve repetitie te hebben – dan blazen we die meestal af, tenzij we écht op die dag nog iets moeten afwerken. Soms voel je gewoon: nu moeten we het niet proberen. Een dag afkoelen en elkaar met rust laten. Een goeie vibe creeëren voor we de studio induiken kan daarentegen vrij simpel zijn: een grappige vine laten zien waar de ander moet om lachen of koffie zetten voor twee personen. Zulke dingen".

De muziek die er nu gemaakt heeft ook wat nodig, een drive: "Een constante drive is dat we vinden dat er te weinig muziek is zoals wij die maken of graag horen. En dat is wel een goede drijfveer. Ik denk niet dat we in het verleden leven, ik wil geen band zijn die zegt ‘Mochten we nu de jaren tachtig zijn, dan waren we zeker superhip!’. Dat is vrij zielig. We halen inspiratie uit nieuwe dingen, oude dingen, populaire dingen en indie stuff. Uiteindelijk willen we gewoon goeie dansmuziek maken. En we willen een band zijn die zowel visueel als op plaat als op het podium een origineel verhaal vertelt. Vroeger zouden we onze muziek hebben omschreven als iets in de trant van ‘electropunktrashrock’ gezegd hebben, maar dat was gewoon omdat het cool klonk en omdat we toen nog iets experimenteler en harder waren. Nu is het instrumentarium wat uitgebreid, zijn er meer echte songs. Dus ik zou zeggen: electrorock? Of gewoon edgy dansmuziek? Dat is misschien genoeg?"

De heren halen hun inspiratie uit verschillende bronnen: "We luisteren echt naar alles. Of ja, we proberen toch. Geen muzikale discriminatie! We vinden coole dingen in hiphop, maar ook in metal, en, waarom niet, hardcore of traditionele chinese muziek. We kunnen zowel in de ban zijn van de nieuwe Anderson .Paak als een oude Gary Numan. Dat is het leuke aan muziek vandaag: alles is voor handen, niemand kijkt je nog raar aan dat je zowel tracks van Drake als David Bowie in dezelfde mixtape mengt. De voorbije twee jaar waren we beiden heel erg bezeten door Prince en Bowie. Het deed dan ook erg veel pijn om ze dit jaar allebei te moeten verliezen. Fantastische artiesten, ik kijk er echt enorm naar op.  Dat een journalist na ons optreden op Pukkelpop schreef dat ik het charisma en de veelzijdigheid van Prince had op podium, was dan ook het schoonste compliment dat ik ooit hoorde". Over die festivals gesproken, wat werkt het beste voor de heren: "Dat is moeilijk te zeggen. Wij hebben de gewoonte om zonder verwachtingen naar een festival te trekken, dan kan je alleen maar aangenaam verrast worden. Soms is een groot podium op een weide heel fijn, en soms een intense clubervaring. Maar zowiezo gedijen we het best tussen 20u en 1u ’s nachts! Live vind ik het wel fijn om een veelzijdig nummer te spelen, te switchen van percussie naar gitaar en zang en zo, maar als er een heleboel verkeerd loopt is het soms ook wel fijn om gewoon met je mic in het publiek te springen en niet met honderd dingen tegelijk bezig te zijn. Voor Janus is dat jammergenoeg geen optie, hij is de backbone van de band, hij is in elk nummer met honderd dingen tegelijk bezig"

De plaat Silver Souls werd door onze recensent omschreven als "iets waaruit blijkt dat er nog veel in het verschiet ligt". Wat we nog van Compact Disk Dummies kunnen verwachten is heel simpel: "Wij zijn elke dag bezig met de band. Omdat we het visuele luik heel belangrijk vinden, komt er naast muziek ook heel wat bij kijken. Artwork, clips, etcetera. Eigenlijk proberen we zoveel mogelijk zelf te doen. Ik probeer de touwtjes altijd in handen te houden zodat wat we willen vertellen op alle vlak klopt. Daarbij is mijn broer echt een technische wizard, hij maakt zijn eigen synths en is nu bezig met een indrukwekkende website die over een paar maanden zal verschijnen. Dus er is altijd een evolutie, niet alleen in de muziek, maar ook zeker achter de schermen. Met een nieuwe plaat zijn we altijd bezig, we maken altijd nieuwe muziek. Maar nu is het vooral eventjes concentreren op het heden, onze plaat is nog maar net uit dus die proberen we op alle vlak zoveel mogelijk te delen en te vertalen"

De nieuwe plaats Silver Souls ligt in de winkel en Compact Disk Dummies is morgen te zien in de Melkweg. Kaartjes zijn nog te koop!